Ακολουθήστε μας:

36η/2025 ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/11/2025 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00

logo keratsini drapetsona white 200x
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Αρ. πρωτ. 36767/29-10-2025
Προς: Τον κ. Δήμαρχο, τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε (36η) ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια της υπ΄αρ. πρωτ. 28019/28-08-2025 πρόσκλησης σε (36η) ειδική δια ζώσης συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 5056/2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

 ΘΕΜΑ 1ο : ¨Σύσταση Τμήματος Κολυμβητηρίου στον Ο.Ε.Υ.¨

Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε για τους λόγους που δεν έχει συμπεριληφθεί στον καινούργιο - υπό κατάθεση- Οργανισμό του Δήμου μας η σύσταση Τμήματος Κολυμβητηρίου, δεδομένου ότι αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα ετών της υπηρεσίας.
Η σύσταση του εν λόγω τμήματος θα βοηθήσει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και παράλληλα θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την καθημερινή διαχείριση της κολυμβητικής δεξαμενής.
(από το Δημοτικό Σύμβουλο κο Αναστάσιο Μύτογλου επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»)

Θέμα 2ο: ¨Λειτουργία των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου¨.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα ΚΑΠΗ υπολειτουργούν γι΄ αυτό άλλωστε από τις πέντε (5) ημέρες της εβδομάδας τις τρεις (3) είναι άδεια.
Πώς να μην είναι άδεια?
1)Όταν σε εννέα (9) ΚΑΠΗ υπάρχουν έξι (6) Κοινωνικοί Λειτουργοί και σε δύο (2) μήνες συνταξιοδοτείταικαι η Κοινωνική Λειτουργός από το Β΄Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου.
2)Όταν υπάρχουν τρεις (3) νοσηλεύτριες και οι δύο (2) από τις τρεις (3) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο σπίτι.¨ .
3) Όταν υπάρχει ένας φυσικοθεραπευτής για εννέα (9) ΚΑΠΗ.
Κατόπιν των ανωτέρω θέτω τα εξής ερωτήματα:
Τι σκοπό έχετε ;
Θα προσλάβετε προσωπικό ή θα βάλετε λουκέτο;
Επίσης πείτε μας ως Δήμος:
α) γιατί δεν επιδοτούμε ούτε μία εκδρομή για την Τρίτη Ηλικία;
β) γιατί κόψατε τα θαλάσσια μπάνια; Πείτε μας τι θα κάνετε; Θα βάλετε κωδικό όπως πολλοί Δήμοι για
την επιδότηση των εκδρομών?
γ) γιατί δεν κάνετε την γιορτή της γιαγιάς και του παππού;
δ) Πείτε μας τι θα κάνετε; Θα βάλετε κωδικό όπως πολλοί Δήμοι για την επιδότηση των εκδρομών?
ε) Πάνε εκδρομές με δικά τους χρήματα και γίνονται αναρτήσεις με τη λέξη ΚΑΠΗ όταν πολλές εκδρομές δεν έχουν συνοδό από Κοινωνική Λειτουργό ή νοσηλεύτρια παρά μόνο από την Αντιδήμαρχο που δεν έχει καμμιά σχέση με τις ειδικότητες αυτές.
στ) Αν πάθει κάτι κάποιος ηλικιωμένος, ποιος θα λογοδοτήσει?
Η διοίκηση παίζει με την ασφάλεια των ανθρώπων που υποτίθεται πως φροντίζει.
ζ) Θα συνεχίσουν να γίνονται εκδρομές με αναρτήσεις την λέξη ΚΑΠΗ όταν δε θα υπάρχει συνοδεία?
Αυτό δεν το λέω εγώ ο Νόμος το λέει.
η) Στο Α ΚΑΠΗ Κερατσινίου έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα κλοπή και αφαιρέσαν τηλεόραση - μικροφωνική -εξωτερική μονάδα air condition μέχρι και τον κουμπαρά των μελών κ.ά.

Είχατε ενημερωθεί για τις δύο πρώτες γιατί δεν κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε?
Τελειώνοντας αυτός ήταν ο λόγος που ντράπηκα να παραβρεθώ στον αγιασμό των ΚΑΠΗ και να κάνω βγαίνουν καλώς όταν οι διαμαρτυρίες των μελών είναι μεγάλες.

Θέμα από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Δαβγιώτη Ελένη (Παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»).

Θέμα 3ο: ¨Ενημέρωση σχετικά με τους ανελκυστήρες στις υποδομές του Δήμου¨.
Παρακαλείσθε θερμά όπως μας ενημερώσετε πόσους ανελκυστήρες διαθέτει ο Δήμος μας σε όλες του τις υποδομές (σχολεία, υπηρεσίες, γήπεδα κ.α), ποια είναι η συντηρήτρια εταιρεία, πόσο κοστίζει η ετήσια συντήρησή τους, κάθε πότε γίνεται προγραμματισμένος περιοδικός έλεγχος και πόσα διαθέτουν τα απαραίτητα εν ισχύ πιστοποιητικά.

Θέμα από το Δημοτικό Σύμβουλο κο Αναστάσιο Γρυπαίο (Παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»).

ΘΕΜΑ 4ο : ¨Αποκομιδή ογκωδών και λοιπών αντικειμένων από ανακαινίσεις κλπ-επιπτώσεις αυτών.¨

Ενέργειες σχετικά με την αποκομιδή άχρηστων υλικών όπως, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα από ανακαινίσεις σπιτιών κλπ, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια μετακίνησης των πολιτών και τις μολύνσεις.
Θέμα από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Μαρία Μαντουβάλου. (Παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»).

ΘΕΜΑ 5ο :¨Σχετικά με την καθαριότητα των κάδων συλλογής απορριμμάτων ¨

Αξιότιμε Δήμαρχε και αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Σήμερα θα θίξω το θέμα της καθαριότητας των κάδων συλλογής απορριμμάτων.
Είναι λογικό ότι οι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, λόγω του σκοπού που εξυπηρετούν, λερώνονται εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους υπέργειους κάδους αλλά και για τους υπόγειους που έχουν τοποθετηθεί, καθώς, παρά τις ειδικές σημάνσεις, πολλοί δημότες απορρίπτουν σε αυτούς οικιακά απορρίμματα και όχι ανακυκλώσιμα υλικά.
Όπως στο σπίτι μας πλένουμε τακτικά τα καλαθάκια των σκουπιδιών, ώστε να μη μυρίζουν άσχημα, να μην κολλάνε από τις βρομιές και να μην αναπτύσσονται μικρόβια από τα υπολείμματα τροφίμων, το ίδιο ακριβώς θα έπρεπε να κάνουμε και για τους κάδους απορριμμάτων, υπόγειων και υπέργειων, του Δήμου μας. Εκτός από κοινή λογική, είναι και υποχρέωση των Δήμων να καθαρίζουν και να συντηρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κάδους. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.
Το πλύσιμο και η συντήρηση των κάδων είναι σημαντικά επειδή:1) Αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές, που δεν τιμάνε το Δήμο μας.2) Συμβάλλουν στην όμορφη εικόνα των χώρων που μας περιβάλλουν.3) Διδάσκουν στους δημότες μας ότι είναι σημαντική η διατήρηση των δημόσιων χώρων καθαρών.4) Τελευταίο αλλά κυριότερο, προλαμβάνουν τη μετάδοση λοιμώξεων στους ανθρώπους. Είναι, δηλαδή, ζήτημα δημόσιας υγείας.
Στους κάδους απορριμμάτων πετάμε τρόφιμα, κόπρανα κατοικίδιων ζώων και άλλα είδη σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολυάριθμοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω τη Salmonella, τα διάφορα είδη κολοβακτηριδίου, το νοροϊό και τον ιό της ηπατίτιδας Α, παθογόνα που προκαλούν σοβαρή νόσηση στον άνθρωπο, με συχνές επιπλοκές. Τα μικρόβια αυτά δε μένουν στους κάδους. Με τα χέρια μας όταν ανοίγουμε το καπάκι επειδή δε λειτουργεί ο μοχλός ποδιού, με τις μύγες, τις κατσαρίδες και τα υπόλοιπα έντομα, με το νερό της βροχής, φτάνουν σε εμάς και προκαλούν λοιμώξεις του γαστρεντερικού και δε μας περνάει από το μυαλό εκείνη την ώρα ότι μπορεί η πηγή της λοίμωξης ίσως ήταν ο κάδος σκουπιδιών.
Έχοντας πολύ πρόσφατα ταξιδέψει σε πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, πρωτεύουσες και με μεγάλη τουριστική κίνηση, δεν μπόρεσα να μην αισθανθώ θαυμασμό για την καθαριότητά τους και για το σύστημα καθαριότητάς τους που αποδίδει σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια, ζητάω ο Δήμος μας να ξεκινήσει να εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικού πλυσίματος και ελέγχου των κάδων απορριμμάτων, όπως ούτως ή άλλως υποχρεούται από το νόμο να πράττει. Επειδή πραγματικά, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά.
Θέμα από το Δημοτικό Σύμβουλο κο Γεώργιο Τεκελή (Παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»).

ΘΕΜΑ 6ο :¨Σχετικά με το επίδομα εργαζομένων για τους Η/Υ¨

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι εργαζόμενοι μετά από προσφυγή κέρδισαν με τελεσίδικη απόφαση το επίδομα για την χρήση των υπολογιστών.
Οι μόνιμοι έχουν ήδη εισπράξει το ποσόν που τους αναλογεί και ορθά πράξατε.
Αντίθετα οι εργαζόμενοι με αορίστου χρόνου σύμβαση δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των εργαζομένων;
Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε και εμείς, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι ποτέ θα πληρωθούν;
Αν δεν κάνω λάθος έχουν περάσει 6-7 μήνες από την τελεσίδικη απόφαση.
Παρακαλώ θα θέλαμε να είσαστε συγκεκριμένοι με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής.
Θέμα από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Σταματούλα Τσοτσάνη -Δριτσάκου. (Παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Ενωμένοι Πολίτες»).

ΘΕΜΑ 7ο : ¨Ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των εκθέσεων του πρωτοβάθμιου
προσεισμικού ελέγχου των σχολείων του Δήμου.¨
Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ενημερωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου. Ζητάμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των εκθέσεων του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, ποια σχολεία είναι αυτά που απαιτείται βάσει των εκθέσεων να γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος και πότε έχετε προγραμματίσει να γίνει.
Θέμα από το Δημοτικό Σύμβουλο κο Μιχαήλ Βεργίτση (Παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου – Δραπετσώνας).

ΘΕΜΑ 8ο : ¨Σχετικά με τους εργαζόμενους του προγράμματος Δ.ΥΠ.Α. για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, οι οποίοι απασχολήθηκαν και στο Δήμο μας¨.
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Θέτω σήμερα στη Διαδικασία Λογοδοσίας ένα ζήτημα ουσίας και κοινωνικής ευαισθησίας, που αφορά τους εργαζόμενους του προγράμματος Δ.ΥΠ.Α. για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, οι οποίοι απασχολήθηκαν και στον Δήμο μας.
Όπως γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι αυτοί προσελήφθησαν με σκοπό να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το πρόγραμμα δεν είχε αποκλειστικά προσωρινό χαρακτήρα· είχε κοινωνικό στόχο: να αποτρέψει τη φτώχεια και τον αποκλεισμό των ανθρώπων που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη.
Πρόσφατα, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 6258/2025 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων), η οποία αναγνωρίζει ρητά ότι ο χρονικός περιορισμός των 24 μηνών στην απασχόληση των εργαζομένων του προγράμματος παραβιάζει τις αρχές του Συντάγματος και τον σκοπό της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι:
• Η λήξη των συμβάσεων χωρίς να έχει επιτευχθεί ο σκοπός του προγράμματος αντιβαίνει στα άρθρα 21 παρ. 3 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και την προστασία της εργασίας.
• Και υποχρέωσε τον Δήμο Ελευσίνας να δέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες των εργαζομένων με τους ίδιους όρους και αποδοχές, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ή εκδοθεί οριστική απόφαση.

Πρόκειται για μια δικαστική κρίση μεγάλης σημασίας, και δεν είναι η μόνη που επιβεβαιώνει κάτι αυτονόητο: ότι η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης.

Για τον λόγο αυτό, ζητώ από τη Δημοτική Αρχή:
1. Να εξετάσει άμεσα τη νομική και υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων του ίδιου προγράμματος στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα απομακρυνθεί εφόσον δεν έχει ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
2. Να προχωρήσει σε διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας και τη Δ.ΥΠ.Α., προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και να μη χρειαστεί οι άνθρωποι αυτοί να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
3. Να δεσμευθεί πολιτικά ότι ο Δήμος μας θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων αυτής της ηλικιακής ομάδας, ως πράξη σεβασμού στην προσφορά τους και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν χάρη — ζητούν δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας και θεσμικής συνέπειας.
Σας καλώ, λοιπόν, να τοποθετηθείτε με καθαρή θέση:

Είμαστε με τους ανθρώπους που εργάστηκαν τίμια για να ζήσουν με αξιοπρέπεια ή με τη λογική της λήξης και της απόρριψης;
Θέμα από το Δημοτικό Σύμβουλο κο Παντελεήμων Καμά, Επικεφαλής της παράταξης «ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

επιστροφή στην κορυφή