Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Το πρόβλημα των αυξημένων ποσοστών αιφνίδιου θανάτου αθλητών και η σημασία του προληπτικού ελέγχου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ξεχωριστής Ημερίδας που διοργάνωσαν ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας σε συνεργασία με τον Α.Π.Σ. Αμφιάλης, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ- ΟΑΚΑ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Τμήμα Κληρονομικών Παθήσεων), το περασμένο Σάββατο.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», μίλησαν ο αθλητίατρος Ομ. Εμμανουηλίδης, ο καρδιολόγος Αρ. Αναστασάκης, ο χειρούργος ορθοπεδικός Επ. Τουργέλης, ο καρδιολόγος Γ. Νικήτας, ο διδάκτωρ Αθλητικής Κοινωνιολογίας Αλ. Καποδίστριας και η επισκέπτρια Υγείας Α. Γκρόζου. Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι «ο αιφνίδιος θάνατος ενός αθλητή κατά τη διάρκεια αγώνων ή της προπόνησής του, παρότι σπάνιος, αποτελεί πάντα ένα τραγικό γεγονός που στις συνειδήσεις μας έρχεται σε πλήρη ρήξη με το ιδεώδες του αθλητισμού ως παράγοντα καλής υγείας». Οι ίδιοι επισήμαναν ότι στα παιδιά και τους εφήβους πρώτη σε συχνότητα αιτία για τον αιφνίδιο θάνατο είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και ακολουθούν οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων, ενώ τα υπόλοιπα αίτια είναι αρκετά σπανιότερα. Στους ενήλικες άνω των 35 ετών, το σημαντικότερο αιφνίδιου θανάτου κατά την άσκηση είναι η στεφανιαία νόσος.

Ταυτόχρονα τόνισαν ότι «σημαντικό είναι η ενημέρωση τόσο των γονέων, όσο και των ίδιων των αθλητών για τον τρόπο που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες, ενός τέτοιου τραγικού γεγονότος, ώστε τέτοια περιστατικά να μη λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας για την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό».

Στην Ημερίδα φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας από κορυφαίες στιγμές της Ολυμπιάδας του Ρίου, του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου.

επιστροφή στην κορυφή