Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Ως ένα πραγματικό έργο τέχνης μπορεί να χαρακτηριστεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ενώ, παράλληλα, αποτελεί πρότυπο κατασκευαστικό έργο, χάρη στις άρτιες και σύγχρονες υποδομές του. Κάθε αρχή όμως και δύσκολη, μια και το σχολείο που χτίστηκε ως ΣΔΙΤ, στην αρχή της λειτουργίας του, δε διέθετε όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα υλικά για να υποστηρίξει το έργο του.


Ο Δήμος μας, με κύριο μέλημά του τη φροντίδα των σχολικών μονάδων και των παιδιών, ανέλαβε από πρώτη στιγμή να καλύψει στο βαθμό που μπορεί, τα παραπάνω κενά. Έτσι, τις ημέρες των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, τα ξύλινα δάπεδα στις δύο αίθουσες χορού του σχολείου, διευκολύνοντας έτσι τα καλλιτεχνικά μαθήματα και τις αντίστοιχες δραστηριότητες των παιδιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται, επίσης, η διαδικασία σίτισης των μαθητών με τον διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος.  Στο θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής το σχολείο υποστηρίχτηκε με την προμήθεια πιάνου, υπολογιστών και φωτοτυπικού μηχάνηματος.

Πλέον, τα ιστορικά Λουτρά Παλαντζιάν, «ξαναζωντάνεψαν» και γέμισαν παιδικές φωνές, χρώματα, προβολές, έργα, νότες και δημιουργία. Το site του Δήμου μας βρέθηκε στο εντυπωσιακό κτήριο και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά για τον νέο αυτό χώρο, την ιστορία του και τη σημερινή του λειτουργία.

Συνδέοντας το παρελθόν με το τώρα

 

Με ξεκάθαρη κατεύθυνση τον χώρο του πολιτισμού, το σχολείο συνδέει το παρελθόν του προσφυγικού μας τόπου με το παρόν του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.  Μέσα στα παλιά χαμάμ και λουτρά, οι δεκάδες μαθητές του καλλιτεχνικού σχολείου, παρακολουθούν τα μαθήματά τους και απολαμβάνουν τις ανέσεις των σύγχρονων αιθουσών και εργαστηρίων.  

Το μνημειακό κτήριο έχει αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή που κάποιος το επισκεφτεί. Στον χώρο, για να στεγαστούν οι σχολικές αίθουσες και τα γραφεία των καθηγητών κατασκευάστηκαν δύο νέες πτέρυγες εκατέρωθεν των λουτρών, οι οποίες ενώνονται με ένα μεταλλικό στέγαστρο στην μπροστινή όψη που λειτουργεί και ως «γέφυρα» μεταξύ των κτισμάτων. Όπως  μας είπε η διευθύντρια του σχολείου, τα παραδοσιακής τεχνοτροπίας ξύλινα παράθυρα, οι σκαλιστές πόρτες και το περίτεχνο μεταλλικό κιγκλίδωμα που χαρακτηρίζει ένα από τα δύο κύρια δωμάτια του χαμάμ είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών δομικών στοιχείων, τα οποία λεηλατήθηκαν μέσα στα περίπου 30 χρόνια που το κτίσμα παρέμενε εγκαταλελειμμένο. Την ίδια μοίρα είχαν τα μαρμάρινα στοιχεία και το σιντριβάνι στο μεγάλο χαμάμ, τα οποία όμως αναδημιουργήθηκαν εκ νέου.

Υπερσύγχρονο κτήριο

Στο μεταξύ, το φυσικό φως εισέρχεται ανεμπόδιστο στον χώρο από τους παραδοσιακούς φεγγίτες της θολωτής οροφής, πολλοί από τους οποίους είχαν «μπαζωθεί» και ανοίχτηκαν ξανά.

 Το νέο σχολείο είναι εξοπλισμένο με συστήματα διαχείρισης κτιρίων (BMS - Building Management System) τελευταίας τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το μοντέρνο σε ένα άλλο επίπεδο. Οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα και μόλις τα επίπεδα ανέβουν πάνω από το επιθυμητό όριο τότε τίθεται σε λειτουργία ο αυτόματος εξαερισμός. Η θερμοκρασία τον χειμώνα είναι σταθερά στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ ειδικοί αισθητήρες ρυθμίζουν τον κοινόχρηστο φωτισμό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το βρόχινο νερό συλλέγεται σε ειδικές δεξαμενές και χρησιμοποιείται για το πότισμα του κήπου και τις ανάγκες του κτιρίου, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για την αυτάρκεια του σχολείου σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση διακοπής. Με ειδικά ηχόμετρα μετρήθηκε ο θόρυβος του περιβάλλοντος και κατασκευάστηκαν ειδικά ηχομονωτικά κουφώματα και δάπεδο απορρόφησης ήχων και κραδασμών. Επίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από συστήματα πυρανίχνευσης μέχρι ειδικές προσθήκες στις πόρτες για να προστατεύονται τα δάχτυλα των αυριανών καλλιτεχνών. Όλες οι λειτουργίες του κτιρίου ρυθμίζονται και ελέγχονται εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα μαθημάτων

Στο Καλλιτεχνικό Σχολείο, πέρα από τα μαθήματα γενικής παιδείας, μεγάλο βάρος πέφτει, όπως είναι αναμενόμενο, στα καλλιτεχνικά μαθήματα. Έμπειροι καθηγητές διδάσκουν, μεταξύ άλλων, στα παιδιά: ιστορία της τέχνης, χορούς, θέατρο, μουσική, υποκριτική, θεατρολογία, εικαστικά, κινηματογράφο,

Τέλος, το καλλιτεχνικό σχολείο είναι ένα από τα 24 σχολικά κτήρια στην Αττική που κατασκευάστηκαν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

επιστροφή στην κορυφή