Ακολουθήστε μας:

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Επισκέψεις : 1254
Επικοινωνία : 2104080094
Βρισκόμαστε προ των θυρών της θλιβερής 103ης επετείου από την τραγική ημερομηνία στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, τη 19 Μαΐου 1919, με τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να κορυφώνονται από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η οποία δηλώνει και φέτος «παρών» και θα αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.
 
Συγκεκριμένα:
 
1. Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 19:00 στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς–Κερατσινίου – Δραπετσώνας συμμετέχει στην Εκδήλωση Μνήμης που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Π.Ο.Ε., καταθέτοντας στεφάνι.
 
2. Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 20:30, στην Πλατεία Κύπρου Κερατσινίου (έναντι του Δημαρχείου), η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου–Δραπετσώνας διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατσινίου–Δραπετσώνας εκδήλωση με τίτλο «Θυσία Ελευθερίας», ένα αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από εικαστικές δημιουργίες, απαγγελίες, τραγούδι, χορό και θεατρικά δρώμενα, σε κείμενα και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Ηρακλή Παπαγιαννίδη.
 
3. Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 
4. Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 8:30 το πρωί, στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Δραπετσώνας θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια, στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού
ναού, θα ακολουθήσει εκδήλωση για τη θλιβερή επέτειο, όπου η Ένωση Ποντίων Πειραιώς θα παρουσιάσει το συγκλονιστικό κείμενο «Ζώσα Μνήμη» του Θεόφιλου Πουταχίδη.
 
5. Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 10:15 στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, θα τελεστεί Δοξολογία και επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θα ακολουθήσει εκδήλωση στα πρόπυλα του ναού, με Ομιλία από τον Δικηγόρο Αθηνών κ. Παναγιώτη Μπαλακτάρη. Οι μικροί πυρριχιστές θα αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας με τον Σέρρα χορό, συμβολίζοντας παράλληλα πως «Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Κωνσταντινείων 2022».
 
6. Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς θα λάβει μέρος στη μουσικοχορευτική παράσταση των πολιτιστικών συλλόγων του Πειραιά «Χοροί της Θάλασσας», στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων της πόλης με τίτλο «Ημέρες Θάλασσας», παρουσιάζοντας μέσα από χορό και λόγο πως «Πόντος σημαίνει Θάλασσα»…
 
7. Τη Δευτέρα 30 Μαΐου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς θα συμμετέχει με το μικρό χορευτικό της στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ανθρωπιστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Έχω τη Δύναμη», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, με ποικίλες δράσεις και θεματολογία «Έχω τη Δύναμη».. Η συμμετοχή της Ένωσης έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και τιμά τη ΔΥΝΑΜΗ των επιζησάντων της Γενοκτονίας.
 
8. Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:30, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην Πλατεία Αλεξάνδρας Πειραιά, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς διοργανώνει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιώς, εκδήλωση με τίτλο «Θυσία Ελευθερίας», ένα αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από εικαστικές δημιουργίες, απαγγελίες, τραγούδι, χορό και θεατρικά δρώμενα, σε κείμενα και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Ηρακλή Παπαγιαννίδη.
 
 
Τοποθεσία : Πλατεία Κύπρου Κερατσινίου (έναντι του Δημαρχείου)