Ακολουθήστε μας:

Πράσινο

Ετήσιο Πρόγραμμα Συντήρησης & Ανάπτυξης του Πρασίνου

 • Φυτοπροστασία πεύκων-Ψεκασμοί-κοπή και κόψιμο κουκουλιών: κατά το μήνα Νοέμβριο πραγματοποιούνται ψεκασμοί για την βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας των πεύκων ή πιτυοκάμπη ή κάμπια η λιτανεύουσα. Η διαδικασία της φυτοπροστασίας των πεύκων ολοκληρώνεται με τον πιθανό εντοπισμό κουκουλιών τα οποία απομακρύνονται μηχανικά και καίγονται.
 • Κλαδεύσεις: την χειμερινή κλαδευτική περίοδο, που διαρκεί από το Νοέμβριο έως μέσα Μάρτη, πραγματοποιούνται κλαδεύσεις δέντρων σε δεντροστοιχίες ή στους διάφορους χώρους πρασίνου. Κάποιες κλαδεύσεις πραγματοποιούνται και εκτός κλαδευτικής περιόδου, κυρίως για λόγους ασφάλειας (φυλλώματα που κρύβουν πινακίδες κυκλοφορίας, σπασμένοι βραχίονες δέντρων), ή και για πρακτικούς λόγους εξυπηρέτησης των αναγκών των δημοτών, όπως για παράδειγμα κλαδιά που εμποδίζουν τέντες κ.α. Οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται είτε με τηλεσκοπικά μηχανήματα είτε με τη χρήση καλαθοφόρου, όταν πρόκειται για τον περιορισμό της κόμης ψηλών δέντρων.
 • Συμπληρωματικές φυτεύσεις: γίνονται στη διάρκεια της φυτευτικής περιόδου από το Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο
 • Κηποτεχνικές εργασίες καλλωπισμού πάρκων και πλατειών: επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα σε όλη την διάρκεια του έτους και περιλαμβάνουν διαμόρφωση του σχήματος θάμνων και φυτικών φραχτών, αποψίλωση και καθαρισμό των χώρων από φύλλα και μικροαπορρίμματα,  συγκέντρωση και απομάκρυνση του φυτικού υλικού των κωνοφόρων (πευκοβελόνες, κουκουνάρια).
 • Αποψιλώσεις: σε εφαρμογή της πυροσβεστικής διάταξης 4/2012 που καθορίζει την αντιπυρική περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, εντατικοποιούνται οι αποψιλώσεις που γίνονται με την χρήση κατάλληλου χορτοκοπτικού μηχανήματος σε άλση, δασύλλια, περιαστικούς ορεινούς δρόμους, νησίδες, γήπεδα αλλά και ιδιωτικά οικόπεδα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
 • Συντήρηση και κατασκευή αρδευτικών συστημάτων: Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου είναι εγκατεστημένα σε διάφορα σημεία αυτοματοποιημένα συστήματα, που αρδεύουν κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Η παροχή νερού στα παραπάνω δίκτυα εξασφαλίζεται κυρίως από τις δημοτικές υδροληψίες αλλά και από την ΕΥΔΑΠ. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι πολύπλοκα συστήματα που αποτελούνται από προγραμματιστές, εκτοξευτήρες, ηλεκτροβάνες, σωληνώσεις, σταλακτηφόροι, φρεάτια, κολεκτέρ κλπ.), των οποίων η συντήρηση, επισκευή και επέκταση πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εντείνεται όμως κατά την αντιπυρική περίοδο όπου οι ανάγκες του φυτικού υλικού σε νερό είναι αυξημένες και επιτακτικές. Για τον ίδιο λόγο την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται ποτίσματα με τις υδροφόρες του Δήμου στους χώρους που εντοπίζεται ανεπάρκεια των αυτοματοποιημένων συστημάτων.
 • Συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των γεωργικών εργαλείων: πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έτους και είναι μία εργασία που αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, ενώ στους περισσότερους Δήμους γίνεται με ανάθεση.
 • Λειτουργία δημοτικού φυτωρίου: σε όλη τη διάρκεια του έτους παράγονται ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά με προορισμό τη φύτευσή τους στους δημοτικούς χώρους.

Αιτήματα δημοτών

 • Τηλεφωνικά στο 1567 (χρέωση ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του τηλεφωνικού σας παρόχου)
 • Ηλεκτρονικά στο email:
 • Έγγραφη αίτηση στο πρωτόκολλο του Δήμου (Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 200, Κερατσίνι Τ.Κ.18756 | Ισόγειο)

Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου

Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου