Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ κατατέθηκε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έντονη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου -Δραπετσώνας - Πειραιά 

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έντονη δυσοσμία στις περιοχές Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Πειραιά, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Το κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής: 

«Τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στη Δραπετσώνα είναι αφόρητη. Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη σε διάρκεια και ένταση, που οι κάτοικοι -ιδιαίτερα στην περιοχή κοντά στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων και στις εγκαταστάσεις της "OIL ONE"- κυριολεκτικά δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους. Παρ' όλα αυτά, οι βιομηχανίες και κυρίως η "OIL ONE", που από πολλούς ενοχοποιείται, συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της, προκαλώντας προβλήματα στο λαό της περιοχής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Τουλάχιστον τα 3 τελευταία χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ανυπόφορη από τη δυσοσμία, χωρίς να είναι γνωστό τι επιπτώσεις έχει στη δημόσια υγεία. Το 2018, που οι ζέστες ξεκίνησαν νωρίτερα, έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή με απόφαση του Δήμου, καθώς είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα το Μάη του 2018, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση για την αιτία αυτής της δυσοσμίας. Η απάντηση που πήρε, ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νότιου Ελλάδος του υπουργείου μεταβήκανε και διαπίστωσαν τις οσμές, αλλά χωρίς να μπορούν να βρουν από πού προέρχονται, αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν -μετρήσεις των οσμών- δεν λύνουν, ούτε καν ακουμπάνε στο ελάχιστο τη λύση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, τα οσμόμετρα δεν έδιωξαν τις αφόρητες δυσοσμίες, που πολλοί υποστηρίζουν πως προέρχονται από την "OIL ONE", ειδικά μετά τις εγκαταστάσεις και για πετρελαιοειδή.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες των κατοίκων του Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αλλά και των γύρω δήμων και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα παρθούν ώστε:

  • Να σταματήσει επιτέλους αυτή η δυσοσμία, που ταλαιπωρεί τόσο πολύ τους κατοίκους της περιοχής.
  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση».