Το φωτεινό παράδειγμα των αγωνιστών της Μάχης της Ηλεκτρικής
Τη μνήμη των αγωνιστών στη Μάχη της Ηλεκτρικής που δε διστάσανε να προσφέρουν ακόμα και τη ζωή τους για τον λαό και την πατρίδα, τιμήσανε το βράδυ της Κυριακής στον χώρο του Εργοστασίου ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, δεκάδες δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Τη συγκινητική εκδήλωση που διοργανώσανε από κοινού ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η πρωτοβουλία «Η Αθήνα Ελεύθερη», υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΡΤ και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, άνοιξε ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος μίλησε εκτενώς για το ιστορικό της Μάχης της Ηλεκτρικής. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, φωτεινό και επίκαιρο παράδειγμα αγώνα και αυτοθυσίας». Επίσης πρόσθεσε ότι «την 13η Οκτωβρίου του 1944, διεσώθη μια από τις πιο ουσιαστικές ενεργειακές μονάδες της Ελλάδας, που τροφοδοτούσε με ρεύμα ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αποτρέποντας τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας».
«Ιστορική ευθύνη να συντρίψουμε τον φασισμό»
Ο Χρ. Βρεττάκος σημείωσε ότι η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί παράδειγμα για τους αγώνες του σήμερα και τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, ενώ πρόσθεσε πως «αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων μας να συντρίψουμε μια για πάντα τον φασισμό και τους νοσταλγούς του χιτλερισμού, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς μίσος και ρατσισμό».
Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε, τέλος, ότι «σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ να σεβαστούν την υπογραφή τους και να αποδώσουν τον ιστορικό χώρο του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στα χέρια του λαού του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας». Όπως σημείωσε «ο χώρος οφείλει και θα πάρει, με τη βοήθεια και παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, τη μορφή που του αξίζει. Μορφή που να θυμίζει σε όλους μας τη συμβολή της Μάχης της Ηλεκτρικής στον αντιφασιστικό αγώνα, τη συμβολή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί έναν δημόσιο χώρο ανάσας και πολιτισμού για το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και τον ευρύτερο Πειραιά».
Στην ξεχωριστή μουσική παράσταση που πραγματοποιήθηκε ακούστηκαν τραγούδια της Κατοχής, καθώς και κομμάτια του κύκλου «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η ηθοποιός Μ. Παπαδημητρίου και ο ενορχηστρωτής Αλ. Βάκης ανάγνωσαν επιλεγμένα κείμενα για την κατοχική δοκιμασία του ελληνικού λαού, αλλά και για την ανάταση της Εθνικής Αντίστασης.