Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

 Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ένα φαινόμενο που δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή κοινωνικών τάξεων. Αυτή τη μέρα οφείλουμε να την τιμούμε όχι μονάχα ως μία ακόμη επέτειο μνήμης, αλλά μέρα διεκδίκησης και αγώνα.

 Η εξάλειψη αυτού του αποκρουστικού φαινομένου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία που θέλει να κάνει βήματα προόδου. Η άρση των έμφυλων διακρίσεων, η έμπρακτη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και η κοινωνική χειραφέτησή είναι αυτονόητα αιτήματα που πλέον ζητούν επιτακτικά δικαίωση.

 Τα χιλιάδες περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια με σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιαιοπραγίες, βιασμούς ακόμη και γυναικοκτονίες, καθιστούν επείγουσα την ανάγκη ανατροπής και εξάλειψης της ανοχής και αναπαραγωγής της έμφυλης βίας.  

 Πάνω από 3.500 γυναίκες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στη χώρα μας, μόνο το 2021 διαπράχθηκαν 13 γυναικοκτονίες ενώ εκατοντάδες είναι και οι καταγγελίες παρενόχλησης ή κακοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημες έρευνες το τραγικό φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό  μέσα στην περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού.

 Η πολιτεία οφείλει τώρα να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξης και ενημέρωσης για την δομική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων που ξεκινούν από το δημόσιο λόγο και καταλήγουν έως και σε φριχτά περιστατικά γυναικοκτονιών. Άμεση δημιουργία ακόμη περισσότερων δομών με εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση και υποστήριξη των θυμάτων καθώς και θεσμοθέτηση αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων με στόχο την πρόληψη και την προστασία των γυναικών. Παράλληλα, απαραίτητη είναι και η αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, το  οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι αναντίστοιχο με το έγκλημα που διαπράττεται.   

 Το κίνημα #Metoo που δημιουργήθηκε ως ανάγκη για να σπάσει η σιωπή και ο φόβος, έχει συμβάλει δραστικά σε αυτή την προσπάθεια, γι αυτό πρέπει να στηριχθεί και να δυναμώσει περαιτέρω με τη συνδρομή και τη φωνή όλων μας.

 Η δημιουργία μιας κουλτούρας αμοιβαίας αποδοχής και σεβασμού μεταξύ των φύλων, είναι μια απαραίτητη διαδικασία στην οποία καλούμαστε όλες και όλοι να συμβάλλουμε για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις που θα θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τον άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα, τη φυλή ή την εθνότητα.

  Όλες οι γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά τη βία, πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες κοινωνικές δομές και να σπάσουν τη σιωπή τους στέλνοντας το μήνυμα. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ .

 Τώρα λοιπόν είναι ώρα να σπάσει η σιωπή. Το χρωστάμε σε κείνες που μάχονται άνισα εδώ και δεκαετίες. Το οφείλουμε ως ελάχιστη πράξη σεβασμού στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους τόσο μα τόσο άδικα.