Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Περιβαλλοντική ασφυξία για χιλιάδες κατοίκους του Δυτικού Πειραιά

Περιβαλλοντική ασφυξία για χιλιάδες κατοίκους του Δυτικού Πειραιά

Καταγγελία της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας

για την ταφή αποξηραμένης λυματολάσπης στη Ψυτάλλεια

Οικολογικό απαρτχάιντ δημιουργεί για ακόμα μια φορά η ΕΥΔΑΠ στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Πειραιά, συσσωρεύοντας δεκάδες τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης στη Ψυτάλλεια.  Η λήξη της σύμβασης με την εταιρεία που είχε την ευθύνη μεταφοράς της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα οι δύο δεξαμενές, στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολείμματα να είναι πλήρεις, δημιουργώντας τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΥΔΑΠ επιλέγοντας την εύκολη λύση έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες ταφής της αποξηραμένης λυματολάσπης πάνω στο νησί, δημιουργώντας εικόνες του 2006, όταν η λυματολάσπη θαβόταν στη Ψυτάλλεια ή μεταφερόταν εκτός απ’ αυτή μόνο σε συνθήκες κρίσης.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχοντας πληροφορίες για τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ, έδρασε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά. Ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής, συνοδευόμενος από μέλη της Δημοτικής Αρχής, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Βάνα Δατσέρη και τον Συμπαραστάτη του Δημότη κ. Κανέλλο Λάλο, επιχείρησε να εισέλθει στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στη Ψυτάλλεια, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, αφού οι υπεύθυνοι Ασφάλειας της ΕΥΔΑΠ του απαγόρευσαν την είσοδο, προτάσσοντας μια σειρά από προσχηματικές δικαιολογίες, οι οποίες είχαν σαν στόχο να μην γίνουν αντιληπτές από τη δημοτική αρχή οι εργασίες ταφής της αποξηραμένης λυματολάσπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  μάλιστα η ΕΥΔΑΠ ζήτησε άδεια από το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ώστε να μεταφερθούν με ειδικό πλοίο βαριά μηχανήματα στην Ψυτάλλεια, για να υποβοηθηθεί η ταφή της αποξηραμένης λυματολάσπης.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη περιβαλλοντική αναλγησία της ΕΥΔΑΠ, η οποία δημιουργεί για πολλοστή φορά περιβαλλοντική ασφυξία για χιλιάδες κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες ειδικών, η αποξηραμένη λυματολάσπη δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό, καθώς τα οργανικά στοιχεία οδηγούν, έπειτα από κάποιο διάστημα, σε αναφλέξεις.

Παράλληλα καλεί σε συστράτευση όλο το πολιτικό προσωπικό του ευρύτερου Πειραιά, ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι μεθοδεύσεις της ΕΥΔΑΠ, είτε με τη μορφή σχετικών ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια Υπουργεία, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή αντίδρασης.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε για το θέμα:

«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα υπήρξαν  για πολλά χρόνια οι  φτωχοί συγγενείς της ανάπτυξης και οι αποθήκες όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων του Λεκανοπεδίου. Το έργο της Ψυτάλλειας ήταν ένα περιβαλλοντικά αναγκαίο έργο, το οποίο όμως κατά καιρούς παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα, το οποία δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με τους σκοπούς του. Ζητάμε από την Πολιτεία και την ΕΥΔΑΠ, να επιλύσουν άμεσα το θέμα της μεταφοράς της λυματολάσπης, μακριά από τη Ψυτάλλεια. Οι χιλιάδες πολίτες του Δυτικού Πειραιά, δεν θα ανεχτούμε άλλο να είμαστε εκείνοι που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, ότι περισσεύει στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο της Αττικής.»

επιστροφή στην κορυφή