Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERASMUS+ ΚΑ1 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERASMUS+ ΚΑ1 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Ένα σημαντικό πρόγραμμα του Erasmus+ ΚΑ1, με τίτλο "Diverse Society - Diverse School",  υλοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες που βοηθούν στην προσωπική τους ανάπτυξη, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να παρέχουν υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής ή κοινωνικής ομάδας και να βοηθούν στην ενσωμάτωση και υποστήριξή τους. Από το συγκεκριμένο σχολείο πήραν μέρος 8 καθηγητές.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του 2ου Γυμνασίου, «στόχος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των εκπαιδευτικών μας και του σχολείου συνολικά, ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στην εξάλειψη της ανισότητας, την παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης και την ενσωμάτωση όλων των ομάδων του μαθητικού δυναμικού, ώστε να αποτελέσουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη.

Προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, στην πρώτη μας προσπάθεια σε πρόγραμμα Erasmus+ είχαμε σχεδιάσει ως πρώτο βήμα την εκπαίδευση 8 εκπαιδευτικών σε 4 χώρες στις θεματικές:

−             "Diverse society – Diverse Classrooms" (Ισλανδία), σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, καταπολέμησης προκαταλήψεων και στερεοτύπων ( http://www.ici.is/en)

−             "Diversity in Education" (Πορτογαλία) σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα και την διαφορετικότητα στις τάξεις.  (http://www.erasmusplus-ist.eu/)

−             «A Satisfying school experience: Strategies and skills for Teachers»  (Ισπανία) σχετικά με διαπολιτισμική εκπαίδευση, την πρόωρη εγκατάλειψη, τις σχέσεις σχολείου-οικογένειας και την εργασιακή εξουθένωση των εκπαιδευτικών. (http://www.teacheracademy.eu/en/europass-teacher-training-academy.html)

−             «Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention»   (Ισπανία), σχετικά με την πρόληψη βίας στο σχολείο (http://www.teacheracademy.eu/en/europass-teacher-training-academy.html)

Τα αποτελέσματα των εκπαιδεύσεων είχε σχεδιαστεί να ενσωματωθούν στο σχολείο στα ακόλουθα επίπεδα:

−             Στην ανάπτυξη προσεγγίσεων εξατομικευμένης μάθησης

−             Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την ένταξη των μαθητών της μουσουλμανικής κοινότητας αλλά και των μαθητών μας από οικογένειες που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

−             Στο σχεδιασμό ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και παραβατικότητας.

−             Στην οριζόντια εισαγωγή στοιχείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα σε διάφορα μαθήματα

−             Στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής διαρροής και του Burn out των εκπαιδευτικών.

˗              Στην βελτίωση των σχέσεων σχολείου –οικογένειας».

Όπως επίσης σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση: «έχοντας ήδη ολοκληρώσει το έργο μπορούμε να πούμε πως  οι στόχοι του Ευρωπαϊκού μας σχεδίου επιτεύχθηκαν στο σύνολο τους: 8 εκπαιδευτικοί, οι ίδιοι με αυτούς που είχαν εξαρχής δηλωθεί στην πρόταση, παρακολούθησαν 4 εκπαιδεύσεις στις θεματικές που είχαν εξ αρχής εντοπιστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες μας, μέσα από την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, απέκτησαν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες που βοηθούν στην προσωπική τους ανάπτυξη, αλλά τους δίνουν και τη δυνατότητα να παρέχουν υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές μας, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής ή κοινωνικής ομάδας και να βοηθούν στην ενσωμάτωση και υποστήριξή τους. Επίσης, μέσω των δεξιοτήτων τους αυτών θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης και της σχολικής βίας. Μέσω του σχεδίου απέκτησαν γνώσεις για τη δημιουργία μελλοντικών σχεδίων, αλλά και γνώρισαν συνάδελφους από άλλες χώρες με τους οποίους στοχεύουμε να συνεργαστούμε στο μέλλον.

Ο αντίκτυπος στις ομάδες στόχο -  τα παιδιά της μουσουλμανικής κοινότητας, τα προσφυγόπουλα του τμήματος υποδοχής,  τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και τα παιδιά προερχόμενα από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- αναμένουμε να είναι ιδιαιτέρως σημαντικός  μέσω της ένταξης των νέων μεθόδων διδασκαλίας που έχουμε  σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε.

Τέλος, στοχεύουμε στη δημιουργία συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς από το εξωτερικό που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές για σχολιασμό των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της εφαρμογής των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήσαμε στις εκπαιδεύσεις, μέσω του eTwinning, και σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα και για τυχόν μελλοντική συνεργασία, όπως συνεργασία των σχολείων ή ΚΑ2 κινητικότητα μαθητών. Τέλος εκπαιδευτικοί από σχολείο της Γαλλίας που συμμετείχε στην κινητικότητα στην Ισλανδία θα επισκεφθούν το σχολείο μας με δράση ΚΑ1 Job Shadowing τον Μάρτιο 2018».

επιστροφή στην κορυφή