Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η ηρωική πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, αποτελεί πηγή έμπνευσης, διδαγμάτων και μία από τις σπουδαιότερες παρακαταθήκες της ιστορίας μας.

Με περηφάνια και σεβασμό, θυμόμαστε και τιμάμε την σημερινή μέρα. Τότε που ένα μικρό κράτος συγκρούστηκε και πολέμησε θαρραλέα τον ιταλικό φασισμό και το γερμανικό ναζισμό.

 
Το ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στους ισχυρούς της εποχής είχε ακριβό τίμημα. Ήταν ένα ΟΧΙ που γράφτηκε με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την «χιλιάκριβη τη λευτεριά».
 
Αυτές οι λαμπρές σελίδες του Αλβανικού έπους, της ανιδιοτέλειας και του ηρωισμού των Ελλήνων, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας.
Θυμόμαστε και τιμάμε την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ που κράτησαν όρθιο το λαό μας στη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής.
 
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ή να αποκρύβουμε ότι η ιστορία του τόπου δεν είχε μόνο τους γενναίους και τις γενναίες της αντίστασης αλλά κι εκείνους που δεν δίστασαν να προδώσουν την πατρίδα επιλέγοντας να γίνουν με το αζημίωτο συνεργάτες του κατακτητή, πολεμώντας όσους αντιστέκονταν.
 
Να μη τα ξεχνάμε όλα αυτά, όχι για να διασπείρουμε και να αναμοχλεύσουμε το διχασμό. Αντιθέτως, για να σφυρηλατήσουμε πάνω στην ιστορική μνήμη μια στέρεη, λαϊκή και πατριωτική ενότητα.
 
Σήμερα λοιπόν, εκτός από τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αυτών των γεγονότων, χρειάζεται να συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης των λαϊκών οικογενειών, ενάντια σε κείνους που γεννούν τον φασισμό, τους πολέμους, τις κρίσεις, ενάντια σε κείνους που θέλουν να φωλιάσουν στις γειτονιές μας τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Μόνο έτσι θα στερήσουμε το οξυγόνο που τροφοδοτεί τη δημιουργία φασιστικών μορφωμάτων.
 
Γιατί το σύστημα που θρέφει τον φασισμό είναι εδώ! και οι πρόσφατες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.
 
Οι ήρωες και οι ηρωίδες του ‘40 μας δίδαξαν πως η ζωή δεν χαρίζεται χωρίς ν ανατραπεί. Είναι δικό μας χρέος να παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Έτσι τιμάμε κατ’ ουσία τους άντρες και τις γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για την αποτίναξη του φασιστικού και ναζιστικού ζυγού.
 
Η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ειρήνη είναι σπουδαίες και αιματηρές κατακτήσεις και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να τις αμφισβητεί ή να τις διασαλεύσει.
bret128  bret1282
 
bret1283
επιστροφή στην κορυφή