Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΜΕΣΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Η΄ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΜΕΣΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Η΄ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ

Συνδημότισσες, συνδημότες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Δήμου μας, ενόψει της επικείμενης έναρξης αντιπυρικής περιόδου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καθαρισμό χώρων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Σύμφωνα με:

1)   άρθρο 266 του Ν.5037 (ΦΕΚ 78/Α/28.3.2023)

2)   την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (ΦΕΚ 2549/Β/19.4.2023)

3) το άρθρο 31 του Ν.5075/2023, ΦΕΚ Α’206/2023, ως προσθήκη άρθρου 53Α του Ν.4662/2020

οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

οφείλουν:

α. από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων,

β. να συντηρούν καθαρούς τους ανωτέρω χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου), για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης προειδοποίησης από το Δήμο, ιδιαίτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΠΔ 20/2023 η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει τα εξής:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους .

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον Δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα, βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς. Στις περιπτώσεις αυτές, καταλογίζεται στους υπόχρεους και η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και της απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού (30 Απριλίου), οι υπόχρεοι οφείλουν να ενημερώσουν σημειώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υποβάλλοντας την σχετική Δήλωση Υπόχρεων Ιδιωτών στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στην ταχυδρομική διεύθυνση Ελευθερίου Βενιζέλου 200, Κερατσίνι Τ.Κ. 18756 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  perivallon@keratsini.gr

Προσβλέπουμε στην συνεργασία όλων των δημοτών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και των περιουσιών. Ας φροντίσουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε τον Δήμο μας καθαρό και ασφαλή.

 (Παρατίθεται υπόδειγμα Δήλωσης Υπόχρεων Ιδιωτών)

επιστροφή στην κορυφή