Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 12:48

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Τροπολογία σχετικά με την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από την πόλη μας κατέθεσε η Κ.Ο. του ΚΚΕ. Αναλυτικά η τροπολογία:

 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».

Θέμα: Απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων από την έκταση 640 στρεμμάτων στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, απαλλοτρίωση της έκτασης υπέρ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και απόδοση του συνόλου της έκτασης στους δημότες και επισκέπτες της πόλης για δωρεάν χρήση, όπου οι μοναδικές χρήσεις που θα επιτρέπονται θα σχετίζονται με αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, υγεία, εκπαίδευση και πράσινο
Αιτιολογική έκθεση
Το 2002 χαρακτηρίζονται στην περιοχή της Δραπετσώνας διατηρητέα μνημεία τμήμα του συγκροτήματος του εργοστασίου λιπασμάτων, υαλουργείο, ινστιτούτο ερευνών ΔΕΗ – ΚΗΣ μονάδα αμμωνίας κ.λ.π. 
Επίσης το 2007 υπήρχε υπόσχεση και δηλώσεις από την τότε κυβέρνηση, ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής, θα μείνει ελεύθερη η παραλία και δεν θα δοθεί καμία άδεια λειτουργίας στα εργοστάσια της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας. Ωστόσο το 2013 η τότε κυβέρνηση Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την περιοχή πόλο υπερτοπικής εμβέλειας του Δυτικού Πειραιά με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, αναψυχής, πολιτισμού εκπαίδευσης και κατοικίας. Έτσι εγκαταστάθηκαν και μπήκαν σε λειτουργία ρυπογόνες βιομηχανίες. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε σήμερα, αφού οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί αποδεδειγμένα μολύνουν στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα:


- Η δυσοσμία στη περιοχή είναι έντονη που δεν πάει άλλο. Κρατάει χρόνια και οι κάτοικοι φοβούνται, όχι να βγουν έξω από το σπίτι, αλλά να αναπνεύσουν στην κυριολεξία. Στα σχολεία της Δραπετσώνας, τα παιδιά ούτε στο προαύλιο μπορούν να βγουν, ούτε μάθημα γυμναστικής να κάνουν. Οι γειτονιές συχνά θυμίζουν θάλαμο αερίων, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη και τη ζωή απελπιστική, με τα μαζικά συμπτώματα δύσπνοιας, τσούξιμο στα μάτια και άλλα που δε φαίνονται μακροσκοπικά.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραδοτέα υπομνήματα του Δημόκριτου. Από τη μία με το βενζόλιο, που είναι «εκτός ορίων» κάποιες μέρες -ειδικά τους ζεστούς μήνες- αλλά και που όταν βρίσκεται εντός ορίων δε παύει να είναι καρκινογόνο, και τις θειούχες πτητικές ουσίες από την άλλη, που είναι αυξημένες και τις εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι, φωτογραφίζονται ουσιαστικά οι ρυπογόνες βιομηχανίες.
Με την παρούσα τροπολογία ζητάμε την άμεση μετεγκατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, να εξασφαλιστούν το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».
Στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνολικής έκτασης εξακοσίων σαράντα (640) στρεμμάτων, όπως η περιοχή αυτή φαίνεται σε χάρτη Π-1 της περιοχής σε κλίμακα 1: 10.000, απαγορεύονται κάθε είδους δραστηριότητες και ιδίως βιομηχανικές, οι οποίες προκαλούν ρύπανση στην περιοχή και προβλήματα υγείας στους κατοίκους λόγω της λειτουργίας τους. 
Οι όποιες σχετικές άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους προκαλεί ρύπανση ανακαλούνται αρμοδίως μέσα σε τρείς (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος. Μέσα στο ίδιο πιο πάνω χρονικό διάστημα επιβάλλεται η μετεγκατάσταση των πιο πάνω ρυπογόνων επιχειρήσεων σε περιοχή της Αττικής, όπου οι χρήσεις γης είναι συμβατές με τις δραστηριότητές τους. Από τη δημοσίευση του παρόντος και μέχρι την ανάκληση των σχετικών αδειών, επέρχεται υποχρεωτικά διακοπή της λειτουργίας των πιο πάνω δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες, εξασφαλίζεται από το κράτος το σύνολο των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Όποιο τμήμα της πιο πάνω έκτασης δεν ανήκει στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας απαλλοτριώνεται υποχρεωτικά υπέρ του ως άνω Δήμου, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Το σύνολο της πιο πάνω έκτασης, με τις πιο πάνω επιτρεπόμενες χρήσεις, παραχωρείται από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας προς δωρεάν χρήση στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής.

Για τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση της περιοχής και την συντήρηση των υποδομών που θα κατασκευαστούν, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δικαιούται ισόποση ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης προς την παρούσα, καταργείται.Αθήνα, 23 Ιουλίου 2020, Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Μαρίνος Γιώργος. 

Πνευματικα Δικαιωματα

Δημος Κερατσινιου - Δραπετσωνας

Copyright © 2018 Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

"Όροι Χρήσης || "Πολιτική Cookies

Επικοινωνηστε Μαζι μας

Θα θελαμε να ακουσουμε απο εσας!

Αποστολή Μηνυμάτων μέσω της Φόρμας.

Επικοινωνία με : 2132074600

Διεύθυνση

Ελευθερίου Βενιζέλου 200, Κερατσίνι, Αττική,
Ελλάδα 18756

Κοινωνικη Δικτυωση

Περιοδικη Ενημερωση