Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Απάντηση στο Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Παραδοσιακών Κρεοπωλών Νομού Πειραιά

Με αφορμή την Επιστολή του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ν. Πειραιά και Νήσων Αιγαίου, με την οποία εκτός όλων των άλλων «καταγγέλλεται» ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την πρωτοβουλία του να διανέμει φθηνές πατάτες στους δημότες και ακολούθως για την πρόθεση του να μοιράσει αμνοερίφια εν' όψει Πάσχα, η Δημοτική αρχή της πόλης ανακοινώνει τα εξής:
«Αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη πρόθεση της Δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας – πριν και πάνω απ' όλα – είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και η στήριξη των νοικοκυριών, τα οποία ιδιαίτερα στη φτωχομάνα αλλά περήφανη περιοχή μας, έχουν πληγεί πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Ο Δήμος μας όχι μόνο δεν εμπλέκεται στην οικονομική συνδιαλλαγή μεταξύ παραγωγών και δημοτών, αντιθέτως αφήνει να λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς χωρίς μεσάζοντες. Όμως αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το χάσμα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και αφήνει τους μεσάζοντες να αισχροκερδούν, οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας και σας ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, παρά τις συνεχιζόμενες «απειλές» των συμφερόντων.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή των δημοτών μας στη συγκεκριμένη δράση κατέδειξε ότι το «κίνημα» για φθηνά προϊόντα, όχι ΜΟΝΟ δεν πρέπει να σταματήσει στα μικροσυμφέροντα διάφορων συντεχνιών που λυμαίνονται την αγορά, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα καταναλωτών το οποίο θα αναδείξει την αιτία που φθάνει το φαγητό ακριβό στο τραπέζι μας και θα πάρει οργανωμένα ανάλογες πρωτοβουλίες.
Επί του προκειμένου, σας ενημερώνουμε ότι απορρίπτουμε κάθε είδους «υπόδειξη» εκ μέρους του Σωματείου σας, για το τι θα πράξουμε και πως θα το πράξουμε, εν όψει Πάσχα. Σεβόμαστε και στηρίζουμε απόλυτα τα καταστήματα της περιοχής μας, τα οποία είναι κι εκείνα θύματα των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων της αγοράς. Απέναντι μας βάζουμε τους «απατεώνες» της αγοράς, οι οποίοι θησαυρίζουν προσφέροντας «υπηρεσίες», δηλαδή αέρα κοπανιστό. Δεν είναι τα καταστήματα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας οι μεσάζοντες, ούτε εκείνα ευθύνονται που αυξάνεται τόσο πολύ η τιμή των προϊόντων στη διαδρομή παραγωγού-καταναλωτή. Το γεγονός ότι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν πολυεθνικούς γίγαντες, μέσα σ' ένα εντελώς δυσμενές για εκείνες ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν είναι η αιτία που οι Έλληνες αγοράζουν στις πιο ακριβές τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ίδιο περίπου περιβάλλον λειτουργεί η αγορά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Κι εκεί υπάρχουν μικρομεσαίοι που ανταγωνίζονται πολυεθνικές. Κι εκεί υπάρχει ΦΠΑ. Κι εκεί υπάρχουν υψηλοί φόροι. Κι εκεί υπάρχει Εφορία (και μάλιστα πολύ πιο σκληρή). Κι εκεί πληρώνουν ρεύμα και μάλιστα πολύ πιο ακριβά. Εντούτοις οι μικρομεσαίοι ανταπεξέρχονται, επενδύοντας στην ποιότητα και εξειδίκευση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν στον καταναλωτή. Μόνο που εκεί δεν υπάρχουν τα καρτέλ των μεσαζόντων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να φτάνουν στους καταναλωτές σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, ανταγωνιστικές των πολυεθνικών.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας έχει σαν στόχο να ξεκινήσει συγκεκριμένη καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών του, ώστε να αγοράζει παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι μεσάζοντες ανεβάζουν ψηλά την τιμή των ελληνικών προϊόντων με αποτέλεσμα να είναι απρόσιτα, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση και καμία συντεχνία δεν έκανε κάτι γι' αυτό. Δεν είδαμε ανάλογη ευαισθησία».

Το Γραφείο Τύπου
Κερατσίνι, 16/03/2012
Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας
επιστροφή στην κορυφή