Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΝΗΣΙΔΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΝΗΣΙΔΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Στήνουν νησίδες ανακύκλωσης
Σταύρος Μαλαγκονιάρης- Εφημερίδα Συντακτών 16/3/2019

 

Με… νησίδες ανακύκλωσης σε κάθε σχολείο μαθαίνουν τα παιδιά σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα να συλλέγουν ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. «Το πρόγραμμα στα σχολεία έχει αρχίσει και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Από την ανταπόκριση των παιδιών μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι, εάν το πρόγραμμα αυτό συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσουμε να έχουμε μια νέα γενιά απόλυτα εξοικειωμένη με την ανακύκλωση», λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο αντιδήμαρχος Εποπτείας Μελετών Καθαριότητας-Ανακύκλωσης, Μιλτιάδης Θεόδοτος.
Είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με επικεφαλής τον Χρήστο Βρεττάκο παρέλαβε μια πόλη με σχεδόν… μηδενικές επιδόσεις στην ανακύκλωση.
«Ουσιαστικά δεν υπήρχε ανακύκλωση στην πόλη», εξηγεί ο κ. Θεόδοτος, σημειώνοντας ότι το 2014 ο δήμος ανακύκλωνε μόνο το 2,14% των απορριμμάτων.
Ωστόσο, με μεθοδικότητα και εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το 2017 έφτασε να ανακυκλώνεται το 8,2% των απορριμμάτων, το διπλάσιο δηλαδή ποσοστό από τον μέσο όρο των δήμων της Αττικής, που είναι στο 4,16% και το 2018 το ποσοστό της ανακύκλωσης απορριμμάτων εκτοξεύθηκε στο 12%!
Συγκεκριμένα, από τα 13 κιλάανακύκλωσης απορριμμάτων που αντιστοιχούσαν ανά κάτοικο, τώρα αντιστοιχούν 47 κιλά.
«Συνεχίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς, ο δήμος μας αναμένεται μέσα στο 2019 να βρίσκεται ακόμα και στην πρώτη θέση των δήμων της Αττικής σε ποσοστά ανακύκλωσης», σημείωσε ο κ. Θεόδοτος.
Το μεγάλο… βήμα έγινε, πάντως, από τα τέλη του περασμένου έτους, με τη δημιουργία «νησίδων ανακύκλωσης» μέσα σε κάθε σχολείο.
Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν σε κάθε σχολικό προαύλιο μπλε, κίτρινοι και κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου, αντίστοιχα.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
«Αρκετοί εξέφρασαν την απορία γιατί δεν τοποθετήθηκαν οι κάδοι νωρίτερα. Η απάντηση είναι απλή: δεν θέλαμε να τοποθετηθούν κάδοι που θα γεμίζουν και θα αδυνατούμε να τους αδειάσουμε, διότι έτσι θα χανόταν και το πραγματικό νόημά τους για την προώθηση της ανακύκλωσης», μας είπε ο αντιδήμαρχος. Και προσθέτει:
«Τώρα, όμως, ο δήμος προχωράει με 4 απορριμματοφόρα ανακύκλωσης σε αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας γίνεται πλέον στην πηγή, με διαφορετικά αυτοκίνητα.
»Παράλληλα, κάναμε, με τον νόμο Σκουρλέτη, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία».
Οπως εξήγησε ο ίδιος, τώρα υπάρχει σε διαρκή ετοιμότητα ένα ειδικό όχημα για την ανακύκλωση με το απαιτούμενο προσωπικό και μέσα σε μία ή δύο ώρες οι κάδοιανακύκλωσης αδειάζουν.
Στα σχολεία διανέμονται ενημερωτικά έντυπα για τηνανακύκλωση, ενώ το επόμενο βήμα είναι να γίνουν σε όλα τα σχολεία της πόλης ενημερωτικές συζητήσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Μάλιστα, σε ορισμένες πρώτες επισκέψεις έχει φανεί μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και τις ωφέλειές του στο περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνει τώρα ο δήμος από το πρόγραμμα ανακύκλωσης ανέρχεται περίπου στις 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδοτο, στα μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η «πιλοτική» τοποθέτηση δεύτερου κάδου ανακύκλωσης στα σπίτια του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, όπως και η τοποθέτηση ατομικών κάδων ανακύκλωσης στις πυλωτές πολυκατοικιών, για την παραπέρα προώθηση του προγράμματος ανακύκλωσης.
 
Χρ. Βρεττάκος: «Στόχος να βρεθούμε στην κορυφή των “πράσινων” δήμων»
Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τα εξής:
«Ζητούμενο για τη δημοτική αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας αποτελεί η ανάγκη ενός συνολικού “πράσινου” σχεδίου ανάπτυξης. Για εμάς, η περιβαλλοντική ευαισθησία αποτελεί κοινή υπόθεση, προκειμένου να την εντάξουμε στην προοπτική ενός νέου τρόπου ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο και στη δική μας λογική, αποτελεί προτεραιότητα μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων.
»Τα οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και για τα οικονομικά του δήμου, από τηνανακύκλωση είναι τεράστια. Κέρδος για εμάς είναι το γεγονός ακόμη ότι η ανακύκλωσηφαίνεται να κερδίζει –και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής– συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης μας. Στόχος μας παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τις επόμενες γενιές. Με γνώμονα αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα να βρεθούν σύντομα στην κορυφή των δήμων της Αττικής σε ποσοστά ανακύκλωσης».