ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΠΑΡΑΣΟΓΛΟΥ
Ήταν όλοι τους εκεί. Άνθρωποι που συμπορεύτηκαν κι αγάπησαν τον Άκη Παράσογλου. Συγγενείς, φίλοι, μαθητές και η Δημοτική Αρχή της πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο, βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αμφιάλη, για να τιμήσουν με την παρουσία τους έναν σπουδαίο σκιτσογράφο και ποιητή που έφυγε πρόωρα από την ζωή πέρυσι το καλοκαίρι.
Σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η ΕΤΕΠ Κερατσινίου, η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Κερατσινίου και το Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχείο Πισιμίση Κερατσινίου- Δραπετσώνας, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει όλες τις πλευρές του πολυτάλαντου Άκη Παράσογλου, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε η έκθεση του τιμώμενου σκιτσογράφου που επιμελήθηκε με μαεστρία ο Β. Πισιμίσης. Την εκδήλωση συντόνισαν η Β. Κοκκίνου, η Λ. Νιαρχάκου και ο Λ. Λαζαρίδης, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, ανέγνωσε και την αυτοβιογραφία του Άκη Παράσογλου, σκορπώντας χαμόγελα στους παραβρισκόμενους.
Χρ. Βρεττάκος: Δημιούργησε έναν γαλαξία αξιών
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος τόνισε ότι «ο Άκης Παράσογλου δεν ήταν μια συνηθισμένη προσωπικότητα. Μέσα στην απλοϊκότητά του ξεχώριζε για το μεγάλο ταλέντο του, το ιδιαίτερο χιούμορ, την παιδεία και τις γνώσεις του». Παράλληλα υπογράμμισε πως «τα σκίτσα και τα ποιήματά του παραμένουν μεγάλη παρακαταθήκη, για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης, αισιοδοξίας και αντοχής στη σκληρότητα της εποχής μας» και πρόσθεσε πως «μέσα από την Τέχνη, δίδασκε στους μαθητές του να βλέπουν τον κόσμο αλλιώς. Να ακούνε, να αγγίζουν, να μυρίζουν, να θυμούνται και να φαντάζονται». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως «με το παράδειγμά του, με τη συνέπεια λόγων και έργων, ο Άκης άνοιξε δρόμους, δημιουργώντας στον ουρανό της καθημερινότητας έναν γαλαξία αξιών και παραδειγμάτων».
«Μια φιγούρα μυθιστορηματική»
«Μυθιστορηματική φιγούρα» χαρακτήρισε τον Άκη Παράσογλου ο συγγραφέας Γιάννης Ρεμούνδος. Σε μια συγκλονιστική ομιλία, ο ίδιος μίλησε για τον παλιό του φίλο που «είχε τον δικό του τρόπο να εκφράζεται», ο οποίος, όπως πρόσθεσε, ήταν «ένας μελισσοκόμος των λέξεων».
Από την πλευρά του, ο επίσης συγγραφέας Φώντας Λάδης μίλησε για την «πολυπραγμοσύνη» που χαρακτήριζε τον Παράσογλου (ήταν σκιτσογράφος, ποιητής, τραγουδιστής, ηθοποιός, συλλέκτης κ.λπ.) και το «φλεγματικό του χιούμορ».
Στην δημοσιογραφική ιδιότητα του Παράσογλου αναφέρθηκε ο Στ. Τραϊφόρος, ο οποίος μίλησε για τα Μέσα Ενημέρωσης που εργάστηκε ο τιμώμενος.
Ο κ. Λεοντιάδης έκανε λόγο για έναν «σαρκαστικό γελοιογράφο», χαρακτηρίζοντάς τον «Μποστ του Κερατσινίου».
Ο Β. Πισιμίσης μίλησε για την συλλεκτική πλευρά του έργου του Παράσογλου, υπογραμμίζοντας πως «μας άφησε κληρονομιά ένα σπουδαίο έργο».
Ο παλιός του συνεργάτης στον «Ριζοσπάστη» Π. Μήλας, σημείωσε ότι «τα σκίτσα του παραμένουν τόσο προφητικά ακόμα και σήμερα», ενώ η Κ. Μάγγουρα μίλησε για το ημερολόγιο του Δήμου Κερατσινίου που είχε επιμεληθεί ο Παράσογλου. Ο Π. Μητροπέτρος ανέφερε πως «ο Άκης ήταν από τα άτομα που δεν χωρίζουν, αλλά ενώνουν τους ανθρώπους», ενώ παιδιά από το τμήμα Δημιουργικής Γραφής και Καλλιτεχνίας, απήγγειλαν 2 ποιήματά του.
Το λόγο τέλος, πήρε η κόρη του Άκη Παράσογλου Μάριον, η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλλαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και οι οποίοι όπως είπε «ξαναέφεραν έστω και για λίγο κοντά μας τον πατέρα μου».