Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαίνια του κέντρου φροντίδας και αλληλεγγύης

Εγκαίνια του κέντρου φροντίδας και αλληλεγγύης

Υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά

ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Μια νέα μονάδα υποστήριξης και φροντίδας ευπαθών κοινωνικών ομάδων με παιδιά  εγκαινιάστηκε την Τρίτη 3 Απριλίου στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Tα εγκαίνια του κέντρου που βρίσκεται στην οδό Περαιβού και Τερψιχώρης, πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής και η Αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Γεωργακοπούλου.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Ολοκληρωμένων Τοπικών Υπηρεσιών Υποστήριξης Φτωχών Οικογενειών με παιδιά», με τη συγχρηματοδότηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ε.Ο.Χ και αφορά στη δημιουργία τεσσάρων κέντρων φροντίδας ευπαθών οικογενειών με παιδιά. Η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας διεκδίκησε και κατάφερε ο ομώνυμος Δήμος να είναι ένας από τους δικαιούχους του προγράμματος μαζί με το Δήμο Φυλής, Ξάνθης και Πηνειού.

Ήδη από το περασμένο έτος είχαν αρχίσει να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το κέντρο να στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνική λειτουργός, παιδαγωγός και ψυχολόγος) και να γίνει η χαρτογράφηση των αναγκών, βάση των οποίων σχεδιάστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων.

Τώρα πλέον το κέντρο άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί γονείς και παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχολογικής και μαθησιακής υποστήριξης, πολιτιστικών – ενημερωτικών δράσεων κ.α.

Εξάλλου σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση των οικογενειών που χρήζουν κοινωνικής παρέμβασης, με σκοπό να καταπολεμηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στο παιδί και στην οικογένεια του λόγω της φτώχειας, καθώς και όσων απορρέουν από αυτή (περιθωριοποίηση, παραβατικότητα κλπ.). Τελικός στόχος του εγχειρήματος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των γονέων με μια σειρά από σημαντικές και ωφέλιμες για την οικογένεια συμμετοχικές, κοινωνικές δράσεις.

Στο σημαντικό και συνάμα δύσκολο εγχείρημα, το κίνημα του εθελοντισμού, που ήδη έχει οργανωθεί στην πόλη, θα πρωτοστατήσει για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα παιδιά και τις οικογένειες που τις χρειάζονται.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησαν οι δηλώσεις. Το λόγο είχε ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής ο οποίος ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς του υπουργείου που συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του τόσου σημαντικού έργου, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενεπλάκησαν σε αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα την υπηρεσία κοινωνικής μέριμνας, καθώς και τους εθελοντές που είναι σκαπανείς στην όλη προσπάθεια, για να λάβει αυτό το πρόγραμμα σάρκα και οστά. Ακόμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο της Επιτροπής Εθελοντισμού κ. Μαρία Σενικίδου που καθημερινά παλεύει για να αναβαθμίσει κάθε υπηρεσία κοινωνικής προσφοράς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στην αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας κ. Γεωργία Γεωργακοπούλου στην οποία πρέπει να απευθυνθούμε για αυτό το έργο, καθώς η αντιδήμαρχος παρά τα όσα προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπίσει, ούτε μία φορά δεν είπε να παρατήσει τις προσπάθειες. Τίμησε και συνεχίζει να τιμά το ρόλο και τη θέση που της έχει ανατεθεί, μοχθώντας καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Εγκαινιάζουμε μια δομή που έχει να κάνει με την παιδική φτώχεια. Αυτό από μόνο του χρήζει την ανάγκη προστασίας από την πολιτεία. Τα παιδιά και η φτώχεια είναι δύο έννοιες που αμέσως μας γεννούν ανάμεικτα συναισθήματα. Σήμερα ενώνουμε αυτές τις δύο έννοιες και δημιουργείται μια τραγική κοινωνική πραγματικότητα που για τα παιδιά είναι πλέον βιωματική εμπειρία. Υπάρχουν παιδιά σήμερα που δεν έχουν να σιτιστούν και που αναγκάζονται να διακόψουν κάθε εξελικτική διαδικασία. Η φτώχεια είναι απότοκος του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που ισοπεδώνει στο διάβα του τις κοινωνίες. Σαν πολίτης, αλλά και σαν πολιτικός τάσσομαι ενάντια σε κάθε πολιτική που σπρώχνει τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες. Όμως σαν δήμαρχος ξέρω ότι με σηκωμένες γροθιές δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται αγώνας και την ικανότητα να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που σου δίνεται. Εμείς εδώ σήμερα δεν κάνουμε μια θεραπεία, αλλά μια συμπτωματική αγωγή,  με σκοπό να ανακουφίσουμε τον πόνο, μιας και δεν μπορούμε να τον ξεριζώσουμε. Θα ήμασταν χαρούμενοι αν δεν υπήρχαν φτωχά παιδιά, αλλά δυστυχώς υπάρχουν. Με αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποδεικνύουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Και μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να μπορέσουμε να δώσουμε βοήθεια στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.»

Στη συνέχεια το λόγο είχε η αντιδήμαρχος κ. Γεωργία Γεωργακοπούλου η οποία δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε παρά τις έντονες δυσκολίες να φέρουμε εις πέρας το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους φορείς του Υπουργείου που συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και φυσικά την υπηρεσία της Κοινωνικής Μέριμνας, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Παιδείας, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το έργο, στα αυστηρά χρονικά όρια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθούμε. Θέλω να πιστεύω ότι η δομή θα λειτουργήσει με αγάπη, ανθρωπιά και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, σε μια κοινωνική πραγματικότητα που χρήζει την συνεισφορά όλων μας στα άτομα που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα είμαστε εδώ για να μπορούμε να προσφέρουμε όλοι, ό,τι μπορούμε για αυτό το σημαντικό έργο της πόλης μας.»

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Χρήστος Κίρκογλου, η κ. Κατερίνα Γιάντσιου και ο κ. Οδυσσέας Ρούσκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, οι αντιδήμαρχοι Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Καψοκόλης Πέτρος και κ. Μαρία Μαίλη, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της πόλης, αλλά και πολίτες οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν την τελετή που έδωσε σάρκα και οστά σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να απευθύνεστε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, στο τηλέφωνο 210 4620693.