Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Η επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης λαού και νεολαίας.
Η εξέγερση της νεολαίας στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, καθώς και οι ανάλογες αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, εκείνη την περίοδο, αποτέλεσαν την "αρχή του τέλους" της χούντας των συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε στις 21 Απρίλη 1967. Το Πολυτεχνείο και όσα σηματοδοτεί είναι εδώ. Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στη λήθη που επιδιώκει να νικήσει τη μνήμη, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, ο λαός απαντά με ενότητα, συλλογική δράση και αντίσταση.
 Η ιστορική μνήμη που ποτίστηκε με το αίμα εκατοντάδων εξεγερμένων, δε μας επιτρέπει να ξεχάσουμε όσα ανεξίτηλα έχουν χαραχτεί και έχουν διαμορφώσει τη συλλογική μας ταυτότητα. Το ατίθασο, εξεγερτικό πνεύμα που άνθισε και πρωταγωνίστησε στα γεγονότα του πολυτεχνείου και που διακρίνει ιδιαίτερα τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας, είναι αυτό που μπορεί να αποτελέσει και πάλι τη «σπίθα» για νέους αγώνες, ενότητα και πάλη. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται έντονα από την αλματώδη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που προκαλεί νέα φτωχοποίηση και ανεργία, τα σπουδαία γεγονότα του Πολυτεχνείου, εξακολουθούν να δείχνουν τον δρόμο για το πως ο λαός όταν πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει τον δογματισμό των ισχυρών και να μετατρέψει την οργή του σε οργανωμένη αντίσταση που στη θέση της καταπίεσης και του αυταρχισμού θα προβάλει τα ιδανικά της ελευθερίας και της ελπίδας.
49 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο συνεχίζει να συγκινεί, όχι μόνο τη γενιά που συμμετείχε, όχι μόνο τις γενιές που πήραν ενεργό μέρος στους αγώνες, αλλά ακόμα και νέους ανθρώπους και εκείνους και κεινες που ήταν τότε αγέννητοι. Το αίτημα για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον παραμένει ζωντανό όπως και η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία. Καλούμε λοιπόν το λαό και τη νεολαία να γιορτάσει μαζικά τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και να στείλει σαφές μήνυμα αντίστασης για ζωή με προκοπή και αξιοπρέπεια.