Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                Κερατσίνι 9/8/2019

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ                                                          Αριθ. Πρωτ. 31125

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχυδρομική Δ/νση : Ελ. Βενιζέλου 200
Τ.Κ.: 18755
Τηλέφωνο : 2132074606, 607, 609
Fax : 2104610808
e-mail :

 

ΘΕΜΑ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

 

Η σεισμική δόνηση των 5,1R που σημειώθηκε στην Αττική στις 19/7/2019 είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας κτίρια βασικών λειτουργιών και ιδιωτικά κτίρια να  υποστούν πολλές ζημιές.

Άμεσα μετά την εκδήλωση του φαινομένου ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, όπως προβλέπεται από τα 1 και 2 σχετικά, συγκάλεσε τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις εμπλεκόμενες οργανικές μονάδες του Δήμου, οι οποίες βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δίνοντας οδηγίες στους δημότες.

Παράλληλα, αξιολογώντας τις ζημιές ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής για την αναγκαιότητα διενέργειας μετασεισμικών ελέγχων από την Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ, όπως προβλέπεται

στο 2 σχετικό, η οποία ξεκίνησε στις 20/7/2019 με την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου που λειτουργούν καθημερινά σε 15ωρη τουλάχιστον βάση.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των καταγεγραμμένων αιτημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα είναι 907 βαίνοντας καθημερινά αυξανόμενα, συγκροτήθηκαν μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ και του Δήμου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο μετασεισμικός έλεγχος των κτιρίων σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι μηχανικοί του Δήμου έλεγξαν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους ήδη από τις 22/7/2019. Επίσης, πραγματοποίησαν ελέγχους σε κτίρια βασικών λειτουργιών, όπως σχολεία και αθλητικούς χώρους, παρά το ότι η αρμοδιότητα αυτή εμπίπτει στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε), η οποία οφείλει επιπλέον να συνδράμει στο έργο της ΔΑΕΦΚ, σύμφωνα με το 2 σχετικό.

Παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που συντελείται στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού από τις υπηρεσίες του Δήμου, τα αιτήματα που εκκρεμούν είναι πολλά και ο ρυθμός διεκπεραίωσής τους είναι πολύ μικρός, εξαιτίας των λιγοστών κλιμακίων της ΔΑΕΦΚ και της ύπαρξης μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων, οι ένοικοι των οποίων αδυνατούν να παραβρίσκονται στα προγραμματισμένα ραντεβού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 343 έλεγχοι κτιρίων στο Δήμο μας, από τα οποία τα 87 έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 564 αιτήματα. Με βάση τα δεδομένα αυτά, προκύπτει η αναγκαιότητα για άμεση διερεύνηση της σεισμικής  τρωτότητας των υπόλοιπων κτιρίων που κατά δήλωση των ενοίκων τους έχουν υποστεί βλάβες.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την εξέλιξη του μετασεισμικού ελέγχου στα ιδιωτικά κτίρια του Δήμου μας, με δεδομένο ότι όπως ενημερωθήκαμε θα υπάρξει παύση των ελέγχων από 12/8/2019 έως 18/8/2019. Απαιτείται από τη μεριά των συναρμόδιων υπουργείων να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε επιτέλους 21 μέρες μετά το σεισμό να ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος μετασεισμικός έλεγχος.

 

 

Ο  Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Βρεττάκος Χρήστος