Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ
Σε μία περίοδο όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα γινόμαστε μάρτυρες αποκρουστικών περιστατικών ενδοοικογενειακής, έμφυλης βίας που φτάνουν πολλές φορές ακόμη και στο στάδιο της γυναικοκτονίας, είναι αδήριτη η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου που θα θέτει ένα δίχτυ προστασίας στις κακοποιημένες γυναίκες.

  Τα κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, μία δομή που συστάθηκε από τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, επιτελούν αυτό το σπουδαίο και δύσκολο ρόλο. Στόχος τους η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 
 Ειδικότερα, τα κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας συνιστούν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, τα οποία καλύπτουν την ανάγκη υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας, αλλά και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών.
 
 Τα κέντρα αυτά λειτουργούν σε συμβουλευτικό επίπεδο και αφού κάνουν εκτίμηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, ύστερα από επικοινωνία με το εκάστοτε θύμα, θέτουν ως στόχο:
 
-Την ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας (κυρίως ενδοοικογενειακή βία και trafficking) και των παιδιών τους,
-Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών,
-Την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών,
-Τη συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και την ουσιαστική δραστηριοποίηση τους με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση των θυμάτων.
 
 Παράλληλα, τα κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών, διοργανώνουν και δράσεις ευαισθητοποίησης με σαφή πρόθεση για εξωστρέφεια και δικτύωση της υφιστάμενης δομής σε κοινωνικούς χώρους όπου συναντάμε τέτοιου είδους φαινόμενα.
 
 Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια και παρά τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και οι οποίες εντάθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, παρουσιάζει σπουδαίο έργο στα ζητήματα έμφυλης βίας.
 
 Οι εργαζόμενες του Δήμου, παρέχουν ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες, επιτελώντας το πρώτο βήμα έτσι ώστε το θύμα να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα πόδια του και να αντιμετωπίσει το φόβο και τον πόνο με αισιοδοξία και ελπίδα.
 
 Παρ’ όλα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία και η κυβέρνηση να «αγκαλιάσουν» τις συγκεκριμένες δομές και να προσφέρουν εκείνους τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να μπορούν να διευρύνουν το πλέγμα προστασίας προς τις γυναίκες-θύματα.
Σε περιστατικά κακοποίησης ανέργων γυναικών, άστεγων, προσφύγων ή ΑμεΑ, η αντιμετώπιση οφείλει να ναι ιδιαίτερη και πολλές φορές οι εργαζόμενες της αρμόδιας υπηρεσίας δεν μπορούν να προσφέρουν όλα όσα απαιτούνται για να προστατεύσουν τα θύματα από τους κακοποιητές.
 
 Από την δική μας πλευρά ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών με όσα μέσα διαθέτουμε.
 
 Οι διοργανώσεις δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, η εκπόνηση σχεδίου δράσης για την ισότητα στην πόλη, η δικτύωση και η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και συλλογικότητες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ήταν και είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε.
 
 Σκοπός μας ο εντοπισμός των πρώτων σημαδιών της βίας σε όποιο περιβάλλον και με όση κοινωνική «νομιμότητα» αν διαθέτουν. Για το λόγο αυτό κάθε γυναίκα που βιώνει ενδοοικογενειακή ή/και έμφυλη βία μπορεί να απευθύνεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου μας (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου & 25ης Μαρτίου, Δραπετσώνα, τηλ. 210-4614575) για ψυχολογική, κοινωνική, νομική και εργασιακή στήριξη.
επιστροφή στην κορυφή