Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
Παρών στον αγώνα κατά της υποβάθμισης και ερημοποίησης του Ορους Αιγάλεω ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Η ανάγκη συντονισμένων ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων και ειδικά των ΟΤΑ για την προστασία και αναδάσωση του Ορους Αιγάλεω αναδείχθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν σήμερα 21 Μαρτίου, στο μέγαρο του ΟΛΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά και οι Δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Ρέντη, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω.

Σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων του βουνού, που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και της υποχρέωσης των αρμόδιων κρατικών φορέων για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.

Τα βασικά προβλήματα η ελλιπής φύλαξη του Ορους Αιγάλεω, η αυθαίρετη απόρριψη αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων, η καταστροφή που προκαλούν τα κοπάδια των αιγοπροβάτων στην προσπάθεια φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης, η αυθαίρετη δόμηση, οι πιέσεις για παράλογες επεκτάσεις του σχεδίου δόμησης, οι διεκδικήσεις μεγάλων εκτάσεων από φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Κορυφαίο πρόβλημα, όμως, είναι η έλλειψη νερού καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας είναι κατεστραμμένος και δεν υπάρχουν υδαταποθήκες.

Τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας εκπροσώπησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος Βάνα Δατσέρη η οποία κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και συντονισμού των δημοτικών αρχών τα προηγούμενα χρόνια. Η κ. Δατσέρη έθεσε μεταξύ άλλων ως πρωταρχικό στόχο την αναδάσωση και την αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας για το πότισμα.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και οι εκπρόσωποι των Δήμων κάλεσαν την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση υποβάθμισης και ερημοποίησης του Ορους Αιγάλεω, καθώς όπως ειπώθηκε, υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησης των αναγκαίων πόρων.

Κοινή δέσμευση όλων ήταν να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες για:

-Αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας για την άρδευση του όρους Αιγάλεω και του αστικού πρασίνου, αλλά και για τη διάθεση νερού για τον σκοπό της πυρασφάλειας της δασικής έκτασης της ευρύτερης περιοχής.

-Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής.

-Ενίσχυση των Δασαρχείων Πειραιά και Αιγάλεω με προσωπικό.

-Διευκόλυνση διαδικασίας σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΤΑ και δασαρχείων για την υλοποίηση δράσεων με προληπτικό χαρακτήρα πυροπροστασίας.

-Εκτέλεση προγραμμάτων αναδάσωσης.

-Περιφρούρηση των δημόσιων εκτάσεων από διεκδικητές και καταπατητές.

-Περιβαλλοντική αποκατάσταση του έργου της ΕΡΓΟΣΕ καθώς η κατασκευή της γραμμής του σιδηροδρομικού δικτύου που διέρχεται μεταξύ των δυο ορεινών όγκων της Δυτικής Αθήνας (Όρος Αιγάλεω και Ποικίλο Όρος) και που οδηγεί από το Ικόνιο στη Θριάσιο, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο δασικό οικοσύστημα και συντελεί στην περιβαλλοντική υποβάθμισή του.

Το Γραφείο Τύπου

Κερατσίνι, 23/3/2011

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας