Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Σύγχρονοι όσο ποτέ οι Τρεις Ιεράρχες

«Σύγχρονοι όσο ποτέ οι Τρεις Ιεράρχες»

τόνισε ο δήμαρχος Λουκάς Τζανής, στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμήν των Οικουμενικών διδασκάλων,

στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου

   

Απαντήσεις στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα δίνουν οι Τρεις Ιεράρχες, αν και έζησαν πριν από 1500 χρόνια! Ακριβώς σε αυτή την επικαιρότητα των λόγων τους αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στις 29 Ιανουαρίου 2014, στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου προς τιμή των Οικουμενικών μας διδασκάλων και την οποία έφεραν εις πέρας από κοινού με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας και οι ενορίες του Δήμου μας.
Ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής στον χαιρετισμό που απεύθυνε τόνισε μεταξύ των άλλων: «Οι κοινωνικές θέσεις τους είναι τόσο σύγχρονες και ριζοσπαστικές που νομίζει κανείς πως έχουν γραφεί σήμερα. Οι Τρεις Ιεράρχες τάραξαν τα κοινωνικά ήθη της εποχής τους, πρότειναν έναν ιδιαίτερο τρόπο, με αιώνια αξία, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και ζητάνε από τους χριστιανούς να ανακαλύψουν την αυθεντική χριστιανική θρησκευτικότητα, που απελευθερώνει τον άνθρωπο από δεισιδαιμονίες, προλήψεις και φοβίες».
Στη συνέχεια, το κοινό καθήλωσε με την επίκαιρη ομιλία του ο καθηγητής και συγγραφέας Αντώνης Αντωνάκος, με θέμα: «Οι παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις των Τριών Ιεραρχών και ο ιστορικός τους ρόλος», τονίζοντας την ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι σαν έθνος, αλλά και να διατηρήσουμε τις ρίζες μας.
Έπειτα, το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Πέτρος Καψοκόλης, ο οποίος αφού μίλησε για την διαχρονική προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην παιδεία, αλλά και για το σπουδαίο έργο των σύγχρονων εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε και στη Μάχη της ηλεκτρικής με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 70 χρόνων από την θυσία των αγωνιστών. Επεσήμανε ότι το νόημα της θυσίας τους παραμένει επίκαιρο, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Τιμήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Περιμένης και Σταματίου
Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε την χαρά στο πλαίσιο της γιορτής των Τριών Ιεραρχών να τιμήσει και δυο εκπαιδευτικούς του Κερατσινίου, που έχουν πετύχει παγκόσμια διάκριση. Πρόκειται για τους Περιμένη Κυριάκο, τεχνολόγος, υποδιευθυντής 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου και Δήμητρα Σταματίου, βιολόγος καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, οι οποίοι έχουν διακριθεί στο παγκόσμιο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft, για να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους, αλλά και την χώρα μας στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού, που θα γίνει τον Μάρτιο στην Βαρκελώνη, ανάμεσα σε 250 εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας τέτοιες πρωτοποριακές διακρίσεις και μάλιστα στο χώρο της παιδείας είναι πολύτιμες. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ εκπαιδευτικούς που θεωρούν την διεπιστημονικότητα, τη διαθεματικότητα και την οικουμενικότητα, ως στόχους της εκπαίδευσης μας, αφού Οικουμενικοί είναι και οι τρεις Ιεράρχες. Αξίζει να τονίσουμε ακόμα ότι οι δυο εκπαιδευτικοί τιμήθηκαν γι' αυτή την διάκρισή τους κι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Απόδοση τιμής σε εκπαιδευτικούς
Για τη συνολική προσφορά τους στην παιδεία ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας βράβευσε ακόμα τους εκπαιδευτικούς: Καστρινάκη Ευτύχιο, Παπακωνσταντίνου Ιωάννα, Γιαννακουδάκη Χριστόφορο, Αρώνη Σμαράγδα, Κάργιου-Καρμάτη Χριστίνα, Φώτου Σπυρίδων, Κατσικογιάννη Ιωάννα, Λεμονίδου Δήμητρα, Πεταλά Ευάγγελο, Σάρρου Αντωνία, Αντωνιάδου Σοφία, Γαλάνη Παναγιώτη, Τσακίρη Δημήτριο, Ζαχαρή Ελισσάβετ, Μάγκουρα Κυριακή, Παπαστεργίου Τατιανή, Παππά Αθανασία, Τζήκου Βασιλική, Χαλάτση Παναγιώτα, Κουφόπουλο Νικηφόρο, Καλονίκη Μαρία, Παπακωνσταντίνου Δημήτρη, Γλουστιανό Γεώργιο, Κυραμαριού Καλλιόπη, Δημητρίου Δημήτριο, Κάρτου Γρηγόρη, Βράκα Ελένη, Αρχιμ. Ιουστίνο Τσιριτάκη, Κοντολούρη Ροδιά, Βλαχάκη Γιώργο, Παπαρίδου Αλεξάνδρα, Καρυοφύλλη Φίλιππο, Βαϊοπούλου Ευθυμία, Χατζηευγενιάδη Γεώργιο και Τσελέντη Ολυμπία.
Βράβευση διαγωνισμού ζωγραφικής: «Η μάχη της ηλεκτρικής»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Η μάχη της ηλεκτρικής», στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την θυσία συμπολιτών μας, που αντιστάθηκαν προσφέροντας την ίδια τους της ζωής κατά των Γερμανών κατακτητών.
Οι μαθητές που βραβεύτηκαν ήταν από το 4ο Δημοτικό Σχολείο: Ηζελλάρι Γεωργία, Μπέρντα Τάγια, Χολλίντρι Εμμανουέλα και Θάνος Κανάβας, από τα 13ο-21ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου οι Ιφιγένεια Χειμώνα, Πάγγου Ιόλη και Μανώλης Κωστάκος, από το 20ο Δημοτικό Σχολείο οι Ξανθή Κατσάνου και Μένης Απόστολος και από το 23ο Δημοτικό Σχολείο η Νικολέτα Πετροπούλου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι διευθυντές Πηνελόπη Χατζηπαναγιώτου από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, Νικόλαος Χάνος από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου και Ιωάννης Δημητράκης από το 23ο Δημοτικό Σχολείου Κερατσινίου. Στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τη Μάχη της Ηλεκτρικής συμμετείχαν ακόμα το 20ο Δημοτικό Σχολείο με διευθυντή τον Χρήστο Κορκοβέλο και το 21ο Δημοτικό Σχολείο με διευθυντή τον Δημήτρη Αντωνόπουλος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση.
Στην εορτή των Τριών Ιεραρχών παραβρέθηκαν η πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτική Σύμβουλος Τσοτσάνη –Δριτσάκου Σταματίνα, ο επικεφαλής του συνδυασμού Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ζαχαρίας Ζούπης, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δαβγιώτη Ελένη, η Δημοτική Σύμβουλος Μυργιαλή Χρύσα, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κερατσινίου Μαντούβαλου Μαρία, ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Κερατσινίου Νικόλαος Πάκος, οι πρώην γενικοί γραμματείς του Δήμου Αυχούδιας Δημήτριος και Αθανασάκος Νικόλαος, ο πρώην βουλευτής Β' Πειραιά Κανέλλος Λάλος, οι τέως Δημοτικοί Σύμβουλοι Τσατσαρίδης Ναπολέων, Πέτσας Νικόλαος, Λεοντιάδης Παναγιώτης και Σαλαλές Χρήστος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου Λευτέρης Καλογιαννίδης, o πρόεδρος της UNESCO Μαρωνίτης Ιωάννης και εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Ακρωτηριανοί Θήρας και της Εταιρείας Τεχνών και Πολιτισμού.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΙΓΝΟΥ ΤΣΙΔΕΜΙΑΔΟΥ

επιστροφή στην κορυφή