Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικής Ιστορίας με σημαντικά και δυσεύρετα βιβλία

Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικής Ιστορίας με σημαντικά και δυσεύρετα βιβλία

20ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου:

Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικής Ιστορίας

με σημαντικά και δυσεύρετα βιβλία


Λουκάς Τζανής: «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η πρωτοβουλία του Διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστου Κορκόβελου, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το σχολείο, για την τοπική κοινωνία, για όλους μας. Απόδειξη ότι διαθέτουμε παντα δασκάλους που λειτουργούν με υψηλο αίσθημα της αποστολής τους.»

Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν σήμερα τα σχολεία μας, δεν λείπουν οι θετικές πρωτοβουλίες, που εντυπωσιάζουν και, ορισμένες φορές, προκαλούν το θαυμασμό μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ίδρυση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Ενηλίκων Νεοελληνικής Ιστορίας, στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, από το Διευθυντή του σχολείου κ. Χρήστο Κορκόβελο. Η Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Ιστορίας, που συμπλήρωσε ήδη τον 1ο χρόνο λειτουργίας της, κοσμεί και πλαισιώνει την πλούσια Μαθητική Δανειστική Βιβλιοθήκη, που απευθύνεται στους μαθητές του σχολείου, διαθέτοντάς τους μερικές χιλιάδες βιβλία κάθε είδους: παιδικής λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- μυθολογίας, παραμύθια, βιβλία ιστορίας, οικολογίας, θρησκευτικών, γνωριμίας με τις επιστήμες, λεξικά, εγκυκλοπαίδιες κ.α.

Η Μαθητική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε σταδιακά από την εποχή ίδρυσης του σχολείου, εμπλουτιζόμενη διαρκώς, χάρη στη μέριμνα του απελθόντος και του νυν διευθυντή, των δασκάλων του σχολείου, καθώς και των προέδρων και των μελών του Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων.

Κάθε Πέμπτη η Μαθητική Δανειστική Βιβλιοθήκη, με την επιμελημένη φροντίδα της δασκάλας κ. Αθανασίας Μπακιρτζή, ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της στα παιδιά του σχολείου, δίνοντας τροφή, ώθηση και υπεύθυνο προσανατολισμό στο ερευνητικό πνεύμα, τη φιλομάθεια, το θαυμασμό και την εσώτερη κλίση τους για γνώση, πνευματική και ψυχική καλλιέργεια.

Αποτελεί ευχάριστη διαπίστωση ότι στο Δήμο μας υπάρχουν αρκετά σχολεία, που διατηρούν αξιόλογες δανειστικές βιλιοθήκες, χάριν των μαθητών τους, αλλά και του προσωπικού τους. Το όλως πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού που συμβαίνει στο 20ό Δημοτικό Σχολείο είναι η ίδρυση και λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικής Ιστορίας για ενήλικες, υπό την αιγίδα και τη γενική επιμέλεια του Διευθυντή του σχολείου  κ. Χρήστου Κορκόβελου. Η Βιβλιοθήκη σήμερα περιλαμβάνει  63 τίτλους βιβλίων, που συνολικά υπερβαίνουν τους 100 τόμους, πολλοί εκ των οποίων αντιπροσωπεύουν πολύτιμες πρωτογενείς ιστορικές πηγές του 18ου και του 19ου αιώνα, που είτε βρίσκονται εκτός εμπορικής κυκλοφορίας είτε είναι δυσεύρετοι στην αγορά.  Επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελεί η περίοδος της τουρκοκρατίας και η επανάσταση του 1821.

Όπως μας είπε ο κ. Κορκόβελος : «Η Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Ιστορίας απευθύνεται πρωτίστως στους εκπαιδευτικούς, μα και σε κάθε ενήλικα του Δήμου μας, που ενδιαφέρεται για τη νεοελληνική ιστορία. Πρόθεσή μου είναι η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει μια άρτια εστία μελέτης  της σημαντικής, μα και τόσο αμφιλεγόμενης, ιστορικής αυτής περιόδου. Για το σκοπό αυτό φιλοδοξώ να την εμπλουτίσω σταδιακά με ορισμένα ακόμη σημαντικά βιβλία. Η ασφυκτική υποχρηματοδότηση των σχολείων, όμως, καθιστά πλέον την προοπτική αυτή εξαιρετικά δύσκολη. Θα ήταν ευχής έργο, αν ο Δήμος και η Δημοτική μας Αρχή μπορούσε να μας συνδράμει σ’ αυτήν μας την προσπάθεια. Τα βιβλία, πάντως, που διαθέτουμε ήδη στη Βιβλιοθήκη μας προσφέρουν πλούσιο υλικό στο μελετητή της νεοελληνικής ιστορίας. Το κυρίως ζητούμενο είναι να αγκαλιαστεί αρκούντως από το κοινό στο οποίο απευθύνεται».

Η  μοναδική και αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό αντίβαρο στην κρίση αξιών που μαστίζει την κοινωνία μας. Αναδεικνύει το γεγονός ότι διαθέτουμε εκπαιδευτικούς, που δεν είναι απλοί διεκπεραιωτές μεταφοράς γνώσης, ούτε υπάλληλοι ενός τυπικού καθηκοντολογίου και ωραρίου. Απτόητοι από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του μισθού τους επιμένουν να δημιουργούν πολιτισμό,  να λειτουργούν ως  παιδαγωγοί και ως διανοούμενοι υψηλής στάθμης με πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού τους ρόλου.

Ενήμερος αυτής της προσπάθειας ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας  κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε: «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η πρωτοβουλία του διευθυντή του 20ού Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου κ. Χρήστου Κορκόβελου αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το σχολείο, για την τοπική κοινωνία, για όλους μας. Αποδεικνύει ότι διαθέτουμε δασκάλους που λειτουργούν με υψηλο αίσθημα της αποστολής τους. Αγκαλιάζω αυτή την πρωτοβουλία και, στο μέτρο των υπαρκτών δυνατοτήτων, θα τη συνδράμω άμεσα και ενεργά».

Μέσα επικοινωνίας με το σχολείο και τον υπέυθυνο λειτουργίας της Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Ιστορίας είναι τα εξής:

Διεύθυνση 20ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου: 25ης Μαρτίου 206-208, Κερατσίνι.

Τηλ. γραφείου Διευθυντή: 210-4312402

Ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου: mail@20dim-kerats.att.sch.gr

Χρήστος Κορκόβελος: 6908611444 –   Ηλεκτρονική Διεύθυνση: xakop@otenet.gr

 

επιστροφή στην κορυφή