Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτόπια αυτοψία Τζανή στη Ψυτάλλεια την παραμονή των Χριστουγέννων

Επιτόπια αυτοψία Τζανή στη Ψυτάλλεια  την παραμονή των Χριστουγέννων

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για ανεξέλεγκτη εναπόθεση και ταφή αποξηραμένης λυματολάσπης, με σοβαρό κίνδυνο μεταφοράς της στη θάλασσα της περιοχής, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα!!!


DSC_5887

Επιτόπια αυτοψία πραγματοποίησε στην Ψυτάλλεια την παραμονή των Χριστουγέννων ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, παρά την απαγόρευση της αποβίβασης του στο νησί από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχοντας υπόψη του καταγγελίες για συσσώρευση και ταφή εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ δεκάδων τόνων αποξηραμένης λυματολάσπης, πάνω στο νησί, ζήτησε από τη διοίκηση της Επιχείρησης να επισκεφτεί το νησί και να ενημερωθεί από τους αρμόδιους. Η διοίκησης της ΕΥΔΑΠ προβάλλοντας μια σειρά από προσχηματικά επιχειρήματα, δεν έδωσε άδεια στο Δήμαρχο (!!!), λειτουργώντας αυθαίρετα και αποικιοκρατικά. Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Βάνα Δατσέρη, ο Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών κ. Δημήτρης Κουλούκης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Κανέλλος Λάλος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λάλος Ιωάννης, «ξεπέρασαν» - την πρωτοφανή στα χρονικά - απαγόρευση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και πραγματοποίησαν τελικά το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων επιτόπια αυτοψία, στην οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που υπήρχαν, σε όλο τους το εύρος. Μάλιστα πάρθηκε και δείγμα αποξηραμένης λυματολάσπης, η οποία είχε εκτεθεί σε λόφους, παντελώς ακάλυπτη και δίπλα από τη θάλασσα..
Όπως προκύπτει από το οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεση της η δημοτική αρχή, στις εργασίες που εκτελούνταν με εντατικούς ρυθμούς το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου μεγάλος αριθμός φορτηγών οχημάτων, εκσκαφείς και άλλα χωματουργικά μηχανήματα εναποθέτουν με ταχείς ρυθμούς και χωρίς κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας δεκάδες τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης σ' έναν λοφίσκο της Ψυτάλλειας.
Η κατωφέρεια του εδάφους καθιστά προφανές ότι και τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι), ένα μεγάλο μέρος της εκτεθειμένης αποξηραμένης λυματολάσπης, μεταφέρθηκε στον θαλάσσιο ορίζοντα .
Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή από προχτές έχει καταγγείλει το γεγονός δημόσια, με σχετικό Δελτίο Τύπου και επιστολές στους συναρμόδιους κρατικούς φορείς κατηγορώντας την ΕΥΔΑΠ, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει οικολογικό απαρτχάιντ στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Πειραιά, συσσωρεύοντας δεκάδες τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια. Η λήξη της σύμβασης με την εταιρεία που είχε την ευθύνη μεταφοράς της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα οι δύο δεξαμενές, στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολείμματα να είναι πλήρεις, δημιουργώντας τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η ΕΥΔΑΠ επιλέγοντας την εύκολη λύση ξεκίνησε εργασίες εναπόθεσης και ταφής της αποξηραμένης λυματολάσπης πάνω στο νησί, δημιουργώντας εικόνες του 2006, όταν η λυματολάσπη θαβόταν στην Ψυτάλλεια ή μεταφερόταν εκτός απ' αυτή μόνο σε συνθήκες κρίσης.
Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη περιβαλλοντική αναλγησία της ΕΥΔΑΠ, η οποία δημιουργεί για πολλοστή φορά περιβαλλοντική ασφυξία για χιλιάδες κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες ειδικών, η αποξηραμένη λυματολάσπη δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό, καθώς τα οργανικά στοιχεία οδηγούν, έπειτα από κάποιο διάστημα, σε αναφλέξεις.
Παράλληλα καλεί σε συστράτευση όλο το πολιτικό προσωπικό του ευρύτερου Πειραιά, ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι μεθοδεύσεις της ΕΥΔΑΠ, είτε με τη μορφή σχετικών ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια Υπουργεία, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή αντίδρασης.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε για το θέμα:
«Αποτελεί βάναυση προσβολή για τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας,, αλλά και για τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς, να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από μια διορισμένη διοίκηση Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία υποτίθεται υπηρετεί κοινωφελείς σκοπούς, η είσοδος στον εντεταλμένο αιρετό δημότη, σε εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου του. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας και πήγαμε χωρίς την άδεια της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, στην Ψυτάλλεια. Θα περίμεναν και θα ήθελαν την παραμονή των Χριστουγέννων, να ζούσαμε κι εμείς στην χαλαρότητα που επιβάλλει το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Ωστόσο η δημοτική αρχή επαγρυπνεί και να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να επαγρυπνεί, ώστε να προασπιστεί την υγεία και τα δικαιώματα των συνδημοτών μας, όποτε κι αν χρειαστεί. Αυτό το αυτονόητο καθήκον μας και η πολιτική μας επιλογή και καμία απαγόρευση απ' όπου κι αν προέλθει δεν μπορεί να μας αναγκάσει να παραιτηθούμε από το δικαίωμα των δημοτών μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής»

Το Γραφείο Τύπου
Κερατσίνι, 24/12/2011

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας