Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

Άρθρο Χρήστου Βρεττάκου, δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας στην εφημερίδα "΄Πόλις" , τεύχος 10

 

Υπογραμμίζαμε εξαρχής ότι είμαστε μια Δημοτική Αρχή που ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη των λίγων. Που δε διστάζει να έρθει αντιμέτωπη με οργανωμένα συμφέροντα κάθε τύπου, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Τονίζαμε επίσης, ότι θα στηριχτούμε για να καταφέρουμε αυτά που λέμε, πρώτα απ’ όλα, στην ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Περίπου 4 χρόνια μετά, έχουμε κατακτήσει πολλά κι έχουμε ακόμα περισσότερα να πετύχουμε στο μέλλον, βασισμένοι πάντα στις ίδιες αρχές και αξίες, με τις οποίες ξεκινήσαμε.

 

Η διαρκής μάχη της καθημερινότητας

Με τη διακήρυξη και το πρόγραμμα του Άλλου Δρόμου ως οδηγό, φτιαγμένα και τα δύο όχι σε κάποιο διαφημιστικό γραφείο ή σε μια κλειστή επιτροπή «σοφών», αλλά μαζί με τον κόσμο, στις γειτονιές της πόλης, πορευτήκαμε αυτά τα χρόνια. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι η μάχη για την ποιότητα ζωής στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, είναι μάχη για την καθημερινότητα.

Σε μια δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα και κυρίως για τις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, προσπαθήσαμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις και λύσεις σε μια σειρά από δύσκολα προβλήματα.

Σε μια περίοδο που το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου ήταν ανύπαρκτο, επιλέξαμε να θέσουμε ως προτεραιότητά μας την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται έντονα από την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Μαγειρείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και Ιχθυοπωλείου, υπερασπιζόμαστε με αξιοπρέπεια τους κατοίκους που έχουν ανάγκη. Αλλάξαμε την πολιτική του Δήμου για τα δημοτικά τέλη, απαλλάσσοντας τους κατοίκους εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Σε μια πόλη που η Παιδεία δεν ήταν προτεραιότητα, δώσαμε εξαρχής τη μάχη για συντηρημένα σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την ομαλή και σωστή λειτουργία των σχολικών υποδομών. Καταργήσαμε τα τροφεία για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, φροντίζουμε κάθε χρόνο να μην υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνικές ανάγκες.

Σε ένα πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον και σε μια περιοχή που ασφυκτιούσε από την έλλειψη ελεύθερων χώρων, κατορθώσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουμε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, την περιοχή των Λιπασμάτων. Να το αναπλάσουμε και να το παραδώσουμε στους ιδιοκτήτες του, τους ανθρώπους της πόλης. Παράλληλα προχωράμε, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, στην ανάπλαση της περιοχής του Καστρακίου, συντηρήσαμε και αναμορφώσαμε το πάρκο Σελεπίτσαρι (Α. Παπανδρέου), το πάρκο Πρεσσόφ κ.λπ.

Εξαρχής, επίσης, δώσαμε τη δύσκολη μάχη της καθαριότητας. Είχαμε μια πόλη παραδομένη στα σκουπίδια της. Σήμερα, οι δυνάμεις του Δήμου, με τον ανανεωμένο μας στόλο, δίνουν καθημερινό αγώνα για να παραμένει η πόλη καθαρή.

Παλέψαμε, ακόμη, για την ασφαλή και ποιοτική πρόσβαση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, στην αθλητική δραστηριότητα,. Για να ανακατασκευαστούν οι αθλητικοί χώροι που ήταν παρατημένοι για χρόνια στην τύχη τους και να κατασκευαστούν νέοι. Για να κατασκευαστούν από την αρχή οι 48 παιδικές χαρές του Δήμου, ώστε να είναι πιστοποιημένες, ασφαλείς και καθαρές.

Σε μία πόλη που ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, επαναλειτουργήσαμε και αναβαθμίσαμε τα καλλιτεχνικά μαθήματα του Δήμου, καθιερώσαμε το «Φεστιβάλ στη θάλασσα», λειτουργούμε 4 δημοτικούς κινηματογράφους, συντηρήσαμε τις δημοτικές βιβλιοθήκες, δίνουμε χώρο στη δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση των ανθρώπων της περιοχής.

Παλεύουμε για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των δομών Υγείας στην πόλη. Με αθόρυβες κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες προχωράμε στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας στην περιοχή.

 

 

«Λεφτά υπήρχαν»

 

Μας λένε ότι όλα όσα καταφέραμε, τα πετύχαμε γιατί «λεφτά υπήρχαν». Αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να απαντήσουν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές στους δημότες, γιατί ενώ είχαν στη διάθεσή τους χρήματα δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την πόλη τα τελευταία χρόνια. Χρήματα δεν υπήρχαν. Στο ταμείο του Δήμου βρήκαμε 9.000.000 ευρώ, που όμως τον πρώτο χρόνο πληρώσαμε τα 7.2000.000 για να καλύψουμε χρέη που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Σήμερα, ο Δήμος, παρά την υποχρηματοδότηση από το κράτος πατάει στα πόδια του και αυτό οφείλεται στη σωστή διαχείριση, τον διαρκή έλεγχο και το νοικοκύρεμα που πετύχαμε ως Δημοτική Αρχή.

 

 

«Με τις πλάτες κυβέρνησης- Περιφέρειας»

Ισχυρίζονται ακόμη, ότι όλα αυτά τα πετύχαμε γιατί είχαμε μία φιλική κυβέρνηση και μία φιλική Περιφερειακή Αρχή. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα, αναρωτιόμαστε γιατί σε ανάλογη συγκυρία, τότε που κυβέρνηση και περιφέρεια ήταν «γαλάζια» ή «πράσινη», δεν είχαν να επιδείξουν τίποτα ουσιαστικό για την πόλη. Αποδέχονται έτσι ότι είτε οι ίδιοι ήταν ανίκανοι ή τα κόμματά τους δεν ήθελαν να κάνουν κάτι για την πόλη μας.

 

 

«Άρτος και θεάματα»

Μας κατηγορούν επίσης, για «άρτο και θεάματα». Αν είναι κατηγορία ο «άρτος» επειδή φροντίζουμε για τις οικογένειες και τους ανθρώπους της πόλης να μη μείνουν μόνοι στον καιρό της κρίσης, το δεχόμαστε. Πράγματι, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον άρτο εκείνων που τον χρειάζονται. Όσο για τα «θεάματα», αν οι ίδιοι που το υποστηρίζουν θεωρούν ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι για εκείνους που έχουν χοντρό πορτοφόλι, τους απαντάμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί κανείς να αποκλείει κανέναν. Η τεράστια προσέλευση του κόσμου στο «Φεστιβάλ στη θάλασσα», έρχεται ως απάντησή τους.

 

 

«Δεν είστε ανεξάρτητοι»

Σε όσους θέλουν να μας τοποθετήσουν στο άρμα του ενός ή του άλλου κόμματος, τους απαντάμε ότι είμαστε ο Άλλος Δρόμος. Μία Δημοτική Κίνηση, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι βαθιά εξαρτημένη από τις βασικές αρχές της διακήρυξής της, εξαρτημένη από τα θέλω των δημοτών. Ο επικεφαλής της κίνησης, δεν ορίστηκε από κανένα κόμμα. Επιλέχθηκε μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, από τα μέλη του Άλλου Δρόμου, ανάμεσα σε 3 υποψηφιότητες. Ας κάνουν λοιπόν το ίδιο κι εκείνοι που μας κατηγορούν.

Στον Άλλο Δρόμο συμμετέχουν αγωνιστές που είναι μέλη των κομμάτων της Αριστεράς, ανένταχτοι αριστεροί, άνθρωποι των κινημάτων πόλης, οικολόγοι και ψηφοφόροι όλων των κομμάτων που βλέπουν ότι η πόλη αλλάζει.

 

 

Ποιοι θα μας στηρίξουν

Μας ρωτάνε ποιοι πρόκειται να μας στηρίξουν. Τους απαντάμε ότι θέλουμε κι ελπίζουμε ότι θα το κάνουν μαζικά οι δημότες, αλλά δεν κρύβουμε ότι θέλουμε και τα κόμματα της Αριστεράς να στηρίξουν την επιλογή των πολιτών. Ας μας πουν όμως και οι ίδιοι από πού στηρίζονται.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το μέλλον της πόλης. Η Δημοτική Αρχή με το έργο και τον λόγο της θα δώσει χωρίς φόβο τις κρίσιμες μάχες που έχει μπροστά της και θα τα ξανακαταφέρει.