Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΟΥ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΟΥ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής μείωση των δόσεων της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, ενώ το 2015 η δόση της επιχορήγησης ανερχόταν στο ποσό των 162.000 ευρώ , το 2016 και το 2017 μειώθηκε στις 159.000 ευρώ και 154.500 ευρώ αντίστοιχα.

Στην πόλη μας, ωστόσο, λειτουργούν τρία νέα σχολικά κτίρια, στα οποία φιλοξενούνται το 1ο ΕΠΑΛ Κερατσινίου, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κερατσινίου. Η λειτουργία των νέων σχολικών μονάδων ταυτόχρονα με τη λειτουργία τμημάτων ολοήμερου στο σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τμημάτων ένταξης και τμημάτων υποδοχής για παιδιά προσφύγων και μεταναστών, αποτελούν προτεραιότητα για την εύρυθμη παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που απαιτεί πρόσθετες δαπάνες και αυξάνει το συνολικό κόστος  της  συντήρησης και εξοπλισμού των σχολείων. Αντί το Υπουργείο να προβεί σε αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των σχολείων του Δήμου μας, στερεί από τις σχολικές μονάδες σημαντικό μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται για να καλύψουν τις δαπάνες τους, καθώς  η ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας)  καλείται να κατανείμει λιγότερα χρήματα σε περισσότερα σχολεία, αλλά και να εξασφαλίσει από αυτά τα χρήματα για τα έξοδα  κίνησης των εθελοντών σχολικών τροχονόμων.  

Η υποχρηματοδότηση, όμως, της παιδείας υποβαθμίζει την ποιότητα των συνθηκών διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη από την οικονομική κρίση καθημερινότητα μαθητών και δασκάλων.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας στην εκπαίδευση που απαξιώνει τη γνώση και ζητάμε αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης για όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Παράλληλα, ζητάμε έγγραφη απάντηση του υπουργείου στην επιστολή  ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ του Δήμου μας με αιτιολόγηση της μείωσης της επιχορήγησης, παρόλο που ο αριθμός των σχολικών μονάδων αυξήθηκε.  Να τονίσουμε ότι από δικές μας τηλεφωνικές προσπάθειες δεν είχαμε την κατάλληλη ενημέρωση επί του θέματος.

Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας.