Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελετή λήξης του προγράμματος Comenius που υλοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

Τελετή λήξης του προγράμματος Comenius που υλοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

Λ. Τζανής: «Είμαι περήφανος που το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας εμπνεύστηκε, συντόνισε και υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα COMENIUS. Ένα πρόγραμμα που φέρνει πιο κοντά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Ευρώπης. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών στον άξονα του πολιτισμού

Με μία όμορφη τελετή πραγματοποιήθηκε η λήξη του προγράμματος COMENIUS, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIUS – Πολυμερείς σχολικές συμπράξεις με την υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο: «Οι αμοιβαίες επιρροές στον πολιτισμό από τον αποικισμό και τη μετανάστευση στην Ευρώπη», το σχολείο της πόλης συμμετείχε τα δύο τελευταία χρόνια.

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μελέτησαν το φαινόμενο της μετανάστευσης και του αποικισμού, όπως εμφανίζεται στις ευρωπαϊκές χώρες σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με στόχο τις αμοιβαίες επιρροές, τον πολιτισμό των αποικιοκρατών και των αποικιοκρατούμενων λαών. Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν με σχολικές μονάδες από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων, καθηγητές και μαθητές από το σχολείο επισκέφτηκαν σχολεία των άλλων χωρών και φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των μαθητών των σχολείων υποδοχής.

Από 25 μέχρι 29 Μαρτίου, το 2ο Γυμνάσιο υποδέχθηκε και φιλοξένησε 20 μαθητές και 21 καθηγητές, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διοργανώθηκαν πολιτιστικές δραστηριότητες  και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στη τελετή λήξης παρουσιάστηκαν από κάθε σχολείο video - foto story, καθώς και τραγούδια και μουσική. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων κυριαρχούσε ενθουσιασμός, ενώ με χαμόγελα φιλίας τα παιδιά αποχαιρετίστηκαν με το τραγούδι:  “we are the world”.

Στο χαιρετισμό του Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Αγαπητοί εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και φυσικά την Ελλάδα .Αγαπητά μου παιδιά από όλες τις προαναφερθείσες χώρες. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας σάς καλωσορίζω στην ιστορική και φιλόξενη πόλη μας. Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού και μητέρα της Δημοκρατίας. Είμαι περήφανος που το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας εμπνεύστηκε, συντόνισε και υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα COMENIUS. Ένα πρόγραμμα που φέρνει πιο κοντά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Ευρώπης. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών στον άξονα του πολιτισμού.

Μαθητές από οκτώ διαφορετικές χώρες, με σπουδαία συνεισφορά στους τομείς της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και των τεχνών, είχαν την ευκαιρία για δύο ολόκληρα χρόνια να γνωρίσουν διαφορετικούς τόπους, μεθόδους και συστήματα οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κυρίως όμως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εθνικές τους ταυτότητες και να μοιραστούν την εθνική πολιτιστική τους κληρονομιά.

Ο θεματικός άξονας υλοποίησης του προγράμματος ήταν πολυδιάστατος και εξαιρετικά σημαντικός και κινήθηκε σε δύο συγγενή πεδία: τον αποικισμό και τη μετανάστευση. Η Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων δημιούργησε αποικίες, φτάνοντας μέχρι τα όρια του τότε γνωστού κόσμου. Η τάση του Έλληνα να ταξιδεύει, κουβαλώντας μέσα του τις αξίες της ζωής και του πολιτισμού, είναι “γραμμένη” στο γενετικό του κώδικα, σε αυτό που λέμε DNA. Όλοι οι Έλληνες κουβαλάμε μέσα μας έναν ταξιδευτή, έναν Οδυσσέα που περιπλανάται διαρκώς μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Έναν Οδυσσέα για τον οποίο έχει σημασία το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος”, έγραψε ο έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

Είμαι σίγουρος πως αυτό το ταξίδι, που κράτησε για όλους σας δύο χρόνια, σας άφησε πολύτιμες εμπειρίες και σας πλούτισε με ουσιαστικές γνώσεις. Είμαι σίγουρος πως για τους μαθητές του προγράμματος COMENIUS είναι και θα είναι μία εμπειρία ζωής.

Στο σημείο όμως αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Ελλάδα, όπου και αν δημιούργησε αποικίες, σεβάστηκε την πολιτισμική ταυτότητα και την κουλτούρα των λαών. Προσπάθησε να τους κάνει συμμέτοχους και κοινωνούς σε αυτό που ονομάζουμε συλλογική ταυτότητα και συλλογική μνήμη. Το ίδιο συνέβη και όταν έστειλε μετανάστες στα πέρατα της γης. Οι Έλληνες, μακριά από την πατρίδα τους, κρατούν πάντοτε τη φλόγα της Ελλάδας στην ψυχή τους και δημιουργούν ζωντανές και ανοιχτές προς τον καθένα κοινότητες.

Σήμερα, λόγω του διαδικτύου και των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης, ο πολιτισμός, οι ιδεολογίες και οι αξίες διαχέονται και διαπερνούν όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εμείς όμως στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θέλουμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα: οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ευρώπης είναι ισχυροί, πολύ πιο ισχυροί μάλιστα από τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των κυβερνήσεων. Τόσο οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου, όσο και οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν και να επιτύχουν σπουδαία επιτεύγματα. Και εσείς, αγαπητά μου παιδιά, θα πάρετε τον κόσμο στα χέρια σας. Εσείς είστε που θα κάνετε πράξη την πραγματική συναδέλφωση των λαών.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Σας ευχαριστούμε για τις πρωτοβουλίες σας.

Σας ευχαριστούμε για τις ιδέες σας.

Σας ευχόμαστε καλή διαμονή στην Ελλάδα.»