Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ 13ΟΥ- 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ 13ΟΥ- 14ΟΥ  ΜΙΣΘΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου και της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφάσισαν ομόφωνα να μην ασκήσουν έφεση σε μία Πρωτόδικη απόφαση που επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό σε μία ομάδα εργαζομένων.

Για το ζήτημα της δικαστικής απόφασης, διαβάστε την κατατοπιστική εισήγηση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

 

«Τον 13ο και 14ο μισθό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Μάιο του 2010, τον μετέτρεψε σε επίδομα (250- 250- 500 ευρώ) για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Τον Νοέμβριο του 2012, η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ τα κατάργησε ολοσχερώς.

Η τωρινή κυβέρνηση δεν τους έχει επαναφέρει. Απαιτείται σήμερα, μιας και όπως η ίδια η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι “έχουμε βγει από τα μνημόνια”, να το κάνει. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται επίσης, να αναπτυχθούν εργατικοί μαζικοί αγώνες σε αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρούμε ότι η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, αποτελούν άδικες και βαθιά αντεργατικές αποφάσεις. Πρόκειται για κατακτήσεις χρόνων των εργαζομένων και η απώλεια αυτών ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το εισόδημά τους. Παράλληλα όμως, η κατάργηση αυτών συνεχίζει να πλήττει την οικονομία της χώρας, μιας και αυτά τα χρήματα θα έπεφταν στην αγορά εργασίας.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει σταθερά από την πρώτη στιγμή τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, κάτι εξάλλου που έχει αποδείξει με τη στάση της τα προηγούμενα χρόνια. Έχει, μάλιστα, αποπληρώσει όλες τις αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους ακόμα και πρωτόδικα.

Ακριβώς την ίδια στάση θα κρατήσουμε και για το δίκαιο αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού. Ταυτόχρονα, όμως, ούτε επιδιώκουμε, ούτε και χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων. Η αγωνιστική τους διεκδίκηση δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στους διαδρόμους και τις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτά που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα εργαζομένων για δεκαετίες και χάθηκαν μέσα σε λίγα βράδια, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, δεν επανέρχονται και δε διευρύνονται, παρά μόνο με αγώνες που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ξεχάσει να δίνει.

Καλές λοιπόν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ένα μικρό τμήμα εργαζομένων πρωτόδικα και που γίνονται τελεσίδικες επειδή κάποιοι αιρετοί (εργαζόμενοι κι αυτοί) δεν τις εφεσιβάλλουν (και τις καθιστούν τελεσίδικες) παίρνοντας το ρίσκο της πολιτικής τους απόφασης, όμως δε φτάνουν.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει και οφείλουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να επιβάλλουν στην κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να κατανοήσουν ότι αυτά που οι κυβερνήσεις τους έκλεψαν, δεν μπορούν οι δημότες, που κι αυτοί είναι τσακισμένοι από την οικονομική κρίση, να τους τα δίνουν πίσω.

Με αυτή τη λογική, η Δημοτική Αρχή προτείνει στο Σώμα να πάρει απόφαση:

Να μην ασκήσει έφεση για δύο λόγους: i) Γιατί θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων και θετική την απόφαση του δικαστηρίου. ii) Γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα χρήματα των δημοτών, μιας και μία τέτοια εφετειακή απόφαση μπορεί να επέβαλλε στον Δήμο να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που έχασαν τα χρόνια των μνημονίων.

Ταυτόχρονα, απαιτούμε από την κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σε κάθε περίπτωση, να δοθούν τα χρήματα από τους ΚΑΠ για την ικανοποίηση των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν δικαστικές αποφάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πάρουμε πρωτοβουλία και θα καλέσουμε τους Δήμους της χώρας σε κοινή πάλη».

επιστροφή στην κορυφή