Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

 Αγαπητά παιδιά, φίλοι εκπαιδευτικοί και γονείς,

 Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα ακουστεί ξανά τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά μας επιστρέφουν στα σχολεία και ξανανταμώνουν στα προαύλια και στις τάξεις που θα γεμίσουν με τις φωνές τους. ‘Ένας νέος δημιουργικός κύκλος ανοίγει, γεμάτος δίψα για γνώση, γεμάτος χαμόγελα, αισιοδοξία, ελπίδες και όνειρα.

 Μαζί όμως με τη νέα σχολική χρονιά επιστρέφουν και τα πολυάριθμα προβλήματα της εκπαίδευσης που δυσχεραίνουν το έργο μαθητών και εκπαιδευτικών, στερώντας από τα παιδιά την απρόσκοπτη πρόσβαση στη μαθησιακή διαδικασία και την ομαλή κοινωνικοποίηση. Το σχολικό έτος λοιπόν ξεκινά και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, απαιτούν εκπαίδευση που θα σέβεται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, βασισμένη στις παιδαγωγικές τους ανάγκες, με ταυτόχρονη ενίσχυση των δομών της ειδικής αγωγής και ουσιαστική στήριξη του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

 Για το λόγο αυτό, η πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλουν να εγγυηθούν με όλα τα μέσα που χρειάζονται την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς. Η πανδημία που ακόμη δεν μας έχει εγκαταλείψει αλλά κυρίως η ενεργειακή κρίση και η ανησυχία που προκαλεί, απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό και επιτάσσουν τη λήψη ουσιαστικών και γενναίων πρωτοβουλιών από πλευράς κυβέρνησης με μοναδικό κριτήριο της υποστήριξη των παιδιών.

 Οφείλουμε σε αυτή την απαιτητική συγκυρία να εργαστούμε και να συμφωνήσουμε σε  ένα πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει παθογένειες και παραλείψεις που διαχρονικά υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Για μας λοιπόν είναι απαραίτητη η έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων στο μέγεθος των πραγματικών τους αναγκών για να καλυφθούν εξ ολοκλήρου οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, η άμεση κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και η μείωση της τιμής του ρεύματος έτσι ώστε να απαλλαγούν οι σχολικές μονάδες από το δυσβάσταχτο φόρο στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

 Αγαπητοί φίλοι και φίλες, η προστασία και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για  την εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί κύριο μέλημα και για τη Δημοτική μας Αρχή. Γι ακόμη μία χρονιά προχωρήσαμε σε εργασίες επισκευής και συντήρησης δεκάδων σχολικών μονάδων με σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να επιστρέψουν σε ένα φιλικό και φιλόξενο σχολικό περιβάλλον. Σχολικά κτήρια με προβλήματα χρόνων ανακαινίστηκαν αλλά και εξοπλίστηκαν με τα απαιτούμενα μέσα, βελτιώνοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την εκπαιδευτική καθημερινότητα των παιδιών μας.

 Ασφαλώς και η αυτή η νέα σχολική περίοδος που ξεπροβάλλει αναμένεται δύσκολη, παραμένουμε όμως αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε με όπλο μας την συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στις τάξεις δεν υπάρχουν αριθμοί και ιδιοτέλειες, αλλά νέοι άνθρωποι που οραματίζονται και διαμορφώνουν τις συνθήκες για να παλέψουν για ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων τους.

 Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και ασφάλεια και τους διαβεβαιώνουμε ότι σ’ αυτό το ταξίδι θα παραμείνουμε δίπλα τους, στις επιδιώξεις και στις διεκδικήσεις τους ώστε από κοινού να φέρουμε πιο κοντά το όραμα των απλών ανθρώπων για μια κοινωνία «των όλων και των ίσων».

επιστροφή στην κορυφή