Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ!

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ!

Σε δημόσιο χώρο ζωής και δημιουργίας συνεχίζει να μετατρέπεται η παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων. Μετά τα περυσινά «αποκαλυπτήρια» του πρώτου κομματιού του χώρου στους πολίτες, φέτος, οι δυνάμεις του Δήμου προχώρησαν στην αναμόρφωση της περιοχής από την πλευρά του μόλου Κράκαρη. 


Το νέο κομμάτι που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί τμήμα των 85 στρεμμάτων γης, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο. Το αποτέλεσμα των εργασιών είναι μοναδικό και αναδεικνύει τη μέχρι τώρα «κρυμμένη» ομορφιά της περιοχής. Ένας ξεχωριστού κάλλους τόπος, που συνδυάζει το υγρό στοιχείο της θάλασσας, την προοπτική του λιμανιού του Πειραιά, ταυτόχρονα με το ιστορικό βιομηχανικό τοπίο, είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμος για τον καθένα και την καθεμία.

 

Χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων

 

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για να μετατραπεί η παραλιακή ζώνη των Λιπασμάτων σε χώρο βιώσιμης ανάπτυξης, ήπιας αναψυχής, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού, συνεχίζονται ακατάπαυστα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Ένα όραμα ετών υλοποιείται μέρα με την ημέρα, ενώ οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν ανάμεσα στις περιοχές Κράκαρη και Σιλό. 
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του λιμενοβραχίονα Κράκαρη, έχει διαμορφωθεί περιπατητικός χώρος στο πλάι ακριβώς της θάλασσας, όπως και ποδηλατόδρομος. Παράλληλα υπάρχει ένα δημοτικό αναψυκτήριο, κατασκευασμένο στα ίδια πρότυπα και την ίδια λογική (χαμηλές τιμές κ.λπ.) του ήδη υφιστάμενου αναψυκτήριου στην περιοχή των Λιπασμάτων. Επίσης, έχει κατασκευαστεί παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους και έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, ζαρτινιέρες και τουαλέτες. Έχει γίνει δεντροφύτευση κατά μήκος του έργου, ενώ διαμορφώθηκε περιοχή πάρκινγκ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. 
Η πρόσβαση των πολιτών στον χώρο θα γίνεται από τη μεριά του «Κράκαρη», με τέρμα τον φάρο του λιμένα. Ο χώρος, επίσης, είναι προσβάσιμος και φιλικός για ΑΜΕΑ.

 

Έργο πνοής για ολόκληρη την Αττική

 

Σε μια εποχή, κατά την οποία οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι πρασίνου στην Αττική υφίστανται συνεχείς και σημαντικές πιέσεις υποβάθμισης, όπως και προσπάθειες απαξίωσής τους και παραχώρησής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, ο πολυχώρος των Λιπασμάτων αποκτά ξεχωριστή σημασία για την αναγκαιότητα των ελεύθερων χώρων γενικά. 
Το εγχείρημα των Λιπασμάτων μπορεί να αποτελέσει το αντιπαράδειγμα στο κυρίαρχο μοντέλο διασκέδασης και αναψυχής που απαιτούν τεραστίου τύπου κατασκευές και γεμάτα πορτοφόλια. Μπορεί επίσης και οφείλει να γίνει μόνιμη εστία ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας.

 

*Τα εγκαίνια του χώρου θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιουνίου με την παιδική θεατρική παράσταση το «Μικρό κόκκινο καπέλο» στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

 

*Πρόσβαση: Προς Ανάπλαση Παραλίας (Λιπάσματα) από Πειραιά από την έξοδο Ε1 του λιμανιού του Πειραιά και από Κερατσίνι και Δραπετσώνα από τον Περιφερειακό, βγαίνοντας από τα τούνελ, στο φανάρι δεξιά.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πόλις, τχ. 9 )

επιστροφή στην κορυφή