Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Λουκάς Τζανής: «Μπορούμε να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, φτιαγμένες από εμάς για εμάς.»

Λουκάς Τζανής: «Μπορούμε να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, φτιαγμένες από εμάς για εμάς.»

Τιμητική βραδιά αφιερωμένη στην τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο

και το συγγραφέα και ποιητή Μίμη Τραϊφόρο

Σε έντονα νοσταλγικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 το απόγευμα στο Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη τιμητική βραδιά αφιερωμένη στους Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρο. Πολλοί συμπολίτες μας, άνθρωποι του  πνεύματος  και  των  τεχνών,  με  το  ζεστό  τους  χειροκρότημα απέτισαν τον  αναλογούντα φόρο τιμής στα δύο τιμώμενα πρόσωπα.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Διαφάνειας και Επικοινωνίας του Πολίτη και υπεύθυνης Δημοσίων σχέσεων κ. Μαρίας Μαΐλη, η οποία μεταξύ άλλων τα εξής: «Στη δύσκολη περίοδο που βιώνει ο τόπος μας, η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ηθική και πολιτισμική. Θέλω να σας μεταφέρω το γεγονός πως στο διαδίκτυο υπάρχει μια ομάδα νέων παιδιών που ψάχνει για την Βέμπο, αναρτά τραγούδια της, επεισόδια από τη ζωή της. Για μένα είναι ελπιδοφόρα αυτή η προσπάθεια, δείχνει ότι οι νέοι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναζητούν στηρίγματα. Ας τους προσφέρουμε ευκαιρίες για να μάθουν, να παραδειγματιστούν. Μέσα σ΄ αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση. Καθένας από το μετερίζι του, το ζευγάρι αυτό μας δείχνει το δρόμο να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να αισιοδοξήσουμε. Απόψε εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε και να τους τιμήσουμε.»

Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο δημοσιογράφος- συγγραφέας κ. Στέλιος Τραϊφόρος,  ο οποίος  αναφέρθηκε στην πορεία του Μίμη Τραϊφόρου από τη γέννησή του σε ένα μικρό σπιτάκι στο Βάβουλα του Πειραιά, ως την καταξίωσή του σαν δημοφιλή συγγραφέα επιθεωρήσεων, κωμωδιών και στιχουργό της μεταπολεμικής περιόδου. Στη συνέχεια παρουσίασε την ιστορία της Βέμπο από την Θράκη που γεννήθηκε και την πορεία της στο τραγούδι, τη γνωριμία της με τον Τραϊφόρο, το κουράγιο και την εμψύχωση που προσέφερε στο έπος του ΄40 τραγουδώντας για τους φαντάρους μας, υπενθύμισε το αθάνατο τραγούδι στο οποίο έγραψε τους στίχους ο μετέπειτα σύζυγός της Μίμης:  «Παιδιά της Ελλάδος ΠΑΙΔΙΑ», τη φυγάδευσή τους στην Αίγυπτο για να σωθούν από τους Γερμανούς που τους έκλεισαν το θέατρο και τους αφαίρεσαν την άδεια, τη θριαμβευτική επιστροφή τους και την προσφορά τους στον πολιτισμό, ο καθένας από το μετερίζι του.

Αμέσως μετά το λόγο είχε ο ανιψιός τους κ. Βασίλης Τραϊφόρος, ο οποίος μετέφερε συγκινητικά περιστατικά από τη ζωή τους, και από τις θρυλικές επιθεωρήσεις που ανέβασε ο Τραϊφόρος στο θέατρο «ΒΕΜΠΟ», τονίζοντας την βαθιά και ανιδιοτελή αγάπη τους για την πατρίδα μας, το ότι  έζησαν –ήταν φτωχοί δεν επεδίωξαν πλούτη- αφιερώνοντας το ταλέντο τους, όπου η πατρίδα το είχε ανάγκη σε καιρό πολέμου και ειρήνης. Επεσήμανε ότι ο Μίμης Τραϊφόρος με τα θεατρικά του έργα που ανέβαζε πριν  φύγει για την Αίγυπτο, περνούσε αντιστασιακά μηνύματα, μέσα από χιούμορ και αλληγορίες, καθώς επίσης τη βαθιά του πίστη στη δημοκρατία και το ρόλο του πολιτισμού, στη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Μάλιστα ανέφερε τις συναυλίες που έδωσε η Βέμπο στους Έλληνες της διασποράς, από τους οποίους εισέπραττε αγάπη και θαυμασμό.

Απαγγελία ποιημάτων έγινε από την ποιήτρια κ. Ευφροσύνη Κακογιαννάκη - Λιβανίου και τον  συγγραφέα κ. Γιάννη Μαθέ.

Αθάνατα τραγούδια θύμισε στους παρευρισκομένους η χορωδία του Ωδείου «ΕΝΤΕΧΝΟΝ», με την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Δημήτρη Παριανού. Τραγούδια της Βέμπο για το έπος του ΄40, καθώς και πολλά επιθεωρησιακά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 που σταμάτησε, αλλά και πολλά προπολεμικά που  καθιέρωσαν τη Σοφία Βέμπο ως την πρώτη τραγουδίστρια ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.

Την  εκδήλωση  πλαισίωσαν μουσικά η τραγουδίστρια κ. Μαρία Λυμπεράκου, η οποία συνοδευόμενη από τον πιανίστα κ. Αναστάσιο Στέλλα,  «ανάγκασαν» τους θεατές να μετατραπούν σε μια μεγάλη χορωδία.

Στο τέλος του αφιερώματος προβλήθηκε βίντεο από στιγμές της μεγάλης τραγουδίστριας και η βραδιά έκλεισε με μια μικρή δεξίωση. Στην κοινή προτροπή των παρευρισκομένων προς το Δήμαρχο της πόλης να  συνεχίσει ο Δήμος  να προσφέρει   πολιτιστικά  γεγονότα  τέτοιου  επιπέδου, ο κ. Λουκάς  Τζανής απάντησε:

«Ο πολιτισμός αποτελούσε κομμάτι της ψυχής αυτής της πόλης ακόμα και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Και ιδιαίτερα στη σημερινή βάρβαρη καθημερινότητα είναι ανάγκη. Η βάση της πολιτιστικής μας πολιτικής είναι:  Μπορούμε να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις φτιαγμένες από εμάς για εμάς».
επιστροφή στην κορυφή