25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ "ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ"
Η βία κατά των γυναικών συνιστά μια εκτεταμένη, αλλά και σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς καταγγελλόμενη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση και έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ασκείται μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) και μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού, είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας λόγω του περιορισμού μετακίνησης και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή. Ο κίνδυνος αυτός υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Ετήσια Έκθεση ΓΓΟΠΙΦ, 2020)
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας επηρέασε δυσμενώς τις γυναίκες οι οποίες πλήττονται από την ανεργία ή συχνά εργάζονται σε αδήλωτη εργασία. Οι ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται οι γυναίκες μεγάλωσαν και οι ίδιες βρέθηκαν σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει προκαλέσει η πανδημία, παρέχει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή γυναίκες που βρίσκονται σε ευαλωτότητα (γυναίκες άνεργες, ΑΜΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς κ.α.).
Στα 8 χρόνια λειτουργίας του έχουν λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες πάνω από 1460 γυναίκες. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο επιμένει σταθερά στον ουσιαστικό στόχο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την αλλαγή της κουλτούρας που παράγει την έμφυλη βία.
Ως εκ τούτου, έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, οι οποίες παρατίθενται ως εξής:
Στις 19/11/2021, δράση ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών του 20ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, με στόχο την ενημέρωσή τους γύρω από την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και την προαγωγή των ίσων δικαιωμάτων.
Στις 23 και 24/11/2021, ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση ευάλωτων πολιτών. Με αφορμή τη διανομή ΤΕΒΑ (επισιτιστική βοήθεια απόρων) στον Πολυχώρο Καχραμάνογλου, τα στελέχη του Κέντρου θα ενημερώσουν τους/τις δημότες/τισσες (1600 ωφελούμενοι) για τη λειτουργία του Κέντρου Γυναικών και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Στις 25/11/2021, συμμετοχή στη διαδικτυακή δράση ενημέρωσης που διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά.
Η δράση είναι εξαιρετικά σημαντική. Προωθεί τη συνεργασία της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών της περιοχής (Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πειραιά, Σαλαμίνας), ενισχύοντας την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων με συντονισμένες ενέργειες από τις άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Η εισήγηση της νομικού του Κέντρου Γυναικών Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα αφορά σε ζητήματα που στην καθημερινή πρακτική απασχολούν τόσο τα αστυνομικά όργανα όσο και τις συμβούλους κατά τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Θα αναδειχθεί ένα από τα καίρια ζητήματα που είναι ο «σκοτεινός» αριθμός του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή το ότι πολλά περιστατικά ενδ/κής βίας δεν καταγγέλονται στις Αρχές και ποιοι είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες για αυτό. Θα γίνει ευθεία σύνδεση με την αύξηση των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο σχετιζόμενη σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις διωκτικές αρχές και στο ποινικό σύστημα εν γένει.
Στόχος της δράσης είναι η εμπέδωση του νομικού πλαισίου που διέπει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και η ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης και ενδοσυντροφικής βίας.
Στις 25/11/2021, διαδραστικό δρώμενο στο Δημαρχείο Κερατσινίου με τίτλο «Το δέντρο των δυνατών στοιχείων του χαρακτήρα μου». Το δρώμενο απευθύνεται στους/στις υπαλλήλους και τους/τις πολίτες/τισσες που επισκέπτονται το Δημοτικό μέγαρο.
Οι συμμετέχοντες εντοπίζουν μέσω εντύπου που διαμορφώθηκε ειδικά για τη δράση τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα τους και τα τοποθετούν στο Συλλογικό μας Δέντρο - μια ξύλινη κατασκευή ειδικά σχεδιασμένη για τη δράση.
Στόχος της δράσης είναι σε μια περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη με αρνητισμό και φόβο να ενισχύσουμε τις θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό ενισχύοντας έτσι την ψυχική μας ανθεκτικότητα.