Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Ημερίδα με θέμα «Διάλογοι για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Ημερίδα με θέμα «Διάλογοι για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Λουκάς Τζανής: «Προτείνουμε διαδημοτική συνεργασία για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Μια εξαιρετικά σημαντική  Ημερίδα με θέμα «Διάλογοι για τη ναυμαχία της Σαλαμίνα» διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία  από  το  Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας και τη Δημοτική Κοινότητα Κερατσινίου, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης». Η ημερίδα  διοργανώθηκε  με  στόχο  την ανάδειξη και προβολή του ιστορικού γεγονότος με αφορμή την επετειακή ημερομηνία: «Σεπτέμβριος 2020: 2.500 χρόνια μετά», μέσα στο  πλαίσιο της πάγιας θέσης του Δημάρχου κ. Λουκά Τζανή ότι η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί παγκόσμιο γεγονός και έχει αναφορά σε όλους τους παραθαλάσσιους Δήμους του Πειραιά. Προέκυψε επίσης  από το διαρκές  ενδιαφέρον του Δημάρχου  για την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής και την προβολή των αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στη πόλη μας.

Στην έναρξη της Ημερίδας ο κ. Λουκάς Τζανής ανέφερε:

« Η σημερινή εκδήλωση  αποτελεί μία αναφορά στο αρχαίο ελληνικό γίγνεσθαι σε μια περίοδο που το ελληνικό έθνος δοκιμάζεται για ακόμα μία φορά και αποτελεί  τον συνεκτικό ιστό που έχει διατηρήσει την ταυτότητα του Ελληνισμού ανά τους αιώνες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σύγκρουση δύο κόσμων, την σύγκρουση της απολυταρχικής βαρβαρότητας με το αξιακό σύστημα του ελεύθερου ανθρώπου και της δημοκρατίας. Ένας τρίτος λόγος είναι ότι γεωγραφικά αυτό το μέγιστο ιστορικό  γεγονός είναι πολύ κοντινό για το Δήμο μας. Στόχος και πρότασή μας είναι τα επόμενα 9 χρόνια, έως το 2020, που θα γιορτάσουμε τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία  της Σαλαμίνας, να επιτευχθεί συνεργασία των  10 Δήμων που γειτονεύουν με τον τόπο ιστορικής μνήμης και με πρωτοβουλία του Δήμου μας οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα  γίνουν να έχουν την παγκόσμια ακτινοβολία που αρμόζει στο συγκεκριμένο κοσμοϊστορικό γεγονός.»

Την επιμέλεια της οργάνωσης είχε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κερατσινίου κ. Αργυρώ Αναγνωστάκη οποία ξεκίνησε το χαιρετισμό της με το ποίημα  του Γιάννη Ρίτσου: «Τα σπίτια μας είναι χτισμένα πάνω σε άλλα. Τα θεμέλιά τους κρατιούνται πάνω στα κεφάλια όρθιων αγαλμάτων δίχως χέρια. Κάποτε θαρρείς πως είσαι έξω από τα σπίτια πως δεν έχεις κανένα σπίτι και πορεύεσαι ολόγυμνος μοναχός κάτω από έναν ουρανό γαλάζιο ή άσπρο και ένα άγαλμα καμιά φορά ακουμπά ελαφρά το χέρι του στον ώμο του» και κατέληξε:

«Ο τόπος μας και η ιστορία του είναι η ίδια μας  η ζωή. Οι λαοί διαθέτουν μνήμη για πράξεις και έργα δεμένα σε τόπο και χρόνο με ότι ονομάζουμε πατρίδα και είναι σημεία αναγνώρισης.»

Την Οργανωτική-Επιστημονική  Επιτροπή  της Ημερίδας αποτελούσαν η κ. Άννα Ραμού-Χαψιάδη και ο Μπιργάλιας Νίκος και είχε ως κορμό δύο συνεδρίες. ‘Ολες δε οι παρουσιάσεις έγιναν από καθηγητές και φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Στην πρώτη συνεδρία ομιλητές ήταν η κ.Βιργινία Κουκλάδα με θέμα: «H ανθρωπογεωγραφία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας», ο κ. Νίκος Μπιργάλας με θέμα:

«Κωπηλάτες-πολεμιστές στη ναυμαχία της Σαλαμίνας», η κ. Σοφία Ανεζίρη με θέμα: «Ένα ψήφισμα των Περσικών πολέμων στην Τροιζήνα του 3ου αιώνα πχ.», ο κ. Ζήνων Παπακωνσταντίνου με θέμα: «Πανελληνιονίκες και άλλοι διάσημοι Έλληνες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας» και η κ. Ασπασία Παυλοπούλου με θέμα: «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η ρητορική «Περί Ελευθερίας  των Ελλήνων»  στον Ηρόδοτο».

Στη δεύτερη συνεδρία μίλησαν η κ. Μαρία Δημοπούλου με θέμα: «Οι Πέρσες του Αισχύλου και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», η κ. Αννα Ραμού-Χαψιάδη με θέμα: «Τρόποι προβολής της συμβολής των Αθηναίων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας κατά τον 5ο αι. π.χ.», η κ. Νεφέλη Καϊμακά με θέμα: «Η προβολή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας στους ρήτορες του 4ου αι. π.χ.», και τέλος ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος  με θέμα: «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας στις εικαστικές τέχνες στη νεώτερη εποχή».

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, όσον αφορά την πρόταση του Δημάρχου της πόλης μας  να συσπειρωθούν οι παραθαλάσσιοι δήμοι του Πειραιά για την ανάδειξη του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της ναυμαχίας και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως να συνδιοργανωθούν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με διάφορα δρώμενα (λαμπαδηδρομίες κ.α). Τέλος τονίστηκε η ανάγκη να αναδειχθούν τα ιστορικά μνημεία που προσδιορίζουν τη ναυμαχία, όπως το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στα λιπάσματα και  ο θρόνος του Ξέρξη στο όρος Αιγάλεω και γενικά  να αναληφθούν πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα καθορίσουν τη διακριτή  συμβολή  του Δήμου μας στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, και στη συνέχεια του πολιτισμού της από την  αρχαία ως τη σύγχρονη εποχή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πατέρας Πολύκαρπος, ο βουλευτής Β’ Πειραιά Αναστάσιος Νεράντζης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Μαΐλη  και κ. Βάνα Δατσέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Μαρία Μαράκου, κ. Μαρία Σενικίδου, κ. Διονύσης θεοχάρης, κ. Ματούλα Τσοτσάνη και κ. Ειρήνη Μόσχου, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου κ. Αργυρώ Αναγνωστάκη, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Κερατσινίου κ. Βασιλική Καϊλή και κ.Μαρία Μαντούβαλου, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Πειραιά κ. Στυλιανός Διαμαντίδης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Περάματος κ Αργυροπούλου, η Δημοτική Σύμβουλος Περάματος κ.Δήμητρα Γιακουμή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ κ. Ασπασία Αλιγιζάκη, ο επίτιμος Πρόεδρος ΔΣ κ. Επαμεινώντας Σαρανταένας, η αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και υπεύθυνη για την  παροικία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βουρεξάκη και ο αρχαιολόγος κ. Ευάγγελος Μπεξής.

επιστροφή στην κορυφή