Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Χιλιανού απελευθερωτή Bernando O’ Higgins

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Χιλιανού απελευθερωτή Bernando O’ Higgins

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του χιλιανού απελευθερωτή Bernando O’ Higgins, επ’ ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Χιλής, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 στην Πλατεία Κρήτης, στο Κερατσίνι.

Μια εκδήλωση αντάξια της περίστασης η οποία διοργανώθηκε από κοινού από την Πρέσβη της Χιλής κ. Carmen Ibañez, το Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή, τον Πρόεδρο του ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων κ. Γιάννη Μαρωνίτη και την Πρόεδρο της Ελληνο - Χιλιανής Πολιτιστικής Ένωσης κ. Ανχέλικα Κοντρέρας, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών Ελλάδας και Χιλής.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στο σύντομο χαιρετισμό του ανάφερε μεταξύ άλλων: «Στο πρόσωπο και τη διαδρομή αυτού του μεγάλου άνδρα συμπυκνώνονται και εκφράζονται αξίες και διεκδικήσεις, οι οποίες διαχρονικά ταυτίζονται με την εξέλιξη, την πρόοδο και τη χειραφέτηση των κοινωνιών. Ο Μπερνάντο Ο ‘ Χίγκινς όπως αντίστοιχα και ο Έλληνας ήρωας και αγωνιστής του αγώνα της εθνεγερσίας Γεώργιος Καραϊσκάκης, εξέφρασαν σε μία σχεδόν ταυτόσημη χρονική συγκυρία την εθνικοαπελευθερωτική αναγκαιότητα, την απαίτηση για κοινωνική εξέλιξη, τον πόθο για την ελευθερία, ως έννοια χαρακτηριστική του ανθρώπου. Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας στο πλαίσιο αυτό, έχει την τιμή να αποδεχτεί την πρόταση της αδελφοποίησης με την πόλη του Valparaiso, πρόταση της χώρας της Χιλής, η οποία ασφαλώς συνιστά μέγιστη διάκριση και αναγνώριση της ιστορίας και των αγώνων του Δήμου μας. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόταση αυτή, μιας και αφορά μια πόλη χαρακτηρισμένη από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.»

Το λόγο στη συνέχεια είχε η πρέσβης της Χιλής κ. Carmen Ibañez, η οποία δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που το βασικό πρόσωπο της Χιλής, ο Bernando O’ Higgins έμεινε με τον τρόπο αυτό στη χώρα σας για πάντα. Για μένα είναι ένα μεγάλο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Τώρα πια ο μεγάλος ηγέτης θα ζει για πάντα στις καρδιές μας σε αυτή την υπέροχη πόλη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Λουκά Τζανή, τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Μαρωνίτη για αυτή τους την ενέργεια», και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Στη Χιλή, η βροχή σημαίνει καλοτυχία. Εύχομαι η βροχή της αποψινής βραδιάς να φέρει τύχη και στις δύο υπέροχες χώρες μας

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του χιλιανού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη, τίμησαν με την παρουσία τους πρέσβεις και εκπρόσωποι των πρεσβειών των χωρών της Κίνας, του Περού, της Αργεντινής, του Παναμά, της Βενεζουέλας, της Σουηδίας, της Ουρουγουάης, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Σερβίας, της Αιγύπτου, του Μεξικό, της Κύπρου, της Βραζιλίας και της Συρίας, ο βουλευτής της ΝΔ Β’ Πειραιά κ. Αναστάσιος Νεράντζης, οι αντιδήμαρχοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Βασιλική Δατσέρη, κ. Πέτρος Καψοκόλης, κ. Μαρία Μαïλη, κ. Οικονομάκης Νικόλαος, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Λάλος Κανέλλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης κ. Αναστάσιος Βενέτης, κ. Διονύσης Θεοχάρης, κ. Ιωάννης Λάλος, κ. Ειρήνη Μόσχου, κ. Χονδροκούκης Γεώργιος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής πρόσφερε στην πρέσβη κ. Carmen Ibañez το ιστορικό λεύκωμα της πόλης.