Εκτύπωση αυτής της σελίδας

25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ «ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ «ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

 Δελτίο Τύπου

25η Νοεμβρίου «Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, αποτελεί μια σοβαρή μορφή καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και εγείρει νομική και πολιτική προστασία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ το επίσημο ποσοστό γυναικοκτονιών παγκοσμίως για το 2017 ανέρχεται στις 87.000 σε αντίθεση με το 2012 που ήταν 48.000.

Τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως ανησυχητικά, οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, καθώς πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο ίδιο σπίτι με τον δράστη ή δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται συχνά σε ανασφαλή, αδήλωτη εργασία χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Οι ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται οι γυναίκες μεγαλώνουν και οι ίδιες βρίσκονται σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο λόγω των οικονομικών προβλημάτων, της ανεργίας και της ανασφάλειας που βιώνουν και που δεν τους επιτρέπουν να φύγουν από μια κακοποιητική σχέση.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει προκαλέσει η πανδημία, συνεχίζει να παρέχει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή γυναίκες που βρίσκονται σε ευαλωτότητα (γυναίκες άνεργες, ΑΜΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς κ.α.). Στα 7 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Γυναικών έχουν λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες πάνω από 1250 γυναίκες. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών επιμένει σταθερά στον διαχρονικό στόχο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την αλλαγή της κουλτούρας της έμφυλης βίας στην κοινωνία μας. Χρειάζεται όλοι και όλες να αναρωτηθούμε πως θα σταματήσει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και πότε θα σταματήσουν κάποιοι άνδρες να σκέφτονται τα γυναικεία σώματα ως ιδιοκτησία τους.

Σε μια ισότιμη και αξιοκρατική κοινωνία είναι απαραίτητο να πρωτοστατούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών. Κάθε μια και κάθε ένας από εμάς, μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.  Σας ζητούμε λοιπόν, να ενώσετε τις φωνές σας με τη δική μας για να πούμε όχι στη βία κατά των γυναικών και ναι στην ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στην χώρα μας και παγκοσμίως.

 logo