Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ..

ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ..

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου υλοποιήθηκαν από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α Δραπετσώνας τέσσερις περιβαλλοντικές ημερίδες ενδοσχολικής επιμόρφωσης και συνεκπαίδευσης εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών της Στ’ τάξης σχολείων της Δραπετσώνας με θέμα την τοπική ιστορία και την αειφορία και με μελέτη περίπτωσης τους πρόσφυγες του 22 στη Δραπετσώνα.

Οι ημερίδες εντάχθηκαν στο πλαίσιο δράσεων του σχολικού έτους «100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή» και τοποθετήθηκαν χρονικά στην περίοδο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη Δ/νση Αθμιας εκπ/σης Πειραιά, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας (το Τμήμα Παιδείας και Κοινωνικής Υπηρεσίας) και τους Συλλόγους Διδασκόντων σχολείων της Δραπετσώνας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα εξής σχολεία: 1ο Δ. Σχ. Δραπετσώνας (2/6/2023), 2ο Δ. Σχ. Δραπετσώνας (6/6/2023) 4ο Δ. Σχ. Δραπετσώνας (9/6/2023) και 3ο Δ. Σχ. Δραπετσώνας (14/6/2023).

 Στην τελευταία ημερίδα συμμετείχαν και πολίτες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας από το 2ο και 3ο ΚΑΠΗ Κερατσινίου που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες και τα συγκινητικά τους βιώματα σε σχέση με την εγκατάσταση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής στη Δραπετσώνα.

Ακολουθήσαμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) τους δρόμους της προσφυγιάς στις γειτονιές της Δραπετσώνας, τους αγώνες για την στέγαση και τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας. Στις ημερίδες έγινε μελέτη πεδίου σε ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στις γειτονιές της Δραπετσώνας (Καστράκι, Γέφυρα Ρεμπέτη, Βούρλα, Πλατεία προσφυγικών, Αγ. Φανούριος) και στον πρώην βιομηχανικό χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων (Υδατόπυργος, Σφαγεία, Όρμος του Κράκαρη). Υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α Δραπετσώνας «Οι πρόσφυγες του 1922 στη Δραπετσώνα: χαρτογραφώντας τη μνήμη μιας προσφυγικής γειτονιάς» σε 3 θεματικούς άξονες με δραστηριότητες που διερεύνησαν:  

  • Κοινωνικοοικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία της ζωής των προσφύγων πριν την Μικρασιατική Καταστροφή,
  • τις αλλαγές που επήλθαν με την εγκατάστασή τους στη Δραπετσώνα και τη συγκρότηση μιας εργατικής-προσφυγικής γειτονιάς καθώς και
  • ζητήματα αντιλήψεων και αξιών τότε και τώρα ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια στους εμπλεκόμενους φορείς, τη Δ/νση Αθμιας εκ/πης Πειραιά, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους/τις Δ/ντές/τριες των συνεργαζόμενων σχολείων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε και την κα Μαντώ Πιτταρά, την Υπεύθυνη του Ψηφιακού Μουσείου της Ν. Σμύρνης για τη στήριξη, τη θετική της παρουσία και ανατροφοδότηση.

 

ΚΠΕ LOGO

 

 

επιστροφή στην κορυφή