Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Τα «Λιβάδια» της Δραπετσώνας δακρύζουν και αποχαιρετούν τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Η Ελλάδα θρηνεί τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργό

Μεγάλη θλίψη προκάλεσε στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι ο τραγικός θάνατος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή από τροχαίο που συνέβη τη Τρίτη το απόγευμα στον περιφερειακό δρόμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα», η οποία αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας που άρχισε με «Το Λιβάδι που Δακρύζει» και συνεχίστηκε με τη «Σκόνη του Χρόνου». Ένα φιλμ για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση στην οποία «η άλλη θάλασσα» είναι η εναλλακτική λύση που πρότεινε ο οραματιστής δημιουργός, η δύναμη της τέχνης.

Το 1970 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του «Αναπαράσταση» σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ενώ με το "Θίασο" κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Δεν είναι λίγοι οι κριτικοί και οι ιστορικοί του κινηματογράφου, που την περιλαμβάνουν στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Μετά από το Θίασο ανοίγεται ο δρόμος για διεθνείς συμπαραγωγές και έκτοτε, η πορεία των ταινιών του είναι λαμπρή στα διεθνή φεστιβάλ άλλα και στις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού αγαπιούνται από κοινό και κριτικούς.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου –Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, είχε συναντηθεί πριν λίγες ημέρες με τον κορυφαίο και πολυβραβευμένο διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, μόλις άρχισε τα γυρίσματα του φιλμ «Η άλλη θάλασσα», μεταφέροντας του την αγάπη των κατοίκων της περιοχής και την τιμή που νοιώθουν να το φιλοξενούν στα γυρίσματα της ταινίας του. Συγκλονισμένος από το θάνατό του δήλωσε:

«Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε «στην άλλη θάλασσα». Άλλωστε το είχε ζητήσει ο ίδιος σε ένα του ποίημα «Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω/ Ξεχάστε με στη θάλασσα/». Είμαι λάτρης του κινηματογράφου του και πιστεύω βαθιά πως ο απροσδόκητος θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την τέχνη του σινεμά, αλλά και για την ελληνική και ξένη διανόηση. Ο ποιητής της εικόνας με το «Βλέμμα του Οδυσσέα» αποτύπωσε τη σύγχρονη κοινωνική ιστορία και με τα υπέροχα πλάνα του καθιέρωσε τον άνθρωπο ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων για ένα καλύτερο κόσμο τον οποίο οραματίστηκε και φώτισε μέσα από τη «σκόνη του χρόνου». Τίμησε την πατρίδα μας σε όλη την υφήλιο για περισσότερο από τέσσερεις δεκαετίες και έφυγε σε μια χρονική στιγμή που τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Η απουσία του ας αποτελέσει μια αφορμή για να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του μεγάλου δημιουργού με τα οποία συμφωνώ απόλυτα:  «Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα στη γενικότερη κρίση, αρκεί να σκεφτόμαστε ότι θα περάσει. Θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Είναι μια γενική κατάσταση που αφορά σε όλους. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε το λαό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές».
Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς, όπως όλη η Ελλάδα πενθούμε για το μεγάλο δημιουργό. Για να τιμήσουμε τη μνήμη του θα προτείνω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο μέσα στα σχέδια της ανάπλασης της περιοχής των λιπασμάτων να αποτελέσει πρωταρχικό σχέδιο η απόδοση του ονόματος του σε ένα σημαντικό πολιτιστικό χώρο της πόλης μας. Καλό ταξίδι Θόδωρε Αγγελόπουλε. Τα λιβάδια του Δήμου μας δακρύζουν και σε αποχαιρετούν.»
επιστροφή στην κορυφή