Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής βίας Ημερίδα στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Εργαλεία πρόληψης η Μυθοπλασία, η Ζωγραφική, η Μουσική και η Θεατρική Αγωγή

Το σύνολο των ερευνών έχει δείξει ότι η βίαιη ή η επιθετική συμπεριφορά συχνά μαθαίνονται στην παιδική ηλικία. Γονείς, δάσκαλοι, μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους χωρίς να χρησιμοποιούν βία.

Η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας συναισθανόμενη το γεγονός ότι η βία είναι κοινός τόπος στα σχολεία διοργάνωσε ημερίδα στο πολιτιστικό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», σε συνεργασία με το τμήμα αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά με θέμα «Μυθοπλασία – Ζωγραφική- Μουσική και Θεατρική Αγωγή ως εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής βίας».

Στην παρουσίαση - συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Προύσαλης Δημήτριος – Δάσκαλος, Πονηρός Μάρκος – εκπαιδευτικός, Τενεκετζή Κόλια Βασιλική- ψυχολόγος, Κωνσταντινίδου Ζέτα, Σχολική – Ψυχολόγος, Κολιοπούλου Καίτη - Κοινωνική Λειτουργός, Γιαμάλογλου Καίτη – Μουσικοπαιδαγωγός, Ηλιόπουλος Βαγγέλης – Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός, Τζαμαργιάς Τάκης – Σκηνοθέτης, που αναφέρθηκαν ο καθένας από τον τομέα του, στο διαχρονικό παιδικό παραμύθι και πώς διαμορφώνει τους παιδικούς χαρακτήρες, στα μουσικά παιχνίδια που μπορεί να χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτικός για να εντάξει τα παιδιά σε ένα κοινωνικό σύνολο, στην έκφραση συναισθημάτων και στην απεικόνιση τους μέσω της ζωγραφικής και στην περίπτωση εκφοβισμού μέσα στα σχολεία (bulling) και στην πρόληψη αυτού, ενός φαινομένου που συνέχεια παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Πέτρος Καψοκόλης, η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Τζένη Γιαμάλογλου και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης μας. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν, όπως αναμενόταν μαζική, φανερώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για το πρόβλημα της παιδικής βίας που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος χαιρετίζει τέτοιες εκδηλώσεις και είναι πάντα δίπλα στο δημιουργικό έργο των εκπαιδευτικών. Η παιδική αθωότητα είναι ένας μύθος που έχει καταρριφθεί προ πολλού. Το συγκλονιστικό στην υπόθεση του μικρού Αλεξ είναι ότι αποκαλύπτει νέα δεδομένα σχετικά με την παιδική βία στη χώρα μας, όπως π.χ. η σύσταση συμμοριών, φαινόμενο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό. Ως Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί – με κάθε τρόπο – στις προσπάθειες των δασκάλων και τον γονέων, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων παιδικής βίας, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια».

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Κερατσίνι, 12/4/2011

 

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας