Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση για την Κύπρο

Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση για την Κύπρο

ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ: «Θα γίνουν θεσμός για την πόλη μας οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της εισβολής

και κατοχής της Κύπρου»

Μια «Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση για την Κύπρο» διοργάνωσε o Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η Δημοτική Κοινότητα Δραπετσώνας, η  ΔΗ.ΚΕ.ΠΟΚ και ο Όμιλος για την Unesco Νομού  Πειραιά και Νήσων, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 το βράδυ, στην πλατεία Βάρναλη στη Δραπετσώνα.

Ο Δήμος  Κερατσινίου – Δραπετσώνας με μια εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση, συμμετείχε στις επετειακές και αντικατοχικές  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 37 χρόνια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής – κατοχής στην Κύπρο  και τη συνεχιζόμενη έκτοτε κατοχή του 37% εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σύληση και τη καταστροφή της πανάρχαιας Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βίαιη αλλοίωση με δεκάδες χιλιάδες Τούρκους εποίκους.
 

Με φόντο τις προσφυγικές  πολυκατοικίες γεμάτες  από μνήμες της προσφυγιάς  που είναι  συνυφασμένες  στη καθημερινότητα  της πόλης, ο λαός της Δραπετσώνας θυμήθηκε, θύμωσε  και καταδίκασε τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής  ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αγκαλιάσαμε την ιδέα να γίνει η εκδήλωση σε τούτο τον τόπο γιατί ακριβώς εδώ στη Δραπετσώνα, - το άδικο το ζούμε μέσα από τη κούνια μας.  Όμως το άδικο που έρχεται σαν κακός εφιάλτης το διώχνουμε με πείσμα  και είμαστε αλληλέγγυοι με τους Κύπριους αδελφούς μας που ζουν μετά από 37 χρόνια μια παγκόσμια αδικία  σε ένα  ελεύθερο και δημοκρατικό  κράτος. Σήμερα τιμάμε  τους πεσόντες που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Κύπρο, ενώ παράλληλα καταδικάζουμε τ η συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου. Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο θέλω να θυμίσω πως το ομόεθνο, το ομόθρησκο, το ομόγλωσσο και το ομότροπο υπάρχουν στο μέγιστο βαθμό με τους Κύπριους . Μαζί θα παλεύουμε έμπρακτα με του Κύπριους αδελφούς μας για μια Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη. Να θυμίσω στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας πως η κεντρική πλατεία του Κερατσινίου απέναντι από το Δημαρχείο, ονομάστηκε επί  Αντιδημαρχίας  μου Πλατεία Κύπρου και μαζί με τον  Πρόξενο της Κύπρου φυτέψαμε μια ελιά. Διότι πιστεύω πως όταν ο ελληνισμός παλεύει ενιαία τότε υπάρχει ελπίδα. Ευχαριστώ  όλους τους Κύπριους  προσκεκλημένους μας, για την τιμή που μας έκαναν  και θέλω να ανακοινώσω  πως οι σημερινές εκδηλώσεις θα γίνουν θεσμός για τη πόλη μας. Κάθε χρόνο θα φιλοξενούμε με μεγαλύτερη λαμπρότητα και επισημότητα τις γιορτές μνήμης  για την εισβολή και κατοχή των τούρκων και θα ζητάμε όλοι μαζί μια δίκαιη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.Στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας δεν θα ξεχάσουμε την Κύπρο».

Στο λιτό και περιεκτικό καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΠΟ.Κ  κ. Γιάννης Τσούτσας τόνισε πως εμείς εδώ δεν ξεχνάμε τη Κύπρο, το μαρτύριο της εισβολής και κατοχής. Οι Κύπριοι είναι κομμάτι μας, έχουμε το ίδιο αίμα, είναι αδέλφια μας. Μια φράση μόνο για απόψε «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ».

Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρης Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο δίδυμο έγκλημα, πραξικόπημα εισβολή και διαίρεση του νησιού υπάρχει μόνο μια απάντηση: αγώνας για μια δίκαιη λύση, αγώνας για την επανένωση της Κύπρου. Επίσης ότι οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της νέας τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο με τις φονικές εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η κ. Σπαλιάρα Ευαγγελία εκ μέρους της Ενωσης Αποδήμων Κυπρίων Νοτίων Προαστίων «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ», η οποία μας θύμισε πως από την ίδρυσή της το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται ενάντια στον τουρκικό σωβινισμό και μετά την τουρκική εισβολή 15/7/1974 και το πραξικόπημα, 37 χρόνια μετά συνεχίζει  τους αγώνες αποφασιστικά για την επανένωση του νησιού.

Ψυχή των εκδηλώσεων ήταν ο Κύπριος καθηγητής και υπεύθυνος για τα θέματα Κύπρου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Βοσκός Αντρέας, ο οποίος δήλωσε πως ο Κυπριακός ελληνισμός θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν κ. Χριστοφίδης Κωνσταντίνος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Στην ομιλία του με θέμα «Το ναυάγιο της Κερύνειας και η ελπίδα για την Κερύνεια» έδωσε επιστημονικά στοιχεία για το σπουδαίο αυτό εύρημα και ανέφερε προσωπικές του μνήμες από την Κερύνεια. Κατέληξε λέγοντας ότι «η Κύπρος δεν έλειψε από κανέναν εθνικό αγώνα. Ο βίαιος διαχωρισμός της πατρίδας μου θα ηττηθεί. Θα τα καταφέρουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες. Οι γονείς έθαψαν τους νεκρούς τους τα πέτρινα εκείνα χρόνια και δούλεψαν σκληρά για να πραγματοποιήσουν το οικονομικό θαύμα της Κύπρου » Και θύμισε πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι αγωγοί πετρελαίου θα καθορίσουν τις εξελίξεις στη περιοχή.

Η εκδήλωση  ξεκίνησε με τον χορευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Οι χορευτές του συγκίνησαν τον κόσμο που τους αποθέωσε, τραγουδώντας και χορεύοντας δημοτικούς χορούς της Κύπρου.

Το στίγμα της βραδιάς άφησε το μουσικό σχήμα « ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» του Μιχάλη Χατζημιχαήλ που μας κράτησε συντροφιά, μας γέμισε συγκίνηση, ξύπνησε μνήμες από ηρωικούς αγώνες  προσφέροντας  ένα μουσικοχορευτικό θέαμα με δημοτικούς χορούς της Κύπρου όπως δημοτικά, αγωνιστικά καθώς και άλλα δημοφιλή παραδοσιακά τραγούδια ,για την Κύπρο και τους αγώνες εν γένει του ελληνισμού για ελευθερία και καταξίωση. Το τραγούδι που έκλεισε την όμορφη βραδιά και τραγούδησε όλη η πλατεία ήταν το:

«Τράβα χάρε το δρεπάνι αν μπορείς και αν τολμάς

Δεν λυγάς το Μακρυγιάννη  δεν πεθαίνει ο Παλαμάς.’

Κράτα μάνα και θα γίνει το μεγάλο πήδημα

Λευτεριά και Ρωμιοσύνη είν΄  αδέλφια δίδυμα»

Στο τέλος της εκδήλωσης με αφορμή την απονομή αναμνηστικών άλμπουμ και δώρων ο δραστήριος Πρόεδρος της Unesco Νομού  Πειραιά και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης κατήγγειλε το γεγονός πως ένα ισότιμο μέλος της ΕΕ τελεί υπό κατοχή και δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΟΗΕ ενώ με όπλα εφαρμόζουν  το νόμο στα δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής. Ένα πέπλο επιλεκτικής μνήμης σκεπάζει το έγκλημα της Κύπρου, τους αγνοούμενους, τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τουρκική αδιαλλαξία. Αλλά και σήμερα υπάρχουν εισβολές οικονομικές και οι λαοί υποφέρουν και δυστυχούν. Η Ελλάδα όμως δεν ξεχνά τους Κύπριους αδελφούς μας και συμφώνησε με  την πρόταση του Δημάρχου κάθε χρόνο να φιλοξενούμε  στη Δραπετσώνα τις επετειακές αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας  κ Λουκάς Τζανής, o βουλευτής της ΝΔ β΄ Πειραιά κ. Νεράντζης Αναστάσιος, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΟΚ κ. Γιάννης Τσούτσας, ο  Πρόεδρος της Unesco Νομού  Πειραιά και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης, ο κ. Αθανασιάδης Λεωνίδας Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Μαίλη Μαρία, κ. Γαβαλά Νικολέττα, κ. Πάστρα Χαρίκλεια και ο κ. Πετρίδης Γεώργιος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δραπετσώνας κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος Πρόεδρος, κ. Στυλιανουδάκης Μανώλης Αντιπρόεδρος,  κ. Ρένα Παπαστεφάνου υπ/νη πολιτισμού, υγείας και πρόνοιας, κ. Λεοντιάδου Σόνια υπεύθυνη για θέματα παιδείας, κ. Σαββοπούλου Βάια, κ. Μηναϊδης Γιάννης, κ. Ασημακόπουλος Στέλιος, κ.  Συφναίος Άγγελος και κ. Ρενιέρης Γιάννης, ο κ. Παναγιώτης Πατσάκης υπ/νος πολιτισμού και γραμματέας  πόλης  της ΔΗ.ΜΑΡ, o κ. Πλατανιάς Πάτροκλος μέλος του ΔΣ της ΔΗΚΕΠΟΚ, ο κ.  Γιάννης Κανατσέλης και ο κ. Δημήτρης Κρητικός από τη εφημερία Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, ο κ. Νίκος πολίτης από το Σύλλογο Ολυμπιτών Καρπάθου,  εκπρόσωποι φορέων και πολλοί διευθυντές σχολείων της περιοχής.

Εκ μέρους των συντελεστών της εκδήλωσης,  ο κ Χριστοφίδης Κωνσταντίνος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάρης Χρυσοστόμου, ο κ. Αντρέας Βοσκός καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και υπεύθυνος για θέματα Κύπρου, από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας ο αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Λοϊζος Λοϊζος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας ο Αντιπρόεδρος κ. Πιερής Μιχαήλ και  από την Ένωση Αποδήμων Κυπρίων Νοτίων Προαστίων «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ» η κ. Σπαλιάρα Ευαγγελία.

Μάνα μου, κρύψε τη στολή τη χιλιοματωμένη, τούτη η πατρίδα κι' η φυλή δεν κάθεται δεμένη. Κράτα μάνα και θα γίνει το μεγάλο πήδημα, Λευτεριά και Ρωμιοσύνη είν' αδέρφια δίδυμα!