Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΕΣ
 
 Οι αυξανόμενες καταγγελίες περιστατικών ακραίας κακοποίησης και δολοφονιών γυναικών στη χώρα μας έχουν σημάνει κοινωνικό, πολιτικό και νομοθετικό συναγερμό.

 

Στον απόηχο της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε απόφασης, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη ανακοινώνονται νέα θύματα, νέοι θύτες και διεξάγονται νέες δίκες ακόμη και «τηλεοπτικές».
 
 Η κοινωνία ακροβατεί μεταξύ γνώριμων αντανακλαστικών ανοχής και πρωτοφανών δημόσιων αποκαλύψεων για πρόσωπα ή θεσμούς «πέραν κάθε υποψίας». Όσο πιο ακραία η βία και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κακοποιημένων γυναικών τόσο λιγότερη η ταύτιση με τα θύματα. Ωστόσο κάτι αλλάζει!
 
 Γίνεται τεράστια προσπάθεια πλέον να υπάρξει νομοθετική αναγνώριση της έμφυλης διάστασης αυτών των δολοφονιών και να χρησιμοποιείται ο όρος γυναικοκτονία. Δεν πρόκειται απλά για μια διαμάχη λέξεων αλλά για διαμάχη ιδεών, όπως αναφέρει η κ. Πετράκη Γ. καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διευκρινίζει δε ότι οι γυναικοκτόνοι ασκούν βία στις γυναίκες τους πριν τις σκοτώσουν και ο όρος ανθρωποκτονία συγκαλύπτει τους βασικούς μηχανισμούς καθυπόταξης και ελέγχου των γυναικών που εντέλει οδηγούν στο φόνο τους.
 
 Γίνεται τεράστια προσπάθεια να μην πιστεύουμε πια ότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της αγάπης, του πάθους, της τιμής ή σε μια κακιά στιγμή! Να μην δικαιολογούμε, να μην δίνουμε ελαφρυντικά και μην αγνοούμε τα πρώιμα σημάδια της βίας σε όποιο περιβάλλον και με όση κοινωνική «νομιμότητα» αν διαθέτουν.
 
 Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μιλήσουν όλες όσες έφτασαν μια ανάσα μακριά από το να είναι στη λίστα των γυναικοκτονιών. Αντίστοιχα σπάνε την σιωπή και οι οικογένειες που προειδοποιούν τις υπόλοιπες μανάδες και πατεράδες να μεγαλώσουν διαφορετικά τα παιδιά τους.
 
 Όλα τα παραπάνω δεν αρκούν εάν δεν παλέψουμε ως κοινωνία για την κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την άνιση μεταχείριση των γυναικών και των ανδρών στο σπίτι, στην εργασία, στην μόρφωση, στις ευκαιρίες για εξέλιξη κλπ.
 
 Προς αυτή την κατεύθυνση βασικό ρόλο έχει η εκπαίδευση των παιδιών και η ένταξη της θεματικής της ισότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, η ανάπτυξη υπηρεσιών στην κοινότητα που δρουν προληπτικά και στηρίζουν κάθε ευάλωτη γυναίκα αλλά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, η υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από τα ΜΜΕ και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης χωρίς επικίνδυνες διαστρεβλώσεις και σεξιστικούς μύθους, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων που θα οδηγήσουν στην βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, σε στοχευμένες παρεμβάσεις και στην ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
 
 Σαν νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και με αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμαστε να καταβάλλουμε την μέγιστη προσπάθεια ώστε να ενισχύσουμε κάθε μορφή υποστήριξης των γυναικών με στόχο την οριστική μετατόπιση των εξουσιαστικών σχέσεων των φύλων.

 Η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ο εντοπισμός διακρίσεων σε βάρος του ενός φύλου σε τοπικό επίπεδο και η προώθηση λύσεων, η εκπόνηση σχεδίου δράσης για την ισότητα στην πόλη, η δικτύωση και η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και συλλογικότητες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων είναι ο μηχανισμός που διαθέτουμε σε θεσμικό επίπεδο.

 Κάθε γυναίκα που βιώνει ενδοοικογενειακή ή/και έμφυλη βία μπορεί να απευθύνεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου μας (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου & 25ης Μαρτίου, Δραπετσώνα, τηλ. 210-4614575) για ψυχολογική, κοινωνική, νομική και εργασιακή στήριξη.

Καμία γυναίκα μόνη. Καμία Λιγότερη.
 
 
 
επιστροφή στην κορυφή