Ακολουθήστε μας:

ΑμεΑ

Άτομα με Αναπηρία

amea

Ο Δήμος, θέλοντας να ελαττώσει το οικονομικό βάρος, με κατ’ έτος απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, απαλλάσσει από τα δημοτικά τέλη τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω και το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000,00€.
(ΑΠΟΦ. ΔΣ 356/2023: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΕΤΟΥΣ 2024pata edw)

Μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», εξυπηρετούνται και άτομα με ειδικές ανάγκες, με παρεχόμενες κατ’ οίκον υπηρεσίες.

Για την ενημέρωση και την διασύνδεση των ΑμεΑ με όλους του φορείς και Δομές, παρέχεται τηλεφωνική επικοινωνία, με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, κάθε Τετάρτη από 10.00 π.μ. έως 14.00μ.μ, στο τηλέφωνο 210 4612122.

Στον Δήμο, φορείς δραστηριοποίησης για ΑμεΑ είναι:

Πολιτιστικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος η «Γλαύκα»:

Η «Γλαύκα» είναι πολιτιστικός και ψυχαγωγικός σύλλογος, ο οποίος δημιουργήθηκε από εθελοντές, γονείς, προκειμένου να απασχολεί δημιουργικά νέους και νέες με νοητική και κινητική αναπηρία. Ο σύλλογος υποστηρίζεται από τον Δήμο, ο οποίος παρέχει τον χώρο δραστηριοτήτων του συλλόγου (Γ. Αφάρα 10 & Αναλήψεως, Δραπετσώνα) και το πούλμαν μετακίνησης (με ράμπα) και στοχεύει στην κοινωνική συμμετοχή των νέων, παρέχοντας ευκαιρίες δημιουργικής δράσης και συμμετοχής σε προγράμματα που αναπτύσσουν τις δεξιότητες και προάγουν την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων.

 

Παιγνιοθήκη:

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης, μη κερδοσκοπικός φορέας για την δημιουργική απασχόληση νέων και ατόμων με ειδικές ανάγκες ίδρυσε το 1990, παράρτημα στο Κερατσίνι. Το παράρτημα στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος στην οδό Περικλέους (4ος όροφος). Οι δραστηριότητες της Παιγνιοθήκης υλοποιούνται από εθελοντές. Είναι ένας οργανωμένος χώρος με παιχνίδια, τα οποία μπορούν να δανείζονται οι ενδιαφερόμενοι/ες (πρότυπο οι δανειστικές Βιβλιοθήκες).

Όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες για τα ΑμεΑ, υλοποιούνται από το τμήμα  Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης.

Μέσω των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου, τα ΑμεΑ μπορούν να απευθυνθούν για την υποβολή αιτήσεων, για αναπηρικά-προνοιακά επιδόματα (https://opeka.gr/atoma-me-anapiria/atoma-me-anapiria-paroches/):           

  1. Επίδομα κίνησης
  2. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
  3. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία
  4. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
  5. Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου
  6. Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
  7. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων
  8. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης
  9. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
  10. Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, υπάρχει πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης για ΑμεΑ, με εξειδικευμένο προπονητή. Επί τριετία επίσης υλοποιείται, η αθλητική δράση «Άθλος» με αθλητές από Ειδικά Σχολεία του Νομού Αττικής.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ (Σπετσών 10, Κερατσίνι) | Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2104005544

Δικαιολογητικά εγγραφής: 1)Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο, 2)Ιατρική βεβαίωση από δερματολόγο || Αμφότερες οι βεβαιώσεις έχουν ισχύ 1(ενός) έτους.

To Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ». Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο Κέντρο Κοινότητας, από 14.04.2022 έως και την Κυριακή 15.05.2022. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ΑμεΑ από 16 έως 65 ετών με αναπηρία 67% και άνω (απαιτείται γνωμάτευση ΚΕ.Π.Α) μηδενικό ή έως 60.000 ετήσιο εισόδημα. Η αναγκαιότητα παροχής προσωπικού βοηθού παρέχεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης οι οποίες απαρτίζονται από εργοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

Τον 2020 εγκρίθηκε από την Βουλή, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης pata edwγια τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Το Σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης, που παρέχει ένα σαφές και συστηματικό πλαίσιο δράσης για την περίοδο 2020-2023. Στόχοι του είναι: η κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας, η λειτουργία της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, η Ηλεκτρονική Κάρτα Αναπηρίας, η απλούστευση διαδικασιών παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία, οριζόντια μέτρα για την βελτίωση της προσβασιμότητας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η προώθηση ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, η ανεξάρτητη διαβίωση κ.α.

Περισσότερα στο link: https://www.amea.gov.gr/action

Ειδική Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη με τίτλο: "Δικαιώματα των ΑμεΑ" pata edw

ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θα εκδίδεται μέσω του karta.epan.gov.gr και θα μπορεί να αποθηκευτεί στο gov.gr Wallet.

Με τον ν. 4961/2022 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, ένα πληροφοριακό σύστημα στο gov.gr όπου συγκεντρώνονται όλες οι ψηφιακές διαδικασίες που αφορούν στην αναπηρία και πιο συγκεκριμένα:

α. πιστοποίηση από ΚΕΠΑ

β. μητρώο και κάρτα αναπηρίας

γ. μητρώο παροχών.

Το έργο υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη λειτουργεί από το Σεπτέμβριο η  ψηφιακή διαδικασία αίτησης για αξιολόγηση αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ (ψηφιακά KEPA).

Από 1η Νοεμβρίου 2022 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του δεύτερου πυλώνα που περιλαμβάνει το Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και την Κάρτα Αναπηρίας.

Στο Μητρώο ατόμων με αναπηρία θα καταγράφονται όλα τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία, με τα στοιχεία ταυτοποίησής τους, τα στοιχεία της αναπηρίας τους και δημογραφικά τους στοιχεία. Έτσι:

  1. Η Πολιτεία θα έχει πλέον ένα εργαλείο άμεσης πληροφόρησης και χαρτογράφησης για την πιστοποιημένη αναπηρία στη χώρα, ώστε να μπορεί να χαράσσει πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι ένα εργαλείο ώστε α υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι ανάπηροι υπάρχουν στην χώρα, πώς κατανέμονται γεωγραφικά, ποια είναι η κοινωνική τους κατάσταση.
  2. Οι φορείς που παρέχουν ωφελήματα σε άτομα με αναπηρία θα μπορούν διαλειτουργώντας με το Μητρώο, να εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τον πολίτη. Τέθηκαν δηλαδή τα θεμέλια  για να ψηφιοποιηθεί όλο το σύστημα παροχών αναπηρίας. Σε πρώτη φάση αξιοποιήθηκε όλη η διαθέσιμη ψηφιακή πληροφορία των Εθνικών Αρχών Πιστοποίησης Αναπηρίας για την έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας. Βαθμιαία το Μητρώο θα «χτίζεται» έως ότου φτάσει στην πλήρη ωρίμανσή του.
  3. Παρέχεται στον πολίτη συγκεντρωμένη πληροφόρηση σχετικά με την πιστοποιημένη αναπηρία του.

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1996 και σήμερα υλοποιείται, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια, κατά τρόπο που ικανοποιεί το  βασικό ζητούμενο που έθετε η ΕΣΑμεΑ αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, δηλαδή τη διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών-ιατρικών δεδομένων των ανάπηρων συμπολιτών μας.

Δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας είναι όλα τα άτομα με αναπηρία με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που είναι καταγεγραμμένα στο Μητρώο Αναπηρίας και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης.

Η Κάρτα αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και κάθε τρίτου. Οι πολίτες πλέον θα μπορούν να απολαμβάνουν παροχές, χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν την πιστοποίηση αναπηρίας τους και χωρίς να πρέπει να μοιραστούν με κανέναν τα ιατρικά δεδομένα τους. Και φυσικά οι κάτοχοι της Κάρτας θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε κάθε σημείο φυσικής εξυπηρέτησης.

Ειδικές κατηγορίες προσώπων θα έχουν στην Κάρτα σήμανση ότι χρειάζονται συνοδό, ώστε και οι συνοδοί τους να απολαμβάνουν την ίδια παροχή.

Στο επόμενο διάστημα θα προστίθενται παροχές στην Κάρτα, ώστε τελικώς να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που απολαμβάνονται με την φυσική παρουσία του πολίτη.

Σύντομα θα υλοποιηθεί και ο τέταρτος πυλώνας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας: το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας. Σε αυτό ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας, όλων των Υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας.

 

Μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον pata edw