Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ (ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ (ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ)

 

 Η φετινή 8η Μάρτη παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία  COVID-19 στη χώρα μας αλλά και λόγω των εκατοντάδων καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Το μήνυμα για ισότητα των φύλων και  σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων είναι πιο ηχηρό από ποτέ καθώς οι διακρίσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής εντείνονται. Οι γυναίκες λόγω του εγκλεισμού βρίσκονται περισσότερο ευάλωτες τόσο απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία όσο και απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την επισφαλή εργασία.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας όπως κάθε χρόνο τιμά τον εορτασμό της 8ης Μάρτη (Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων της Γυναίκας) και σχεδιάζει δράσεις που αφορούν τόσο τις πολιτικές για την ισότητα του Δήμου μας όσο και το ευρύ κοινό.

  • Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Γυναικών με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

 Ανήμερα της 8ης Μάρτη τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου συμμετέχουν στη 2η διαδικτυακή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας στην οποία θα παρουσιάσουν τη λειτουργία και τις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών. Στη συνέχεια, από κοινού με τα μέλη της νεοσύστατης ΔΕΠΙΣ, θα θέσουν τις βάσεις για μια εποικοδομητική συνεργασία με στόχο την άρση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών σε τοπικό επίπεδο. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Βρεττάκος

  • Δημιουργία Βιντεοθήκης με θέμα την έμφυλη βία

 

Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη χρονικά συγκυρία το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών επιθυμεί να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο για το θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε μια σειρά από συνεντεύξεις με τίτλο «Κύκλος συζητήσεων/συνεντεύξεων για την βία κατά των γυναικών με την οπτική του φύλου», όπου ακαδημαϊκοί και ειδικοί από το πεδίο μιλάνε για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών σε διάφορα κοινωνικά πεδία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σταδιακά μια έμφυλη βιντεοθήκη που θα είναι διαθέσιμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα εμπλουτίζεται, ώστε να αποτελέσει μια παρακαταθήκη γνώσης για τα έμφυλα ζητήματα.

Η πρώτη από αυτές τις συνεντεύξεις αφορά στην σεξουαλική βία κατά των γυναικών και μας κάνει την τιμή να συμμετέχει η κ. Μαρία Γκασούκα, ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ερευνητικό έργο στα ζητήματα κοινωνικού φύλου. Όπως αναφέρει και η ίδια στο κλείσιμο της συνέντευξή της «τα θέματα φύλου, η διεκδίκηση της ισότητας, η υπέρβαση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων δεν γίνεται σε κενό αέρος. Γίνεται σε συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά πλαίσια και η προώθησή τους απαιτεί βαθιά και διευρυμένη Δημοκρατία και προϋποθέτει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του νομικού πολιτισμού», ενώ συμπληρώνει πως σήμερα «έχουμε συρρίκνωση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

1logokentro symbouleutikis