Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Κοινή σύσκεψη Δήμου-ΟΛΠ για την κατασκευή πίστας formula 1

Κοινή σύσκεψη Δήμου-ΟΛΠ για την κατασκευή πίστας formula 1
Συνάντηση Λουκά Τζανή- Γιώργου Ανωμερίτη στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας


Δεύτερη διαδοχική συνάντηση μέσα σε μία εβδομάδα είχε ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής και μέλη του Δημοτικού  Συμβουλίου της πόλης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργο Ανωμερίτη και μέλη της Διοίκησης του Οργανισμού, στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά η επενδυτική πρόταση δημιουργίας πίστας αγώνων Formula 1 στην περιοχή. Η κοινή σύσκεψη έγινε αυτή το φορά στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο κατασκευής της πίστας από τον αρχιτέκτονα που εμπνεύστηκε την πρόταση κ. Θανάση Παπαθεοδώρου και σ’ αυτή επαναβεβαιώθηκε η σύμφωνη γνώμη του ΟΛΠ, για την ΑΜΕΣΗ προώθηση της προς τα συναρμόδια Υπουργεία, τη FIA και τους συνιδιοκτήτες της πρώην βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων.


Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πρώην βιομηχανική περιοχή των Λιπασμάτων. Εμείς σε κάθε πρόταση βάζουμε σαν κριτήριο να πληροί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή: η αναβάθμιση του περιβάλλοντος , η ανταποδοτικότητα στο Δήμο μας και φυσικά η απασχόληση. Μια πρόταση που καλύπτει και τις τρεις προϋποθέσεις είναι η κατασκευή πίστας formula 1 , την οποία μου παρουσίασε ο  κ. Παπαθεοδώρου τον περασμένο Μάρτιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή γιατί πιστεύουμε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Βέβαια μια ενδεχόμενη κατασκευή πίστας formula1 δεν αφορά μόνο τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Είναι μια πρόταση που αφορά όλη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και φυσικά τους συνιδιοκτήτες στην πρώην βιομηχανική περιοχή των Λιπασμάτων. Πήραμε την πρωτοβουλία να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι όλους τους συνιδιοκτήτες και ξεκινήσαμε από τον ΟΛΠ, θεωρώντας ότι τα συμφέροντα του στην περιοχή λόγω του Κοινωφελούς του χαρακτήρα δεν είναι στείρα οικονομικά. Θεωρούμε το σχέδιο του κ. Παπαθεοδώρου βιώσιμο οικονομικά, μα πάνω απ’ όλα εξαιρετικό όσον αφορά το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κομμάτι, αφού περίπου 250 στρέμματα θα γίνουν πράσινο, ενώ θα ανοίξουν περίπου 3.500 θέσεις εργασίας για τους Κερατσινιώτες και τους Δραπετσωνίτες. Επίσης για το θέμα του Εμπορικού  κέντρου που σχεδιάζεται να γίνει στον «Λέοντα», θέλουμε να δηλώσουμε δημόσια ότι με τη μορφή που γίνεται και τη «διευκόλυνση» της επένδυσης με το monorail και την υποθαλάσσια πεζογέφυρα, ουσιαστικά «αφανίζεται» ο εμπορικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με το monorail, φτάνει να γίνει κατανομή της επισκεψιμότητας, με τη δημιουργία κάποιων έργων που θα δημιουργήσουν δραστηριότητα από τη δική μας πλευρά».


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε:
«Έχουν γίνει πολλές προτάσεις για το χώρο των λιπασμάτων, ωστόσο το σχέδιο της formula 1 είναι μια εξαιρετική πρόταση που δίνει μια τελείως διαφορετική διάσταση στην υπόθεση Ανάπλαση. Από σύμπτωση και από τις θέσεις στις οποίες υπηρετούσα στο παρελθόν, έχω αναμιχθεί και σε δύο προηγούμενες προτάσεις για formula 1. Αυτών της Χαλανδρίτσας και του Ορχομενού, κάνοντας το «διαιτητή» ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς{…}. Το συγκεκριμένο σχέδιο δίνει μία εντελώς διαφορετική διάσταση σ’ όλα αυτά που συζητάμε. Ο  κάθε ιδιοκτήτης θέλει να δει τι οφέλη θα έχει, άσχετα αν ο Δήμος ή ο ΟΛΠ ή η Περιφέρεια σκέφτονται κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Από την εποχή που συζητούσαμε για την Χαλανδρίτσα και τον Ορχομενό, το ενδιαφέρον διεθνώς για δημιουργία πίστας formula γινόταν με ανάλογα χαρακτηριστικά της δικής σας πρότασης. Δηλαδή είτε στα όρια της πόλης, είτε μέσα σε πόλεις. Αν αυτό το συζητούσαμε πριν 20 χρόνια, θα σας έλεγα ότι δεν είναι συμβατό με ό,τι γίνεται διεθνώς. Ωστόσο κρίνω ότι η συγκεκριμένη είναι μια προκλητική επενδυτική πρόταση που μας δίνει μια διέξοδο στις συνήθως ατέρμονες συζητήσεις, για το αν θα έχουμε για παράδειγμα δύο πύργους, τέσσερα καταστήματα, δύο δημόσια κτίρια και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να διαφωνήσουμε. Δίνει μια διέξοδο και στον ΟΛΠ, ο οποίος εδώ και χρόνια λέει ότι το μεγάλο όφελος για την περιοχή είναι η παράκτια ζώνη και οι τυχόν Μαρίνες που θα γίνουν. Κι επειδή έχω βαρεθεί να δέχομαι τις αναλύσεις και τις προτάσεις, για ποιό λόγο τόσα πολλά σκάφη έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν είτε στην Τουρκία, είτε στην Ανδριατική;  Μια τυχόν Μαρίνα θα προσέλκυε επαγγελματικά σκάφη, τα οποία είναι εκείνα που αφήνουν χρήματα και θέσεις εργασίας, ενώ θα βοηθούσε πάρα πολύ και τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Προτείνω λοιπόν να φτιαχτεί ΑΜΕΣΑ μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ, ώστε να προχωρήσει το θέμα».


Ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Παπαθεοδώρου, αφού παρουσίασε το σχέδιο του και τα οφέλη που αυτό θα προσφέρει στην περιοχή, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι η χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να πάρει μια πίστα formula1, αφού πριν λίγο καιρό η ΔΟΕ ενέταξε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Ολυμπιακή οικογένεια. Θα πρέπει λοιπόν εμείς αυτή τη στιγμή να αρπάξουμε την ευκαιρία και να προωθήσουμε άμεσα την πρόταση. Ήδη είμαστε σε επαφή με την FIA και η πρώτη αντίδραση που εισπράξαμε είναι πολύ θετική».

επιστροφή στην κορυφή