Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΟΙ 8 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ!

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΟΙ 8 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ!

Του Χρήστου Βρεττάκου, δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας

Για άλλη μια φορά 8 συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι (Ν. Βρεττάκος, Ελ. Δαβγιώτη, Β. Δατσέρη, Ζ. Ζούπης, Π. Καψοκόλης, Μ. Λάλος, Φ. Μελάς, Γ. Σαββοπούλου) επανέρχονται και καταγγέλλουν σε νέα τους επιστολή (υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο) τον δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αδιαφάνεια και υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όλα αυτά μάλιστα, γιατί όπως υποστηρίζουν «τόλμησε» να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις καλοκαιρινές δραστηριότητες στον πολυχώρο των Λιπασμάτων!

Οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι επιλέγουν για άλλη μια φορά την ασφάλεια του διαδικτύου για να παραπληροφορούν συνειδητά τους δημότες σχετικά με το χρηματικό κόστος των εκδηλώσεων. Ταυτόχρονα όμως, αρνούνται πεισματικά να έρθουν στις συνεδριάσεις του  Δημοτικού Συμβουλίου, που κατά τα άλλα τάχα νοιάζονται για την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του, γνωρίζοντας πως εκεί θα λάβουν τις απαντήσεις που θα ανατρέπουν τα συνειδητά ψέματά τους.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι, οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή ότι καλεί τον κόσμο σε «έναν χώρο με ραδιενέργεια» και σε «εγκαταστάσεις που δεν είναι ασφαλείς». Μετά την ηχηρή απάντηση που δόθηκε στα λεγόμενά τους, όχι από τη Δημοτική Αρχή, αλλά από τη μαζική παρουσία του κόσμου που πλημμύρισε τον χώρο και συνεχίζει να το κάνει αδιαφορώντας για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους, δεν έβαλαν μυαλό και συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια ανεύθυνη και επικίνδυνη τακτική.

 

Γιατί το κάνουν

 

Στόχος των 8 δημοτικών συμβούλων είναι το χτύπημα της Δημοτικής Αρχής, ακόμα και όταν αυτό γίνεται σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών και της πόλης.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 Οκτωβρίου 2017. Θέμα της ήταν η ένταξη του Κέντρου Υγείας στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι το Κέντρο Υγείας που είχε μάλιστα εγκαινιαστεί στο παρελθόν, εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χρηματοδοτείται με 5.000.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Αμφιάλης. Η λειτουργία του δεν πρόκειται να κάνει καλό ούτε στη Δημοτική Αρχή, ούτε στην Αντιπολίτευση, αλλά στους δημότες που το έχουν πραγματική ανάγκη και δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Σε αυτή τη συνεδρίαση λοιπόν, ο κ. Ζούπης, η κ. Δαβγιώτη και η κ. Σαββοπούλου ψήφισαν λευκό για την ένταξη του Κέντρου Υγείας στο τεχνικό πρόγραμμα. Ο κ. Καψοκόλης, ο κ. Λάλος και ο κ. Μελάς αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία, ενώ ο κ. Ν. Βρεττάκος και η κ. Δατσέρη απουσίαζαν από την αρχή της συνεδρίασης.

Πάμε τώρα στην ουσία της καταγγελίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέρνετε κορυφαίο θέμα για συζήτηση- ενημέρωση χωρίς δικαίωμα καν ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίχως να φέρετε ούτε εισήγηση με τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις της Διοίκησης, δίχως όμως και τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που θα ήταν απαραίτητα».   

Ας δούμε όμως την αλήθεια. Το θέμα υπήρχε και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο η συζήτησή του αναβλήθηκε γιατί ο κ. Ζούπης παρακάλεσε, επειδή η ώρα πήγε 11 μ.μ. και ήταν κουρασμένος, να συζητηθεί άλλη στιγμή. Προσωπικά αποδέχθηκα την πρόταση του γιατί όπως είπα θα έκανα τη χάρη στην αντιπολίτευση να προχωρήσει στη συζήτηση, χωρίς την παρουσία της, μιας και η ίδια θα έπρεπε να απολογηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα όσα ψεύδη διαδίδει στην πόλη.

Η τοποθέτησή μου από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά ήταν:

  • - Ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτό το θέμα γιατί το αρμόδιο όργανο υλοποίησης των δράσεων του καλοκαιριού ήταν το ΚΕΚ, στου οποίου το Δ.Σ. θα γίνει οικονομικός απολογισμός και εκεί θα γίνει ψηφοφορία.
  • - Εισήγηση θα γινόταν, όπως και έγινε απ’ τον δήμαρχο και την Ελ. Καπουσίζογλου. Οι εισηγήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια συζήτησης- ενημέρωσης κατά κανόνα που τον γνωρίζουν οι έμπειροι, κατά τα άλλα, δημοτικοί σύμβουλοι, είναι προφορικές.
  • - Αναλυτικά οικονομικά στοιχεία δόθηκαν γραπτά στους δημοτικούς συμβούλους από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και συνεχίζουν οι «8»: 

«για αυτό μας καλείτε σε “συζήτηση- ενημέρωση” τώρα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που φαίνεται να κόστισαν συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ».

 

Ας δούμε τα νούμερα

 

 

Για 33 εκδηλώσεις το καλοκαίρι (Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com: Λιπάσματα 2017- Φεστιβάλ στη θάλασσα), δόθηκαν 245.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Για την κάθε εκδήλωση ξεχωριστά, υπάρχουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία που ο κάθε δημοτικός σύμβουλος (καθώς και όποιος δημότης το επιθυμεί) μπορεί να τα ελέγξει στα γραφεία του ΚΕΚ Α.Ε.

Αφήνουμε στην κρίση των δημοτών μας αν ο Δήμος έπρεπε να δώσει αυτά τα χρήματα για τις εκδηλώσεις στα Λιπάσματα, αλλά ούτε και θα μπούμε στον κόπο να μιλήσουμε για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος κατά το παρελθόν, μιας και οι άνθρωποι της πόλης μας γνωρίζουν πολύ καλά τα πεπραγμένα άλλων Δημοτικών Αρχών.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες δοκιμάζονται έντονα από την οικονομική κρίση, οι συγκεκριμένοι 8 δημοτικοί σύμβουλοι πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα, μιλώντας για εκατομμύρια, περισσότερο για να μπερδέψουν, παρά να πληροφορήσουν τον κόσμο.

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πως αλήθεια στοίχισαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι εκδηλώσεις 1,2 εκ. ευρώ!

Με τη δική τους ιδιαίτερη αριθμητική, οι «8» προσθέτουν στις 245.000 ευρώ που στοίχισαν οι εκδηλώσεις, τις 630.000 ευρώ του κόστους για την ανάπλαση του χώρου και τις 196.000 ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού, τη λειτουργία του κυλικείου και για όλες τις δράσεις του τετράμηνου που έγιναν στον χώρο.

Αξίζει ωστόσο να ξαναπούμε δύο πράγματα για τον παραπάνω ισχυρισμό των «8», χωρίς να επαναλάβουμε τι σημαίνει για την πόλη να κερδηθεί ο χώρος των Λιπασμάτων ή το πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Πράγματι, η παρούσα Δημοτική Αρχή διέθεσε 630.000 ευρώ για να δημιουργηθούν όλα όσα οι άνθρωποι χαίρονται σήμερα στα Λιπάσματα. Την ίδια ώρα που οι ίδιοι που μας καταγγέλλουν ξέρουν ότι είχαν διατεθεί τα ίδια χρήματα (!) για την πλατεία της Ευγένειας , 3.330.000 ευρώ (!) για την «Τσαλδάρη» και 5.500.000 ευρώ (!) για να φτιαχτεί το έργο στον γκρεμό της Δραπετσώνας.

Ο πολυχώρος των Λιπασμάτων, όπως και ο κάθε χώρος, προκειμένου να λειτουργήσει χρειάζεται εργαζόμενους. Πράγματι εμείς δώσαμε 196.000 ευρώ σε μισθούς εργαζομένων για τη φύλαξη του χώρου, την καθαριότητα και τη λειτουργία του κυλικείου.

Τι μας λένε λοιπόν οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι; Ότι δεν έπρεπε να λειτουργήσει ο χώρος ή να πάμε σε εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξη, σε εργολάβο καθαριότητας για την καθαριότητα και σε ιδιώτη για το κυλικείο; Μία απάντηση για αυτό θα ήταν χρήσιμη.

Τέλος, οι ίδιοι ξεχνάνε να μας πούνε κάτι ακόμα, ότι ο Δήμος εκτός από έξοδα είχε και έσοδα. Το κυλικείο λοιπόν, με τις χαμηλές του τιμές, που σκόπιμα επιλέξαμε να έχει στα προϊόντα του, απέφερε στον Δήμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 140.000 ευρώ.

Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, θα βοηθούσατε ιδιαίτερα την πόλη και τους δημότες αν βασίζατε την κριτική σας σε πραγματικά γεγονότα και αν τα στοιχεία που χρησιμοποιείτε έχουν σχέση με την ίδια την πραγματικότητα.

Θα ήταν επίσης χρήσιμη η παρέμβασή σας στα Δημοτικά Συμβούλια γιατί θα βοηθούσατε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής και να γίνει καλύτερη η ζωή των δημοτών.

Αυτό οφείλετε να κάνετε το επόμενο διάστημα. Έτσι κι αλλιώς οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε δύο χρόνια κι εκεί θα κριθούμε όλοι μας.

Σήμερα όμως όλοι και όλες κρινόμαστε από την προσπάθειά μας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης, αλλά δυστυχώς για εσάς κι από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την αλήθεια και την πραγματικότητα.