Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ» ΣΤΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ» ΣΤΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Αστερίου, «Ματωμένα Πορτραίτα».

Η παρούσα έκθεση-εγκατάσταση έχει στόχο να καταδείξει την αέναη πάλη του ανθρώπινου πνεύματος κατά του φασισμού, και να τιμήσει όλους εκείνους που υπέφεραν και έδωσαν ακόμη και την ζωή τους στον αγώνα αυτό.

MATOMENA PORTRAITA1

 Τα «Ματωμένα Πορτραίτα» είναι προσωπογραφίες ανθρώπων, που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξ’ αιτίας του φύλου, της φυλής, της καταγωγής, ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Εμβόλιμα παρεμβάλλονται «ματωμένοι» καθρέφτες, ως υπόμνηση της υποβόσκουσας βίας η οποία απειλεί τον καθέναν από εμάς που επιλέγουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε ως ελεύθεροι πολίτες. Συμμέτοχοι και συναγωνιστές και εμείς, κοινωνούμε τις ιστορίες τους στην αδιάκοπη μάχη κατά του φασισμού στην σύγχρονη πλέον μορφή του.
 
Παράλληλα, στην εκδήλωση συμμετείχε και η Μάγδα Φύσσα, η φωνή της οποίας προβάλλεται σε βίντεο κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τίτλο «Η Φωνή».
MATOMENA PORTRAIA2
 
Ο Δημήτρης Αστερίου με το έργο του αυτό, μας δίνει μια υπόσχεση. Πως δεν θα ξεχάσουμε. Πως τα παιδιά που χάθηκαν θα βαδίζουν για πάντα σαν σκιές στο πλάι μας, μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι που η ιερότητα της ζωής του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την φυλή, το φύλλο, τις πολιτικές του απόψεις, τις ερωτικές του προτιμήσεις, να γίνει κοινό κτήμα όλων. Γιατί ο αγώνας κατά του φασισμού ποτέ δεν κερδίζεται ολοκληρωτικά. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ακριβώς γιατί φωλιάζει και επωάζεται στην καρδιά και το μυαλό της άγνοιας, της απαιδευσιάς και μιας φθηνής, βάρβαρης και εξωλογικής στοχοποίησης του «άλλου» , του «διαφορετικού» , ως εχθρού προς εξόντωση.
MATOMENA PORTRAIA3
 
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» μέχρι και τις 31 Οκτώβρη, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους και όσες επιθυμούν να δουν από κοντά την εξαιρετική δουλειά του Δημήτριου Αστεριού.
επιστροφή στην κορυφή