Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ" ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΝΙΟΥ

"ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ" ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΝΙΟΥ

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, στις 10π.μ. στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη φιλόλογο και συγγραφέα ΣΟΦΙΑ ΝΙΝΙΟΥ,

στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, η οποία παρουσίασε με έναν ευρηματικό τρόπο "Το Ασχημόπαπο" του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Οι μαθητές της τρίτης τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με έναν νέο, ευρηματικό τρόπο "Το Ασχημόπαπο" του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, την ιστορία ενός μικρού κύκνου που γεννήθηκε ανάμεσα σε πάπιες. Το παραμύθι αυτό αναφέρεται κατ’ εξοχήν στη διαφορετικότητα, αλλά και στο πως γνωρίζοντας τον εαυτό μας, μεταμορφωνόμαστε σε αυτό που αναδεικνύει την πραγματική μας ομορφιά.

Ο πασίγνωστος για τα παραμύθια του, Δανός συγγραφέας και ποιητής Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντέσε. Η μέρα της γέννησής του καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ), το 1966. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν γιος ενός παπουτσή και μιας πλύστρας. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του χρόνια. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν, ο οποίος τελείωσε με ιδιαίτερη δυσκολία το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών. Αργότερα, με το όνειρο να γίνει ηθοποιός, δίνει εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή Θεάτρου από την οποία απορρίφθηκε επειδή ήταν «άσχημος και αδύνατος».

Το 1835 δημοσιεύει τα πρώτα του «Παραμύθια για παιδιά» και μόνο οχτώ χρόνια αργότερα κερδίζουν την επιδοκιμασία του κόσμου. Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872, με πιο γνωστά «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα». Τα παραμύθια του εμφανίζουν καθαρά το δημοκρατικό στοιχείο. Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι και ζώα, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία.

ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1843

 Ένα από τα παραμύθια του, «Το ασχημόπαπο», είναι η ιστορία ενός μικρού κύκνου που γεννήθηκε ανάμεσα σε πάπιες. Το παραμύθι αυτό αναφέρεται κατ’ εξοχήν στη διαφορετικότητα, αλλά και στο πως γνωρίζοντας τον εαυτό μας, μεταμορφωνόμαστε σε αυτό που αναδεικνύει την πραγματική μας ομορφιά.

«Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές

είναι γιατί τ' ακούς γλυκότερα,...»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

δμ1

δμ3

δμ5

δμ7

δμ9

δμ11

δμ2

δμ4

δμ6

δμ8

δμ10