Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης μας σήμερα 25η Μαρτίου, προκειμένου να τιμήσει τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Aπό νωρίς το πρωί, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της πόλης ήχησαν για την επέτειο του μεγάλου ξεσηκωμού των Ελλήνων. Στη συνέχεια, παρουσία όλων των επισήμων της περιοχής, έγινε Τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου.

Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων του Δήμου, μέλη οργανώσεων, συλλόγων και φορέων κατέκλυσαν την πλατεία Κύπρου (έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου), όπου έγινε Δέηση στη μνήμη των ηρώων του 1821 στο Ηρώο της πλατείας και ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας.

 

Χρ. Βρεττάκος: Η Επανάσταση του 1821 παραμένει πάντα επίκαιρη

 

Στη γενναιότητα των ανθρώπων που θυσιάστηκαν και έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο δήμαρχος της πόλης υπογραμμίζοντας ότι «η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας και το ενδιαφέρον μας για αυτή ανανεώνεται διαρκώς, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα, σε νέες κάθε φορά, συνθήκες». Παράλληλα τόνισε ότι «ο ξεσηκωμός των Ελλήνων γέννησε μορφές όπως του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ρήγα Φεραίου, του Μακρυγιάννη κι άλλων αμέτρητων, που θα φωτίζουν για πάντα με το παράδειγμά τους τις επόμενες γενιές».

Ο Χρ. Βρεττάκος σημείωσε ακόμη ότι «η εξέγερση εκείνη των υποδουλωμένων ανθρώπων που συγκλόνισε για ολόκληρα χρόνια την υφήλιο θα φοβίζει πάντοτε τους παγκόσμιους εξουσιαστές» και πρόσθεσε πως «σε μία εποχή έξαρσης του εθνικισμού στη Μεσόγειο και πολεμικών ιαχών, έξαρσης τού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και σε μια εποχή που η νεοφιλελεύθερη λιτότητα προβάλλεται ως δήθεν “μόνη εναλλακτική”, δεν μπορούμε παρά να αναλογιζόμαστε την επανάσταση του 1821 σαν μια διαδικασία με επίκαιρα αιτήματα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

 

Με στεφάνια, λουλούδια και παρέλαση αποδόθηκε φόρος τιμής

 

Στο Ηρώο της πλατείας Κύπρου, πρώτος, στην τελετή, κατέθεσε στεφάνι ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Ακολούθησε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η Ε. Καρακώστα. Στφάνι κατατέθηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής και της περιφερειάρχισσας Ρ. Δούρου και του αντιπεριφειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, ενώ εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου τη πόλης στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρός του Ν. Μαρτάκης.

Στη συνέχεια, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι των τοπικών κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, του ΠΑΣΟΚ, της ΛΑΕ, του ΛΑΟΣ καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών κινήσεων του «Άλλου Δρόμου» και της «Αναγέννησης».

Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ένωση Κρητών «Το Αρκάδι», η Ένωση Μικρασιατών, η Ένωση Ποντίων, ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ «Η Γλαύκα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Καρυάτιδες», ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας «Η Πρόοδος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Θυμαιτάδαι», ο Γ.Σ. Κερατσινίου, ο Γ.Σ. «Άθλος», οι «Πρωτοπόροι», ο «Κόκκινος Δράκος»,ο Ολυμπιακός Κερατσινίου και το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων. Κατόπιν ακολούθησε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των νεκρών ηρώων και έπετια ο Εθνικός Ύμνος.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με τη συμμετοχή σχολείων, συλλόγων κ.λπ.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου τέλος,  ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκε σε όλα τα Σχολεία, (Δημόσια- Ιδιωτικά) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της πόλης.