Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ COSCO

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ COSCO

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου λιμενεργάτη Δ. Δαγκλή, ο οποίος εν ώρα εργασίας, καταπλακώθηκε από γερανογέφυρα αφήνοντας τόσο άδικα και πρόωρα την τελευταία του πνοή στο container τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco .

 

Δυστυχώς, με οργή και θυμό γινόμαστε για ακόμη μια φορά μάρτυρες ενός εργατικού δυστυχήματος με σαφείς εργοδοτικές -και όχι μόνο- ευθύνες. Τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στο τέρμιναλ, τα εξοντωτικά ωράρια, η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΣΕΠΕ, έχουν καταστήσει ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα αυτή την τραγική κατάληξη. Ευθύνες εκτός από την εταιρεία έχουν επίσης οι κυβερνήσεις από το 2004 και μετά όταν υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση.

Μετά το τραγικό συμβάν, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO, άμεσα προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις, έτσι ώστε κανείς συνάδελφός τους να μη στερηθεί στο μέλλον με τόσο βάναυσο τρόπο το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας από την πρώτη στιγμή χαιρέτησε τις δυναμικές κινητοποιήσεις, τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των εργατών της COSCO και του σωματείου τους, με καθολική συμμετοχή! Δηλώσαμε πως είμαστε απερίφραστα στο πλευρό τους!

Μάλιστα, παρά την αρχική αδιαλλαξία της διοίκησης της Cosco, οι λιμενεργάτες, επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε, κατάφεραν να αναγκάσουν την Cosco να αποστείλει δεσμευτικό έγγραφο στο Υπουργείο Εργασίας, ικανοποιώντας την πλειοψηφία των αιτημάτων τους. Μεταξύ άλλων, κέρδισαν αύξηση των εργατικών ομάδων σε 5, κατάργηση κόντρα βαρδιών και σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Η μάχη όμως συνεχίζεται έως ότου ικανοποιηθεί το βασικότερο αίτημα που θέτει το σωματείο των λιμενεργατών του Πειραιά, αυτό της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Ως Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας συμμεριζόμαστε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους του αδικοχαμένου Δ. Δαγκλή που δίνουν τη δική τους μάχη για μια αξιοπρεπή και ασφαλέστερη ζωή. Η θλίψη τους είναι και δική μας, η οργή τους είναι και δική μας, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας!

Ενώνουμε την φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους:

ΤΩΡΑ να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα.
ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα Μέτρα Προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες.

Απαιτούμε άμεση διερεύνηση όλων των συνθηκών του δυστυχήματος και απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους. Πλαίσιο προστασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους λιμενεργάτες της Cosco. Nα γίνουν δεκτά ΟΛΑ τα δίκαια αιτήματα του σωματείου των εργαζομένων. Αναθεώρηση της σύμβασης ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τα οφέλη που πρέπει να έχει το ελληνικό δημόσιο και οι παραλιμένιοι Δήμοι.

Να σταματήσουν επιτέλους να αποτελούν τα κέρδη της εκάστοτε εταιρίας σπουδαιότερο ζήτημα από την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

επιστροφή στην κορυφή