Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΣΤΑ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ  ΣΤΑ Κ.Α.Π.Η. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

 Η άνοια είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία. Με βάση υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, στις μέρες μας 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

 Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, συνιστώντας μία μη αναστρέψιμη, προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου, που καταστρέφει σιγά σιγά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και, τελικά, την ικανότητα εκτέλεσης των πιο απλών εργασιών της ανθρώπινης ζωής.

 Κατανοώντας τη σημασία της κατάλληλης αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, θα υλοποιήσει δράσεις στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, στους ηλικιωμένους δημότες μας.

 Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες για την άνοια, τις οποίες θα ακολουθήσουν Τεστ Μνήμης των συμμετεχόντων, με την παρουσία γιατρού νευρολόγου/ψυχιάτρου, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και νοσηλευτή δημόσιας υγείας.

 Με βάση τα αποτελέσματα της παραπάνω εκτίμησης, θα γίνει περαιτέρω προγραμματισμός, συμβουλευτική και παραπομπή των ηλικιωμένων (διασύνδεση με Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια, εφαρμογή μη φαρμακευτικών -ομαδικών και ατομικών- προγραμμάτων για τη νοητική ενδυνάμωση, κινητοποίηση και διατήρηση των δεξιοτήτων και επικοινωνιακών ικανοτήτων τους, συνταγογράφηση θεραπευτικής αγωγής όπου απαιτείται) και ανάλογα με το στάδιο της νόσου κάθε ασθενή.

 Επίσης, Κινητές Μονάδες για άτομα με άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δομές και υπηρεσίες του Δήμου μας, θα προσφέρουν υποστήριξη και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση κατ’ οίκον σε άτομα με άνοια και στις οικογένειές τους, που αδυνατούν να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Οι δράσεις μας για την άνοια θα υλοποιηθούν στους χώρους των 9 Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, στις ημέρες και ώρες που ακολουθούν.

 Για τη συμμετοχή σας στα Τεστ Μνήμης από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε έγκαιρα με την υπεύθυνη του Κ.Α.Π.Η. της περιοχής σας, ώστε να κλείσετε το προαπαιτούμενο ραντεβού σας. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, ενώ χρήσιμο είναι να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.

Στις συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και φροντιστές ατόμων με άνοια.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή και τη συνεργασία σας.

 

677c576ccfd43000ad8820cea51797bb XL

επιστροφή στην κορυφή