ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Βασισμένες στη σκέψη του Richard Watson πως «οι βιβλιοθήκες είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές. Είναι πιο πολύ χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν γνώση, σοφία, σκέψεις και πάνω από όλα ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη», λειτουργούν εδώ και χρόνια στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας τρεις σύγχρονες βιβλιοθήκες. Τρεις μικρές, αλλά ταυτόχρονα μεγάλες σε προσφορά, κοιτίδες πολιτισμού.
Οι Βιβλιοθήκες της πόλης μας με τη βιβλιοθηκονομική τους οργάνωση, την ανακαίνιση των χώρων, τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια, τις Λέσχες Ανάγνωσης, τις συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα, Σχολεία και τόσα άλλα που πραγματοποίησαν… κατάφεραν να μετατραπούν σε χώρους προσιτούς για πολλούς συμπολίτες μας, ενώ επιδιώκουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων.
3 μοναδικοί χώροι
Συγκεκριμένα, στον Δήμο μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρεις βιβλιοθήκες:
- Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου(Εμμ.Μπενάκη 70, 2ος όροφος, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Αμφιάλη, τηλ. 210-4003116). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή: 8:30 – 20:00 (συνεχώς). E-mail: .
- Η Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας(Αγ. Πολυτεχνείου & Γ. Καραϊσκάκη, τηλ. 213-2004097). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα & Πέμπτη: 13:00-19:00. Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 8:30-14:30. E-mail: .
- Η Βιβλιοθήκη Ευγένειας(Βύρωνος 79, Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας, τηλ. 210-4002916). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα & Τρίτη: 14:00 – 20:00. Τετάρτη έως & Παρασκευή: 8:30 – 13:30. Ε-mail:.
Χιλιάδες μέλη- δεκάδες επισκέπτες καθημερινά
Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας προσπαθούν να: προωθούν χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις την εξάπλωση της γνώσης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Να καθιστούν εφικτή την πρόσβαση στην πληροφορία. Να ενισχύουν τη φιλαναγνωσία. Να συμβάλλουν στην ισχυρή λειτουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Να παρέχουν υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα και να βοηθούν μαθητές, φοιτητές κ.ά. στην εκπόνηση των εργασιών τους. Να λειτουργούν ως τοπικά κέντρα πληροφόρησης, συλλέγοντας στοιχεία της τοπικής ιστορίας.
Το δανειστικό τμήμα των Βιβλιοθηκών αριθμεί περίπου 15.000 μέλη. Μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε πολίτης με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας. Σε καθημερινή βάση επισκέπτονται τις βιβλιοθήκες μας 150 άτομα. Η συλλογή τους ανανεώνεται με νέες εκδόσεις ετησίως. Το κοινό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από: μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο δανειστικό τμήμα και δανείζονται βιβλία, μαθητές που αναζητούν στοιχεία για τις σχολικές τους εργασίες, φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την εκπόνηση των εργασιών τους,
χρήστες που χρησιμοποιούν τους Η/Υ της Βιβλιοθήκης δωρεάν, χρήστες που αναζητούν πληροφορίες από το διαδίκτυο μέσω δικών τους Η/Υ χρησιμοποιώντας το δωρεάν wi-fi της Βιβλιοθήκης, χρήστες που τηλεφωνικά αναζητούν πληροφορίες, καθώς και από αναγνώστες που χρησιμοποιούν το αναγνωστήριο.
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη διαθέτει το Media Lab, έναν ελκυστικό χώρο μάθησης και πρόσβασης στο Διαδίκτυο, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου, διαδραστικούς πίνακες στους τοίχους κ.ά., όπου οι χρήστες μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με όλους τους τρόπους που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία.
Οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία του Δήμου μας, καθώς και εβδομαδιαίες σχεδόν παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων από συγγραφείς.
Στη Βιβλιοθήκη της Δραπετσώνας λειτουργεί μία ιδιαίτερα ενεργή λέσχη ανάγνωσης με σκοπό την ανάπτυξη της αναγνωσιμότητας.
Σημαντικό μέρος της επιτυχημένης πορείας των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, αποτελεί το εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό της.
Η συλλογή των βιβλιοθηκών είναι μηχανογραφημένη με το ειδικό βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ένα βιβλίο με τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εκδοτικό οίκο, το θέμα κ.ά. Ακόμα μπορούν άμεσα να ενημερωθούν αν το συγκεκριμένο τεκμήριο που τους ενδιαφέρει είναι δανεισμένο και πότε πρέπει να επιστραφεί.
(Ανασημοσίευση από την εφημερίδα Πόλις , τχ. 9)